Conform unei investigații făcute de către Rise, Moldincombank dar și unele persoane din sistemul judeăctoresc din Republica Moldova au participat activ la finanțarea de către Putin a mișcărilor extremiste de pe teritoriul Uniunii Europene.
În februarie 2015, Marine Le Pen, președintele Frontului Național din Franța, a acordat un interviu săptămânalului polonez „Do Rzeczy” în care a afirmat că Franța ar trebui să recunoască Crimeea ca parte a Rusiei. În decembrie, Marine Le Pen, a dezvăluit că Frontul Național, care este un partid de extremă dreapta, a primit un împrumut de nouă milioane de euro de la banca rusească „First Czech-Russian Bank”, ceea ce a dus la speculații, potrivit cărora Putin finanțează intenționat partide radicale europene pentru a destabiliza Uniunea Europeană. Le Pen a răspuns că băncile franceze refuzaseră să împrumute partidul său, așa că a acceptat oferta din Rusia.
Potrivit documentelor deținute de RISE, „First Czech-Russian Bank” face parte dintr-un grup de 19 instituții financiare rusești care, între martie 2011 și noiembrie 2013, au injectat ilegal aproximativ 10 miliarde de euro în Uniunea Europeană.
Toți banii au fost virați din Rusia în banca Moldinconbank de la Chișinău și, de aici, mai departe spre o bancă din Riga, Letonia, Trasta Komercbanka. Cele zece miliarde fac parte dintr-o sumă mult mai mare de bani care a fost tranzacționată pe aceeași filieră. Totalul ajunge la peste 18 miliarde de euro, bani care au trecut prin banca de la Chișinău, în drumul lor spre UE, în perioada 2010-2014. Toate tranzacțiile au fost justificate prin hotărâri judecătorești emise de instanțe din Moldova în baza unor documente false.
Motivul investigației a servit publicarea de către un grup de hackeri a mii de texte și e-mailuri schimbate între autoritățile de la Kremlin și partidul de extremă dreaptă Frontul Național din Franța. Hackerii au postat mesajele pe site-ul lor, iar multe dintre texte sunt despre Marine Le Pen, lidera Frontului Național, care a sprijinit public anexarea Peninsulei Crimeea în martie 2014. Corespondența este purtată între „Timur Prokopenko”, despre care hackerii spun că ar fi un oficial de la Kremlin și Kostia, un bărbat descris ca fiind „conexiunea rusească” ce are acces direct la Marine Le Pen.
Potrivit „Le Monde”, într-un mesaj de la Prokopenko se scrie „avem mare nevoie de ea, i-am spus șefului că poți aranja asta cu ea”, făcând referire la un sprijin din partea euroalesei pentru referendumul nerecunoscut pe plan internațional ținut înainte ca Rusia să anexeze Crimeea. Kostya dă apoi asigurări că Frontul Național „va lua o poziție oficială privind Crimeea”. Capul de lista al Frontului Național în circumscripția electorală Ile-de-France, Aymeric Chauprade, a fost observator la referendumul din Crimeea, în martie 2014, deși partidul său a negat că a participat în calitate de consultant de politică externă. Vorbind despre prezența sa, Chauprade declara postului rusesc Russia Today: „Eu cred că referendumul este legitim. Vorbim aici despre istorie pe termen lung. Vorbim despre populația rusă, despre teritorii ale fostului URSS”.
În februarie 2015, Le Pen a acordat un interviu săptămânalului polonez „Do Rzeczy” în care a afirmat că Franța ar trebui să recunoască Crimeea ca parte a Rusiei. În decembrie, ea a dezvăluit că Frontul Național a primit un împrumut de nouă milioane de euro de la banca rusească „First Czech-Russian Bank”, ceea ce a dus la speculații potrivit cărora Putin finanțează intenționat partide radicale europene pentru a destabiliza Uniunea Europeană. Le Pen a răspuns că băncile franceze refuzaseră să împrumute partidul sau, așa că a acceptat oferta din Rusia, scrie independent.md
Ampla operațiunea rusească de spălare de bani a fost documentată de RISE împreună cu Organized Crime and Corruption Reporting Project în decursul anului trecut într-un proiect denumit The Russian Laundromat. Între altele, ancheta noastră transfrontalieră a demonstrat că unul dintre oamenii cheie în masiva spălare de bani a fost chiar Igor Putin, vărul liderului de la Kremlin. Investigația jurnalistică a declanșat anchete oficiale în mai multe țări între care se numără și Marea Britanie și Letonia.
Sursa:Deschide.md prin romaniabreakingnews.ro