ROMÂNIA BREAKING NEWS

DELEGATIA ROMANILOR DIN BANATUL SARBESC A PARTICIPAT LA CONGRESUL SPIRITUALITATII ROMANESTI DE LA ALBA IULIA PE 1 DEC 2012

Saptamana trecuta, delegatia romanilor din Banatul sarbesc, compusa de 10 membri ai Comunitatii romanesti din Serbia(CRS) in frunte cu Ion Cizmaș si purtatorul de cuvant al Miscari Democrate a Romanilor din Serbia (MDRS), Aleksandar Balan, a participat la a XVI-a editie a Congresului Spiritualitatii Romanesti al romanilor de pretutindeni, la Alba Iulia .

Congresul se tine in fiecare an la Alba Iulia , la cetatea spiritualitatii neamului nostru, intre 28 noiembrie si 2 decembrie. Au fost prezenti peste 100 de delegati din toate regiunele romanesti ramase in afara tarii, Basarabia , Bucovina de Nord, Banatul sarbesc, Timocul sarbesc, Ungaria, Timocul bulgaresc etc. dar si reprezantantii comunitatilor mai recente din diaspora romaneasca din Italia, Spania, Danemarca, Lituania, Finlanda etc. Evenimentul a fost sponsorizat de catre primaria  orasului Alba Iulia si Primaria orasului Zlatna . S-a discutat despre problemele comunitatilor noastre de pretutindeni, s-au lansat carti, poezii etc. Presedintele Congresului este academicianul Victor Craciun. Membri ai Congresului sunt si poeti distinsi precum Ion Margineanu din Alba, Mihai Cimpoi din Chisinau, Nicolae Dabija tot din Basarabia, domnul Tarațeanu din Cernauti, etc. Membrii au fost si regretatii Vieru si Adrian Paunescu. Congresul a fost vizitat si sustinut de catre reprezentati ai ministerului educatiei.

La sfarsitul Congresului a fost facuta o declaratie care a fost trimisa Guvernului si Palatului Cotroceni.

Reprezentatnul CRS , Ion Cizmas care e si vicepresedintele Congresului a cerut retrocedarea pamanturilor si cladirilor romanesti din Serbia care au fost NATIONALIZATE IN TIMPUL REGIMULUI COMUNIST A LUI TITO, reprezentantul MDRS Aleksandar Balan a cerut cetatenie romana pentru toti romanii din Serbia care o considera Romania ca fiind tara lor Mama. Ambele propuneri au fost acceptate si scrise in rezolutie.

Congresul a luat sfarsit pe data de 1. Decembrie, cand reprezentatii Congresului au depus o coroana de flori la Monumentul lui Mihai Viteazul.

Aleksandar Balan pentru RBNPRESS

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

3 Comments