ROMÂNIA BREAKING NEWS

„Cinci seri TVR 2 în lumina Taborului” – Eveniment cultural de excepție la Muzeul Național al Țăranului Român

„Cinci seri TVR 2 în lumina Taborului” – Eveniment cultural de excepție la Muzeul Național al Țăranului Român

Muzeul National al Țăranului Român și TVR 2 ne invită între 10-14 august , ora 18:00 la Studioul Horia Bernea la un eveniment de exceptie.

Sub titlul „Cinci seri TVR 2 în lumina Taborului”, vor fi proiectate în fiecare seară filmele documentare pe care Radu GĂINĂ le-a dedicat câte unei personalități de primă mărime a culturii și spiritualitătii românești. Cei șase intelectuali au în comun profunzimea operei, întelegerea rostului înalt propus  societății romanești, precum și credința în valorilor creștinismului ortodox.

Cinci seri TVR 2 în lumina Taborului

Filozofii NAE IONESCU si CONSTANTIN NOICA sunt cunoscuti atit prin opera lor, dar si prin increderea in valentele poporului caruia apartin. Parintele DUMITRU STANILOAIE , profesor de teologie dogmatica si simbolica este recunoscut ca unul din marii teologi ai secolului XX. Arhimandritul BENEDICT VASILE GHIUS e , alaturi de SANDU TUDOR, PAUL STERIAN s.a. unul din initiatorii Grupului de la Mănăstirea Antim, Bucuresti sau „Gruparea Rugului Aprins”, cum a fost cunoscut.

Omul de stiinta  ALEXANDRU MIRONESCU, participant si el la discutiile „Rugului aprins” a fost profesor de fizica la Academia Militara Bucuresti, autor al studiilor ” Spiritul stiintific’ ( 1934) si „Limitele cunosterii stiintifice” ( 1945). Convingerile sale crestine l-au indemnat sa marturiseasca : „Nu exista cultura decit înlauntrul unei viziuni religioase a lumii”. Spre deosebire de acestia, ANDREI SCRIMA a scapat de represaliile comunistilor ateisti reusind sa elaboreze departe de tara,  in Liban, elementele unui ecumenism cuprinzator. A fost desemnat de patriarhul Athenagoras I al Constantinopolului ca reprezentant personal al sau la Conciliul Vatican II. A scris  o elaborata  „Antropologie apofatica”, lucrare de referinta in teologia contemporana.

Radu Găină

Radu Găină

Fiecaruia dintre cei amintiti, RADU GAINA le-a inchinat un eseu cinematografic : vizionate impreuna la Studioul Horia Bernea, intr-un mini- serial filmele contribuie la cunoasterea personalitatilor acestor intelectuali de marca , odata cu intelegerea servitutilor vremii in care au fost destinati sa traiasca . Fiecare vizionare va fi urmata de discutii libere- dezbateri alaturi de invitatii regizorului RADU GAINA.

RADU GAINA  a absolvit facultatea de istorie/Universitate Iasi si facultatea de film /U.N.A.T.C. Bucuresti. Doctor „Summa cum laude” in cinematografie si media/ U.N.A.T.C. Bucuresti. Membru ACIN . Realizator de documentare si docu-drama, Radu Gaina are o impresionanta filmografie mentionind – pentru a exemplifica orizontul abordarilor sale -doar citeva titluri  :  Dostoievki , Elena Cuza, Iancu de hunedoara si San Juan Capistrano, Romance in politica, Serviciile secrete romanesti, Mihai Viteazul si Transilvania, Octavian Goga, Tinerii basarabiei, Ana Pauker, Alexandru Ioan Cuza, Constantin Noica (Premiul APTR 2008), Deportatii, Anul Brancoveanu (proiect colectiv, Marele Premiu APTR 2014 )

Citește și:

Exclusiv! Cum a fost posibilă, în plin proces de ofensivă ateistă, constituirea grupului de meditație creștină „Rugul aprins” ?

*Prezentul material a fost publicat prin amabilitatea domnului Dr. Mihai Nicolae, președintele Institutului „Frații Golescu” – pentru românii de pretutindeni.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

One Comment

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: