Bună dimineața Ucraina. Probabil o parte din tine încă mai doarme dulcele somn sovietic. Cu siguranță o parte din tine s-a trezit din acest somn și a dat față în față cu un coșmar undeva mai la Est. Știm asta.
Probabil acea parte realizează acum binecuvântarea unui prieten numit Statul Român, Națiunea Română care, azi, deși încă mai suspină pe tăcute pe la colțuri și încă își mai linge rănile după odiosul pact Ribbentrop-Molotov (unii români din acea perioadă încă mai trăiesc), răni de altfel neînchise și încă sângerânde. Națiunea Română a ales cu demnitate să treacă peste toate acestea și să întindă o mână. Ales să SUSȚINĂ Statalitatea Ucrainei, să o SUSȚINĂ în parcursul european, să o SUSȚINĂ în conflictul militar cu Rusia, având grijă de soldații răniți pe front în spitalele românești și mai mult decât atât, să asigure și să contribuie la securitatea cibernetică a Statului Ucraina. România fiind națiune-lider a Fondului de Sprijin pentru apărarea cibernetică a Ucrainei (ba unii mai spun că România ajută inclusiv cu sprijin militar Ucraina, furnizând armament românesc – Vezi Ajutor militar pentru Ucraina. Armament românesc , Sistem „LAROM”). Iată niște semne de prietenie, zic eu.
Între timp, Rusia apasă pedala bine știută și utilizată mereu în toate timpurile – „Divide et impera” și a mai punctat o dată, probabil prin oamenii ei fideli, care încă mai răspund la comenzi în Ucraina și R. Moldova, chiar de curând, vezi interdicția aplicătă cetățenilor români – Mircea Druc (Exclusiv! Mircea Druc, cetățean al Românei, stat prieten și aliat al Ucrainei, interdicție de a intra în Ucraina!) și George Simion (George Simion, liderul platformei Acțiunea 2012, reținut în prealabil de SIS, a fost expulzat din Republica Moldova). Cât timp Rusia apasă pe butoane și profită de „dulcele somn sovietic” al unor părți ale Ucrainei, în speța numită „limba moldovenească”, românii din Sudul Basarabiei, prin Asociația „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa, prin președinte Anatol Popescu, nu se dau bătuți și luptă în continuare pentru dreptul LIMBII ROMÂNE! Românii din Sudul Basarabiei speră să „trezească” o dată Ucraina la realitate și să facă pași concreți spre stabilirea dreptului LIMBII ROMÂNE, nu doar declarativ cum o fac oficialii ucraineni ci și faptic, cum este firesc. În acest sens vă invit dragi români și dragă Ucraina, să citiți și să distribuiți mai departe scrisoarea românilor din regiunea Odesa, adresată oficialilor ucraineni, dar și oficialilor din România și R. Moldova.
Bună dimineața Ucraina! Trezește-te! Nu uita că promotorii „limbii moldovenești” sunt tot aceiași care, de curând, proclamau în ograda ta „Rada Basarabiei”, iar în mai 2014 au luat cu asalt Casa Sindicatelor din Odesa, acțiune soldată cu un adevărat măcel. Tot din aceiași sursă de susținere a limbii moldovenești se susține și războiul din Est.
Dorian Theodor / romaniabreakingnews.ro
Actualizare!
După trimiterea și publicarea scrisorii pe pagina oficiala Asociație, domnul Alexandru Teodoreanu a anunțat următoarele: LA DATA DE 18 MAI 2015, ORELE 14.00, Fundația Civică Raională „Gheorghe Asachi” Herța, reg. Cernăuți, Ucraina, ȘI-A DAT ACORDUL (prin semnătura și ștampila președintelui acesteia, Eugenia Cimborovici Teodoreanu, aplicate, LA CENTRUL CULTURAL ROMÂN „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, ÎN TABELUL CU SEMNĂTURILE CONDUCĂTORILOR ASOCIAȚIILOR ROMÂNEȘTI, pregătit de dl. Vasile Tărâțeanu, de față fiind și Vitalie Zâgrea și Marin Gherman) pentru susținerea demersurilor dumneavoastră, către autoritățile ucrainene (și nu numai) în vederea unificării programelor de predare în limba română (la toate disciplinele din învățământul preuniversitar) în toate școlile și grădinițele românești („moldovenești”), din din Ucraina. Cu această ocazie sperăm să se soluționeze problema predării în limba română și la cursurile postliceale (facultăți, secții, institute pedagogice românești) românești din Ucraina, cel puțin după modelul instituțiilor similare ale maghiarilor din Transcarpatia (dacă se poate pentru 100.000 de unguri, de ce nu s-ar putea și pentru 500.000 de români („moldoveni”?). Închei cu speranța că acest TABEL cu semnături va ajunge cât mai repede la dumneavoastră. Doamne ajută! – a anuțat domnul Alexandru Teodoreanu pe pagina de facebook.
Vă prezentăm mai jos scrisoarea adresată oficialilor din Ucraina, România și Moldova
Către:
MINISTERUL ÎNVĂȚĂMÂNTULUI ȘI AL ȘTIINȚEI DIN UCRAINA,
în atenția Domnului Ministru SERGHII KVIT
MINISTERUL EDUCAȚIEI, CERCETĂRII, TINERETULUI ȘI SPORTULUI DIN ROMÂNIA,
în atenția Domnului Ministru SORIN MIHAI CÂMPEANU
MINISTERUL EDUCAȚIEI DIN REPUBLICA MOLDOVA
în atenția Doamnei Ministru MAIA SANDU
Stimată Doamnă Ministru, Domnilor Miniștri,
Prin prezenta scrisoare Asociația „Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa se adresează Excelențelor Voastre, solicitându-vă expunerea poziției oficiale a ministerelor pe care le conduceți în ce privește situația învățământului în limba română din Ucraina, divizat în continuare conform practicilor regimului comunist din URSS în învățământ în limba română pentru școlile din comunitățile cu populație majoritară românească în regiunile Cernăuți și Transcarpatia, și în învățământ într-o limbă „moldovenească” pentru școlile din Sudul Basarabiei, regiunea Odesa.
Acest demers succede Memoriului Asociației „Basarabia” din 31 Martie 2015, privind unificarea celor două programe de învățământ existente, pentru instituțiile școlare cu predare în limba română și „moldovenească” din Ucraina, într-o singură programă de învățământ, prin trecerea tuturor acestor instituții școlare la învățământul conform programei pentru instituțiile școlare cu predare în limba română, pe care îl anexăm prezentei scrisori.
Cu părere de rău, la solicitarea noastră ne-a fost adusă la cunoștință doar poziția șefului Departamentului Învățământ Mediu și Preșcolar al Ministerului Învățământului și Științei din Ucraina dl. Iuryi Kononenko (anexat), prin care demnitarul ucrainean nu acordă importanță cuvenită subiectului expus și argumentat în memoriul din 31.03.2015, eschivând, în cele mai bune tradiții ale regimului totalitar comunist condamnat recent de statul ucrainean prin pachetul de legi anticomuniste, de la răspunsuri și soluții concrete la solicitarea noastră.
Conform unui comunicat de pe pagina oficială a Ministerului Educației din România (la această adresă ), reiese că în cadrul întâlnirii bilaterale româno-ucrainene de la cea de-a IX-a Conferință Ministerială a Procesului Bologna și a IV-a ediție a Bologna Policy Forum de la Erevan din 14 Mai 2015 domnul Serhii Kvit, Ministru al Învățământului și Științei din Ucraina, „a afirmat că nu există diferențe între limbile română și moldovenească”.
Asociația „Basarabia” salută o asemenea abordare verbală la nivel interministerial și interstatal oficial, de recunoaștere de către înaltul demnitar ucrainean a adevărului că așa zisa limbă „moldovenească” este, în fapt identică limbii române.Totodată, prin intermediul acestor rânduri solicităm în mod repetat Domnului Ministru Serhii Kvit să inițieze procedura de unificare a celor două programe de învățământ existente, pentru instituțiile școlare cu predare în limba română și „moldovenească” din Ucraina, într-o singură programă de învățământ, prin trecerea tuturor acestor instituții școlare la învățământul conform programei pentru instituțiile școlare cu predare în limba română, astfel încât în cel mai scurt timp – pe perioada vacanței de vară, până la începutul noului an școlar 2015-2016, și în școlile din Sudul Basarabiei să se studieze după aceeași programă școlară în care studiază, spre exemplu și conaționalii elevilor sud-basarabeni din școlile raionului Noua Sulița, regiunea Cernăuți – în limba română.
Rămânem ferm convinși că o abordare duplicitară în domeniul denumirii limbii române din Ucraina nu corespunde tendințelor actuale de decomunizare și desovietizare a statului ucrainean și a societății civile ucrainene, exprimate printr-o serie de adoptări legislative recente ale Parlamentului Ucrainei, legi semnate și puse în aplicare de președintele Petro Poroșenko – vorbitor de limbă română, nu de una “moldovenească”. În condițiile unei politici declarative democratice și pro-europene abordate la nivel central este inadmisibilă sustragerea tezelor convenabile unei politici asimiliaționiste privind minoritatea națională română și/sau “moldovenească” din Ucraina, din contextual general al politicii de condamnare a regimurilor totalitare.
Prin urmare, cerem sprijinul univoc al celor trei ministere ale educației din Ucraina, România și Republica Moldova, în vederea salvgardării învățământului în limba română din Ucraina, în regiunile adiacente hotarului comun dintre cele trei state vecine și prietene – regiuni în care tradițional locuiește o comunitate de peste 400.000 de cetățeni ucraineni de origine etnică română.
Limba “moldovenească” este o reminiscență a politicii de deznaționalizare a românității de fostul regim sovietic-comunist, reminiscență fructuos folosită de către neprietenii statelor noastre de cetățenie sau de rudenie și în perioada de independență a Ucrainei și Republicii Moldova.
În perspectiva bunei vecinătăți trilaterale statul ucrainean trebuie să renunțe la propagarea mitului sovietic al “moldovenismului” în relațiile cu România și Republica Moldova, și să respecte limba oficială a acestor două state – una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene – inclusiv prin implementarea unicei programe de învățământ în limba română pentru minoritatea națională română și/sau moldovenească din Ucraina.
Cu aleasă considerație,
Anatol POPESCU
Președinte al Asociației Național-Culturale
a Românilor din regiunea Odesa „BASARABIA”20 Mai 2015, Ismail
МІНІСТЕРСТВУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ,
Пану Міністру СЕРГІЮ КВІТУМІНІСТЕРСТВУ ВИХОВАННЯ, ДОСЛІДЖЕНЬ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ РУМУНІЇ,
Пану Міністру СОРІНУ МИХАЮ КИМПЯНУМІНІСТЕРСТВУ ВИХОВАННЯ РЕСПУБЛІКИ МОЛДОВА
Пані Міністру МАЙЇ САНДУШановна Пані Міністр, Панове Міністри,
Цим листом Одеська Обласна Національно-Культурна Румунська Асоціація «Бессарабія» звертається до Вас, та просить надати офіційну позицію вами керованих міністерств стосовно ситуації освіти румунською мовою в Україні, навчальний процес якою відокремлено українською владою за традиціями комуністичного режиму Радянського Союзу на освіту румунською мовою у школах населених пунктів із переважаючим румуномовним населенням Чернівецької та Закарпатської областей, та на навчання «молдовською» мовою в школах Південної Бессарабії, Одеської області.
Цей запит доповнює Звернення Асоціації «Бессарабія» від 31 Березня 2015 року, щодо об’єднання двох окремо діючих та практично ідентичних навчальних програм для загальноосвітніх навчальних закладів з румунською та «молдовською» мовою навчання в Україні в одну єдину програму навчання, шляхом переходу всіх цих закладів на навчання за програмою шкіл з румунською мовою навчання, яке додається до цього листа.
Нажаль, до нашого відома щодо цього питання надійшла лише позиція Директора Департамента загальної середньої та дошкільної освіти МОН України пана Ю. Г. Кононенка (додається), в якій український державний посадовець нехтує важливістю викладеної та аргументованої тематики Звернення від 31.03.2015, ухиляючись від відповідей та конкретних пропозицій щодо нашого прохання, у найкращих традиціях нещодавно засудженого антикомуністичним законодавчим пакетом тоталітарно-комуністичного режиму.
Згідно публікації на офіційному сайті Міністерства Виховання Румунії (за цією адресою ), у рамках двосторонньої українсько-румунської зустрічі на ІХ-ій Міністерській Конференції Болонського Процесу та IV-му Форумі Болонської Політики у Єревані 14 Травня 2015 року пан Сергій Квіт, Міністр Освіти і Науки України «висловив, що немає різниці між румунською та молдовською мовами». Асоціація «Бессарабія» вітає таке усне ставлення на міжміністерському та міждержавному офіційному рівні, з визнання українським високим державним посадовцем цієї істини – а саме, що так звана «молдовська» мова насправді є ідентичною по відношенню до румунської мови.
Водночас, цими рядками повторно просимо Пана Міністра Сергія Квіта ініціювати процедуру об’єднання двох окремо діючих та практично ідентичних навчальних програм для загальноосвітніх навчальних закладів з румунською та «молдовською» мовою навчання в Україні в одну єдину програму навчання, шляхом переходу всіх цих закладів на навчання за програмою шкіл з румунською мовою навчання, таким чином, щоб у найкоротші терміни – протягом літніх канікул, до початку нового 2015-2016 навчального року і у школах Південної Бессарабії навчання відбувалося тієї ж самою програмою що є, наприклад у Новоселицькому районі Чернівецької області – румунською мовою, як це існувало у 1989-1998 роках.
Ми як і раніше твердо переконані, що лукавий-подвійний підхід у питанні румунської мови в Україні не відповідає сучасним тенденціям декомунізації української держави і українського громадянського суспільства, виражених через ряд недавніх законодавчих актів Верховною Радою України, законами яких підписано і приведено у життя президентом України паном Петром Порошенко, який – до речі – володіє румунською мовою, а не «молдавською». В умовах декларативної демократичної та про-європейської політики, яку прийнято на центральному державному рівні є неприйнятним вилучення тільки тих тезисів, які вигідні асимілюючій щодо румунської та/або молдовської національної меншини політиці, у загальному контексті політики засудження тоталітарних режимів в Україні.
Тому ми наполягаємо на підтримці з боку трьох міністерств освіти України, Румунії та Республіки Молдова, у питанні відстоювання/збереження освіти румунською мовою в Україні у прикордонних суміжних областях трьох сусідніх і дружніх держав – у регіонах традиційного проживання більш за 400 тисяч українських громадян румунського етнічного походження. „Молдавська” мова є наслідком політики денаціоналізації/асиміляції румуномовного населення колишнім комуністичним радянським режимом – наслідком, який дуже плідно був використаний недругами української держави, або нашої історичної батьківщини, також і у роки незалежності України та Республіки Молдова.
У перспективі майбутнього тристороннього добросусідства українська держава має відокремитися від пропаганди радянського міфу «молдовенізма», у стосунках з Румунією та Республікою Молдова, та поважати офіційну мову цих двох країн – одну з офіційних мов Європейського Союзу – у тому числі через впровадження єдиної навчальної програми румунською мовою для румунської та/або молдовської національної меншини України.З глибокою повагою,
Анатолій ПОПЕСКУ
Президент Одеської обласної національно-культурної румунської асоціації «Бессарабія»
20 Травня 2015 року, м. Ізмаїл
Publicat de România Breaking News – RBN Press / romaniabreakingnews.ro