ROMÂNIA BREAKING NEWS

Luare de poziție față de afirmațiile jignitoare ale realizatorului TV Radu Banciu de la B1Tv, față de românii basarabeni

În urma gravelor jigniri aduse unor demnitari ai Statului Moldovean cât și a conaționalilor români din Republica Moldova, Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina a luat poziție față de atitudinea realizatorului Radu Banciu din emisiunea ”Lumea lui Banciu” de pe postul B1TV difuzată în Ajunul Crăciunului depunând o sesizare, protest la CNA.

Secțiunea Video incriminatoare din cadrul emisiunii „Lumea lui Banciu” 

Comunicat ACPBB sosit la redacție:

De două zeci și patru de ani ASOCIAȚIA CULTURALĂ PRO BASARABIA  ȘI BUCOVINA se trudește prin membrii și filialele ei să facă ceeace istoria,conduătorii lumii și ai noștri au stricat adică să ne facem datoria față de neamul căruia Bunul Dumnezeu ne-a hărărzit.

Prin contributii, cotizatii și mult voluntariat încercăm să fim aproape de frații noștrii oropsiți de soartă, istorie și cărdășiile criminale și  nedrepte în urma cărora au avut de suferit milioane de români.

Radu BanciuAșa zisele dezvăluiri  ale domnului(?)  Radu Banciu reprezintă o mostră de teribilă incitare la discriminare, ură, dezbinare , violență precum și jignirea unor frați români desprinși fără voia lor din sânul Patriei Mamă.

Pe lăngă faptul că astfel de manifestări sunt contrare spiritului și legilor Uniunii Europene reprezintă și o încalcare a legilor adoptate de Parlamentul Romaniei în anul 2013(L.nr.299 din 13 aXI-a 2007, modificată de Parlamentul României prin Art.unic, în data de 7.mai 2013..) prin care  inclusiv românii  basarabeni sunt recunoscuți drept etnici romăni.

În urma difuzării emisunii ”Lumea lui Banciu” pe postu B1TV  în Ajunul Crăciunului  în totală contradicție cu spiritul sărbătorilor creștine (emisiune difuzată pe 24 decembrie 2013 ora 22.00)am rămas siderați și cu consternare am reacționat trimițind un protest Consiliului Național al Audiovizualuiui. (sesizarea nr14308/30.12.20130) la care am primit răspuns că în urma sesizării oficiale facute din partea ACPBB, CNA  a sancționat postul B1TV cu suma de 10.000.lei.

Noi nu suntem interesați de amendarea postului TV în cauză  ci de de prezentarea publică de scuze din partea realizatorului. Pe de altă parte dorim să se precizeze poziția postului  B!TV față de realizatorul Radu Banciu și emisiunea sa din 24dec. 2013.

Multumim pe această cale CNA pentru promtitudinea cu care a analizat și reacționat față de postul B1Tv, în urma protestului și sesizării înainte de catre ACPBB

Marian Clenciu

Președinte al Consiliului Național al Asociației  Culturale Pro Basarabia și Bucovina

 

 

 

CNA

 

Stimate Domn,

      Consiliul Național al Audiovizualului, a primit sesizarea dumneavoastră, înregistrată la

 instituția noastră cu nr. 14308/30.12.2013.

      În vederea soluționării petiției, CNA a solicitat și un punct de vedere din partea postului

de televiziune B 1 TV  cu privire la aspectele sesizate, păstrând confidențialitatea datelor

personale furnizate.

     Vom reveni cu un răspuns după ce vom primi concluziile specialiștilor instituției noaste

din cadrul direcției de monitorizare.

Cu stimă,

Mihaela Tică

Șef Birou Comunicare și Relații cu Publicul

 

 

Comunicatul CNA :

CNA a decis, luni, să amendeze televiziunea B1 TV cu 10.000 de lei, din cauza limbajului injurios folosit de Corneliu Vadim Tudor în emisiunea „Talk B1” din 29 noiembrie și a afirmațiilor cu caracter discriminator făcute de Radu Banciu pe 24 decembrie.

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a analizat, în ședința de luni, mai multe emisiuni difuzate pe B1 TV în lunile noiembrie și decembrie, în legătură cu care Consiliul a primit mai multe reclamații.

În urma dezbaterilor din ședința de luni, CNA a decis, la propunerea lui Christian Mititelu, să amendeze cu 10.000 de lei televiziunea B1 TV pentru ediția din 29 noiembrie a emisiunii „Talk B1” și pentru ediția din 24 decembrie a emisiunii „Lumea lui Banciu”.

În emisiunea „Lumea lui Banciu” analizată, realizatorul Radu Banciu a vorbit despre premierul moldovean Iurie Leancă, spunând despre acesta că este „un terchea-berchea”. De asemenea, Radu Banciu a afirmat: „În general, Moldova este exact ca țiganul român care stă cu mâna întinsă pe Champs-Élysées (…) Asta este Moldova. Un țăran sau un țigan, după cum vreți, care n-a făcut altceva decât să cerșească pe lângă România de când îi știm noi”.

El a vorbit și despre tinerii moldoveni veniți la studii în România, folosind, de asemenea, un limbaj injurios.

Întrebat de ce a fost chemat Corneliu Vadim Tudor în emisiunea „Talk B1”, Rareș Anița, reprezentantul B1 TV, a spus că subiectul discutat era unul de actualitate.

În ceea ce privește emisiunea „Lumea lui Banciu”, Rareș Anița a spus că în acest program Radu Banciu a exprimat opinii. „Au fost câteva tușe de limbaj, dar această emisiune s-a înscris în zona opiniei, a libertății de exprimare”, a spus Rareș Anita.

Membrul CNA Christian Mititelu a spus, însă, că i se pare inadmisibil modul în care Radu Banciu s-a exprimat în legătură cu poporul din Republica Moldova.

Mititelu a propus amendarea B1 TV cu 10.000 de lei, pentru încălcarea articolului 40, alineatele 2 și 3 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual (2 – Moderatorii programelor au obligația să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmațiile acuzatoare sau să indice, cel puțin, probele care le susțin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzațiile. 3 – Moderatorii programelor au obligația să nu folosească și să nu permită invitaților să folosească un limbaj injurios sau să instige la violență) și a articolului 47, alineatul 2 din Cod, potrivit căruia „Este interzisă în programele audiovizuale orice discriminare pe considerente de rasă, religie, naționalitate, sex, orientare sexuală sau etnie”.

„Pentru” aplicarea amenzii de 10.000 de lei au votat Christian Mititelu, Lorand Turos, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Cristina Trepcea și Răsvan Popescu, iar „împotrivă” au fost Narcisa Iorga, Florin Gabrea, Valentin Jucan, Monica Gubernat și Radu Călin Cristea.

 

N.R.

Imaginea „deformată” a lui Radu Banciu din cadrul acestui articol este un pamflet și trebuie tratată ca atare!

Sursa imaginii- rețelele de socializare (Facebook)

 

Alte reacții…

Vicepreședintele Parlamentului Adrian Candu i-a sugerat jurnalistului român Radu Banciu să-și ceară public scuze față de cetățenii Republicii Moldova și față de premierul Iurie Leancă.

„Acest individ, că nu pot să-l numesc jurnalist probabil că nu a vizitat niciodată Republica Moldova, probabil nu a fost nici până la Iași să vadă cum este moldoveanul în general. Probabil suferă de niște frustrări „, a spus Candu.

Bloggerul Dragoș Galbur a modificat pagina de Wikipedia a prezentatorului român unde a scris că: „Radu Banciu este un porc sălbatic. În prezent, Banciu este dușmanul tuturor moldovenilor, dat fiind faptul că acesta și-a permis să denigreze Republica Moldova și să-i înjure pe cetățenii moldoveni în cel mai josnic mod posibil, la postul B1 TV”.

După câteva minute, administratorii site-ului  Wikipedia au modificat mesajele plasate de bloggerii moldoveni, iar biografia jurnalistului a revenit la forma inițială.

Publika.md amintește că jurnalistul postului B1 a declarat în cadrul unei emisiuni că premierul moldovean, Iurie Leancă, este  „un terchea-berchea”, iar „Moldova este exact ca țiganul român care stă cu mâna întinsă pe Champs-Elysees”.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.