ROMÂNIA BREAKING NEWS

Bloc MILITAR comun ANTI RUSIA! MANEVRE-NATO/ SUA-UCRAINA-POLONIA-ROMÂNIA-SLOVACIA-UNGARIA-MOLDOVA

NATO este, neîndoios, un redutabil și generos furnizor de securitate internațională. Datorită operațiunilor sale de gestionare a crizelor, Alianța Nord-Atlantică își demonstrează atât potența de a acționa ca o forță pozitivă pentru menținerea păcii, cât și capacitatea de a face față provocărilor secolului 21.

De la intervenția militară în 1995 care a oprit carnagiul din fosta Iugoslavie, NATO a fost antrenată într-o serie de operațiuni semnificative. Astăzi, aproximativ 70 000 de militari sunt angajați în misiunile NATO din întreaga lume, gestionând cu succes acțiuni la sol, aeriene și navale. Aceste forțe NATO operează în prezent în Afganistan, Kosovo, Irak, Marea Mediteraneană, pe Cornul Africii și în Somalia.

Chiar dacă multe voci au pretis că reacția NATO în cazul agresiunii rusești în Crimeea s-a lăsat așteptată, fapt ce a încurajat Rusia să acționeze nestingherit profitând inclusiv de noncombat-ul armatei ucrainene, acum datele problemei sunt complet schimbate de consensul din cadrul alianței NATO și a autorităților de la Kiev care  au aprobat desfășurarea unor manevre militare comune cu blocul NATO pentru perioada mai-octombrie, pe teritoriul Ucrainei, inclusiv în apele Mării Negre.  În conformitate cu decizia luată, Rada Supremă de la Kiev a permis accesul în țară a trupelor Alianței Nord-Atlanice și ale Uniunii Europene.

Ucraina va organiza manevre militare comune cu NATO.

Rada Supremă a adoptat o lege în acest sens cu votul a 235 de deputați. Potrivit documentului, în 2014 pe teritoriul Ucrainei vor fi efectuare exerciții militare cu participarea forțelor armate din următoarele state:

Polonia: până la 70 de militari și cinci aeronave, timp de șapte zile, în perioada mai-octombrie. Vor fi efectuate exerciții aviatice.

Polonia: până la 50 de militari cu echipament și arme de calibru mic. Timp de 7 zile în perioada mai-noiembrie, în cadrul exercițiilor ucraineano-poloneze ale poliției militare.

SUA, statele NATO și alte țări participante la programul Parteneriat pentru Pace: până la o mie de militari, cu arme și echipamente militare, până la cinci aeronave și până la 10 elicoptere. Timp de 25 de zile în perioada iunie-septembrie.

Polonia: până la 90 de militari și până la șapte aeronave. Timp de 14 zile în perioada iulie-octombrie, în cadrul exercițiilor de aviație ucraineano-poloneze.

SUA, statele NATO și alte țări participante la programul „Parteneriat pentru Pace”: până la 1800 de militari, cu arme și echipament militar, până la nouă nave, două submarine și 12 aeronave și elicoptere. Timp de 25 de zile în perioada iulie-septembrie.

Slovacia, România și Ungaria: până la 100 de soldați cu echipament militar. Timp de 7 zile în perioada august-octombrie.

Polonia și Ungaria: până la 30 de militari cu echipament și arme de calibru mic. Timp de 7 zile în perioada septembrie-octombrie.

Republica Moldova și România: până la 200 de militari cu arme și echipament militar. Timp de șapte zile în perioada septembrie-octombrie, în cadrul exercițiilor ucraineano-moldo-române Sud-2014, cu participarea unităților de infanterie.

„Proiectul de lege prevede accesul trupelor altor state pentru participarea la opt exerciții militare multinaționale. Soldații noștri și din statele membre NATO și UE vor lua parte la aceste manevre”, a declarat Mihailo Koval, ministrul Apărării din Ucraina.

Forțele militare occidentale vor participa la aplicațiile care se vor desfășura din mai și până în noiembrie, pe teritoriul ucrainean, inclusiv în apele Mării Negre. În total, 2 500 de militari din 18 țări, inclusiv din Ucraina vor fi mobilizați în cadrul exercițiilor.

De asemenea, Rada Supremă de la Kiev a votat dezarmarea grupărilor paramilitare care au participat la Euromaidan și care controlează în continuare centrul capitalei ucrainene. Decizia vine în urma unui atac provocat în această noapte de un membru al mișcării extremiste „Sectorul de dreapta”. Trei persoane au fost rănite, în urma unui schimb de focuri.

Până acum, reacția NATO la situația din Ucraina a fost limitată și s-a redurs doar la acțiuni diplomatice. Totuși, NATO a trimis avioane de recunoaștere deasupra României și Poloniei pentru a monitoriza evoluțiile din Ucraina.

 

Surse: nato.intpublika.mdjurnal.md,Petru Bogatu

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.