ROMÂNIA BREAKING NEWS

MRP în dialog cu oficialii și comunitatea românească din Republica Kazahstan

În perioada 20 – 23 martie a.c., secretarul de stat MRP, Victor Alexeev, se află într-o vizită de lucru în Republica Kazahstan.

Comunitatea românească din Kazahstan constituie o punte de legătură între România și statul kazah, context în care intensificarea relațiilor și a comunicării cu etnicii români din teritoriu este un element important pe agenda MRP.

Ieri, 20 martie, secretarul de stat a avut întrevederi cu reprezentanții Adunării Popoarelor din Kazahstan, entitate care are rolul de a permite tuturor minorităților naționale, culturale și lingvistice de pe teritoriul Kazahstanului să participe alături de majoritatea kazahă la constituirea modelului de societate, la alegerea politicilor culturale și la constituirea unui stat deschis pentru toți cetățenii. Cu acest prilej, secretarul de stat a prezentat obiectivele și aria de competență a ministerului, accentuând importanța acordată păstrării și promovării identității românești în lume. Vicepreședintele Adunării Popoarelor din Kazahstan a asigurat partea română că va depune toate eforturile pentru sprijinirea demersurilor pe care le vor întreprinde MRP și Ambasada României din Astana în beneficiul românilor.

Întrevederea a constituit un prilej de schimb de bune practici și experiențe, dată fiind expertiza statului kazah în gestionarea relațiilor cu minoritățile.

Agenda de lucru a continuat cu o întrevedere cu domnul Roman Vasilenko viceministru de externe, care a subliniat buna colaborare între cele două state, punctând faptul că România s-a aflat printre primele țări care a recunoscut independența Republicii Kazahstan. Cele două părți și-au dat acordul de principiu în vederea derulării unor proiecte pe teme de interes comun. Vizita a continuat cu participarea secretarului de stat la Festivalul Folcloric Românesc din Karaganda ”Mărțișorul 2019”, organizat de către Societatea Culturală Românească DACIA, înființată cu sprijinul statului român.

Astăzi, 21 martie, în prima parte a zilei a avut loc întâlnirea oficialului român cu autoritățile locale ale orașului Karaganda.

Primarul general al orașului Karaganda, Nurlan Aubakirov a condus ședința și și-a exprimat deschiderea în vederea sprijinirii și în viitor a proiectelor pe care le va propune Asociația de români “Dacia”, precum și alte structuri asociative interesate de colaborare.

Totodată, secretarul de stat i-a întâlnit pe studenții care studiază limba română la Universitatea de Stat din Karaganda, ocazie cu care le-a transmis mesajul ministrului pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, îndemnându-i să cultive mai departe pasiunea față de dulcele grai românesc. În continuare, Victor Alexeev a participat la Festivalul “Mărtișor”, organizat la Teatrul Academic de Muzică din Karaganda, unde au avut loc întrevederi cu membrii comunității care au aflat despre proiectele ministerului și modalitatea de accesare a fondurilor nerambursabile oferite de MRP.

Pe parcursul deplasării, delegația MRP este însoțită de Excelența Sa, Cezar Armeanu, Ambasadorul României în Kazahstan.

 

Sursă foto : Arhiva MRP

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.