ROMÂNIA BREAKING NEWS

Denunțati procesul de asimilare al românilor din Serbia

Comitetul pentru Drepturilor Omului  (CDO) Nigotin, Republica Serbia, a luat decizia de a asigura asistență juridică  entităților culturale românești din regiunile istorice Timoc, Morava și sudul Dunării care, în demersul lor de a lupta pentru conservarea identității naționale românești,  sunt acuzate de propagandă contra intereselor cercurilor politice și intelectuale antiromânești, a declarat sâmbătă, pentru AGERPRES, președintele acestuia, Dușan Pârvulovici.

Potrivit sursei citate,  etnicii românii continuă, asemeni cu 180 de ani în urmă, să fie ținta batjocurei  unor grupări agresive care au accelerat  în Serbia de nord-est procesul de asimilare și de dispariție a limbii române și de distrugere a valorilor culturale românești.

,,Am luat hotărârea să denunțăm politica de decimare a minorității românești  după ce uni din reprezentanții Primăriei Kucevo au acuzat  ONG-urile românești din zonă că prin metode ilegale încearcă să impună limba română drept limba maternă a celor 300.000 de români care trăiesc  majoritar în peste 150 de localități din această parte a Republicii Serbia”, a precizat Pârvulovici.

Șeful CDO din Nigotin a fost de părere că adversarii românilor din Timoc, Morava și sudul Dunării încearcă să falsifice istoria, iar autoritățile administrative, publice și politice centrale de la Belgrad refuză să soluționeze problemele minorității românești despre care au cunoștință în urma sesizărilor primate.

 

,,În perioada 1-15 septembrie oficial acestea au declarat că în comunitățile de români se va desfășura o anchetă în vederea obținerii cerilor părinților care intenționează să-și înscrie copii la clase cu învățare în limba maternă. Din păcate, demersul respectiv a fost selectiv, el nederulându-se în județele Branicevski și Pomoravski, acolo unde există sute de elevi interesați să învețe în limba străbunilor”, a afirmat Pârvulovici.

El a acuzat cu vehemență autoritățile de învățământ din Serbia de nord-est că au devenit complice la obiectivul Consiliului Național al Minorității Naționale Vlahe care a stabilit pentru artificiala  vlahilor un alphabet chirilic, o limbă – limba vlahă, și care acționează pentru standardizarea acesteia din urmă, în pofida reacțiilor numărului mare de lideri ai organizaților românești din acest spațiu Serbiei.

,,La cererea noastră de a ne întâlni cu conducerea Ministerului Educației, Științei și Dezvoltării Tehnologice de la Belgrad nu ni se răspunde, suntem ignorați cu desăvârșire. În schimb un anumit ONG  din Timoc este ajutatt să legifereze limba vlahă, să semene confuzie în ceea ce privește interpretarea sinonimelor român și vlah”, a spus Pârvulovici.

În context, reprezentantul CDO Nigotin a fost de părere că deși sunt obstrucționate, asociațiile culturale românești din Timoc, Morava și sudul Dunării nu vor renunța la drepturile legitime de renaștere culturală și spirituală ale celor peste 300.000 de români vlahi din această parte a Republicii Serbia.

,,Nu mai putem să acceptăm criza de identitate a acestora și nici să mai fim manipulați. Este degradant ca acum când Republica Serbia se pregătește să adere la marea familie europeană să mai existe voci care să susțină că românii din Timoc, Morava și sudul Dunării nu sunt români, că vlahii sunt sârbi, teze infirmate de realitatea istorică și sancționate de organismele internaționale. Iată de ce CDO din Nigotin  nu se va lăsa intimidate în activitatea sa de a apăra adevărul și idealurile minorității naționale române”, a concluzionat Dușan Pârvulovici.

Sursa:timocpress.org

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

One Comment

  • De ce nu faceti un tabel sa semnam toti romani din tara si de peste hotare,in apararea romanilor nostri care traiesc in afara tarii? Sa vina sarbii si sa vada in ce conditii ale drepturilor minoritatilor,traiesc sarbii din Romania. Eu as fi printre primii ,care ar semna un astfel de tabel. Propun ca dupa adunarea semnaturilor,tabelul sa fie trimis la Bruxelles,sa se faca presiun asupra Serbiei ,pentru ca sa fie obligata sa nu mai pprocedeze in asemenea fel.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: