ROMÂNIA BREAKING NEWS

Adio Italia, imigranții se întorc acasă. Primii în clasament sunt românii

Adio Italia, imigranții se întorc acasă. Primii în clasament sunt românii

Tot mai mulți străini, după ce au petrecut mai mulți ani în Italia, decid să se repatrieze. Imigrația inversă este un fenomen în rapidă expansiune în Italia. Il Fatto Quotidiano a analizat cifrele Istat și a descoperit că primii care se întorc acasă sunt românii: peste 35.500 de repatrieri din 2008 până în 2012.

Pe locul al doilea și al treilea, în clasamentul Istat cu privire la repatrieri, se află polonezii (cu 6.369 de plecări) și marocanii (6.299).


„Am sosit la Roma în 2001 pentru că salariul era dublu – povestește Wioletta Rozczypala, de 42 de ani, din orașul Siedlce, din nord-estul Poloniei. Am rămas timp de unsprezece ani, până în decembrie 2012. Eu și soțul meu am înțeles că nu exista viitor pentru străini, nici pentru tineri. Avem un fiu de trei ani, și pentru el ne-am întors înapoi.

Italia este foarte frumoasă însă lumea încă nu are încredere în străini, cred că pot lucra numai ca muncitori sau la curățenie. Un amic medic a plecat, nu-și găsea un post. Și multe infirmiere. Eu m-am licențiat în filologie poloneză. La Roma predam la ambasada țării mele, soțul meu lucra ca zugrav. Firma pentru care lucra a falimentat apoi. Împreună aduceam acasă 2.500 de euro. La Siedlce am deschis un restaurant și câștigăm 4.000. Când am timp lucrez ca traducătoare pentru întreprinzătorii italieni care investesc aici. Avem o casă în proprietate și urmează să o cumpărăm pe a doua”.

Ceea ce a speriat-o cel mai mult în Italia este „piața neagră a închirierilor și din întreprinderi – explică. În Polonia dacă nu plătești taxele, după o lună te descoperă„.


Nordin Baqili are 35 de ani, a venit în Italia când avea 8, și din ianuarie 2014 trăiește în apropiere de Casablanca. „Italia este țara mea – afirmă. Încă am rezidența la Pinerolo, provincia Torino, casa e acolo. Dar nu mai puteam continua. Timp de 15 ani am avut o tâmplărie cu trei angajați. A trebuit să închid pentru că clienții erau în întârziere cu plățile, băncile îți dau greu credit și taxele te strivesc”.

A plecat de unul singur, lăsându-și părinții, frații și verișorii în Italia. Acum locuiește în casa familiei din Maroc și învață araba. „Într-un an m-am căsătorit, am avut un copil și am găsit de lucru ca subordonat la o tâmplărie. Planul e să deschid într-un an o societate a mea, pentru că aici sunt multe stimulente, să-mi duc soția și copilul la Pinerolo, fiindcă calitatea vieții e mai bună la voi. Și eu voi face naveta la Casablanca”.

Odată era invers: imigranții făceau avere în Italia și aveau familia în țara de origine.


Chen Renzong, de 27 de ani, lucrează la Shenzen, în zona meridională a Republicii Populare Chineze, pentru o firmă italiană care se ocupă de conducte marine pentru extragerea petrolului. Se mutase la Ascoli Piceno când avea 10 ani, apoi a frecventat Facultatea de Inginerie Mecanică de la Politehnica din Milano. „Mama a fost prima care a venit în Italia și care a plecat de aici în 2009. Ea și tatăl meu aveau o fabrică de blugi, dar apoi a devenit tot mai dificil să facă afaceri. Au deschis una lângă Qingtian, pe coasta orientală, exportând blugi pentru coreeni”.

Lui Chen îi lipsesc dealurile din Ascoli. „Simt că am două case, dar China abia o cunosc”.


Nadia are un fiu care luptă pe frontul oriental al Ucrainei. Un altul care are un magazin lângă Liov, în partea occidentală, unde s-a întors să trăiască și ea din 2012. „Am ajuns la Napoli în 2002 cu un autocar turistic. M-am prefăcut că sunt în vacanță dar de fapt voiam să rămân în Italia. Trebuia să-mi ajut familia.

În Ucraina lucram într-un laborator de analize la un spital, soțul meu era farmacist, dar credeți-mă, făceam foamea”.

După șase luni la Napoli, Nadia s-a mutat la Mantova. „Mereu am lucrat ca îngrijitoare, am schimbat patru familii, pentru 800 de euro pe lună. Timp de 12 ani mi-am văzut soțul și copiii o dată pe an. Cu banii pe care îi trimiteam unul dintre ei și-a luat un apartament. Astăzi am grijă de cei trei nepoței ai mei”. A rămas în relații optime cu italienii. „Mă sună deseori, mă întreabă dacă am nevoie de o mână de ajutor”.

Sursa: gazetaromaneasca.com prin România Breaking News

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: