ROMÂNIA BREAKING NEWS

Cluj: Copii romani obligati sa invete in maghiara. „Fiica mea plange de cand a inceput scoala”

Într-un sat aflat la doar 5 kilometri de Cluj-Napoca, mai mulți copii români merg la grădiniță sau la școală cu predare în limba maghiară. ISJ a aflat de la REALITATEA TV și a căutat soluții.

La școala din satul Gheorgheni nu există secție în limba română, iar cei șapte copii români studiază în maghiară. Părinții a șase dintre ei sunt revoltați, întrucât copiii lor nu înțeleg limba, iar educatoarele sau învățătorii nu le traduc lecțiile. Ei cer clasă în limba română sau microbuz școlar care să îi ducă pe micuți în Cluj-Napoca. Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Cluj a dispus de urgență o anchetă la sesizarea REALITATEA TV, pentru a găsi o soluție.

Bunicii și părinții povestesc că elevii nu învață nimic. „Pe maghiari îi adună să le citească o poveste, le explică, iar copiilor români le spun să ia jucăriile și să se joace într-un colț. Absolut nimic nu au învățat, nici în română, nici în maghiară. Acuma, când a început anul, le-au dat părinților lista cu ce rechizite trebuie în limba maghiară”, a povestit o bunică.

Părinții spun că se chinuie cu dicționare și că, la rândul lor, au probleme la ședințele cu părinții, care sunt tot în maghiară.„Și cu dicționarul e greu. Una îți dă dicționarul dacă pui un cuvânt, alta dacă pui o frază. La ședință am o problemă, țin ședințe netraduse. La sedințele cu părinții ni s-a spus că nu e obligatoriu să se traducă, dar, dacă dau un ban, trebuie să știu pentru ce-l dau”, explică și o mămică.

„Fiica mea plânge de când a început școala, că numai maghiară se vorbește”, susține o altă mămică. „Nu o înțeleg pe învățătoare, zice pe ungurește. Nu înțeleg nici eu, nici colegii mei”, se destăinuie unul dintre cei șapte copii care au ghinionul de a vorbi doar limba română.

Directorul școlii nu a fost de găsit. O educatoare ne-a spus că ea le traduce copiilor. „Eu, cel puțin, traduc la copii ca să înțeleagă, la grădiniță. La școală nu știu ce se întâmplă”.

Părinții nu au mers la inspectoratul școlar să depună plângere. La sesizarea REALITATEA TV, șeful inspectoratului a dispus un control. Un inspector a mers să stea de vorbă cu părinții. Aceștia nu au ieșit tocmai mulțumiți de la întâlnire.

„Anul școlar viitor s-ar putea să ni se acorde secția română. Pentru clasele I-IV, anul acesta cică e prea târziu, că posturile se dau de la guvern”, a spus un părinte.

Inspectorul școlar general Valentin Cuibus a declarat, însă, că situația s-a rezolvat. „Vineri măsura va fi aprobată în consiliu de administrație și de luni școala din Gheorgheni va avea o învățătoare de limba română. Am aflat și că anul viitor vor mai intra nouă copii români, așa că vom avea două clase începând din 2015″, a spus Cuibus.

Șeful ISJ Cluj a mai afirmat că directoarea școlii din comuna de care ține satul Gheorgheni, Feleacu, nu știa de existența copiilor români, lucru ascuns de coordonatoarea școlii cu probleme. În urma acestei situații, ea riscă să fie schimbată din funcție. (sursa: Ziua de Cluj)

Sursa imaginii: Gheorghien –STUPEFIANT! Stema UNGARIEI amplasata pe frontispiciul Liceului Salamon Erno din Gheorgheni! Revizionismul maghiar promovat de UDMR si PCM ataca unitatile de invatamant din Romania! FOTO

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.