Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a organizat, în perioada 3-5 mai 2019, la Bacău, Reuniunea la nivel de experți europeni privind contribuția diferitelor categorii de cetățeni europeni la dezvoltarea țării gazdă, în contextul exercitării de către România a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene.
Valorificarea contribuțiilor culturale, economice, sociale și din domeniul educațional pe care cetățenii români și cei ai țărilor cu diasporă numeroasă precum și schimbul de bune practici între experții europeni au fost principalele teme abordate în cadrul dezbaterilor care au avut loc la Centrul de Afaceri și Expoziții din Bacău și la sediul Consiliului Județean, cu sprijinul CJ, al Primăriei și al Instituției Prefectului.
Secretarul de stat Lilla Debelka și subsecretarul de stat Victor Ionescu au prezentat prioritățile Președinției României la Consiliul Uniunii Europene precum și rezultatele celor două evenimente organizate în aceste luni de MRP. Discuțiile au vizat apoi exemple de bune practici privind modalitățile de încurajare a diferitelor categorii de cetățeni din UE în vederea dezvoltării de acțiuni de succes în țările-gazdă. De asemenea, au fost evocate și raporturile între aceștia și autoritățile din statele de reședință.
“La nivelul guvernelor multor state membre s-a înregistrat un interes major de sprijinire a propriilor cetățeni care aleg să lucreze, să studieze și să se stabilească peste hotare. Sunt convinsă că, așa cum MRP s-a angajat cu toate forțele în această provocare comună de a veni în sprijinul românilor de pretutindeni, vom găsi, alături de partenerii noștri, soluții sau strategii comune la aceste provocări”, a spus secretarul de stat Lilla Debelka.
“Reuniunea a prilejuit un schimb de bune practici la nivel european privind valoarea diasporei, fie că ne referim la realizări pe plan economic, cultural, sau educațional. Am urmărit, în demersurile MRP din cadrul Președinției rotative, să aducem diaspora pe agenda europeană și să deschidem posibilitatea unei cooperări la nivelul Uniunii, pentru politici adresate diasporei. Cred că această reuniune va genera dezbateri și idei care vor fi puse în practică cu succes, atât pentru toți românii de pretutindeni, cât și pentru cetățenii europeni”, a subliniat și subsecretarul de stat Victor Ionescu.
Reuniunea de la Bacău este a doua întâlnire la nivel de experți și a treia organizată de MRP în contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene. La eveniment au participat experți din state UE, reprezentanți ai Parlamentului României, ai autorităților județene, ai mediului academic și ai instituțiilor partenere MRP.