ROMÂNIA BREAKING NEWS

ACTUALIZARE! TVR Moldova nu se va mai recepționa peste Prut! Cineva face jocurile Moscovei la București sau …?

ACTUALIZARE! TVR Moldova nu se va mai recepționa peste Prut! Cineva face jocurile Moscovei la București sau …?

ACTUALIZARE ȘI PRECIZĂRI / 14.01.2021 /

În momentul de față semnalul încă este recepțioat peste Prut în sistem analog. Semnalul nu a fost oprit, deși sistarea transmisiei este o certitudine, datorată ignorării obligațiilor contractuale de către Societatea Română de Televiziune (SRTv). 

Potrivit președintelui Asociatiei Tighina, a cărui poziție a fost publicată pe infoprut.ro , „România este scoasă în afara jocului într-o perioadă politică în care toate eforturile şi resursele financiare trebuie mărite pentru a susţine parcursul european al Republicii Moldova”

Redăm mai jos Comunicatul ASOCIAȚIEI TIGHINA, în întregime:

Societatea civila din Republica Moldova atesta cu regret că după ce România, prin vocea şi eforturile Ministrului Bogdan Aurescu, în prezent Ministrul Afacerilor Externe al României, a câştigat la CEDO dreptul ca TVR să emită din nou în Republica Moldova, în așa mod luând naştere postul TVR MOLDOVA, după ce în 2019 acest post şi-a recâştigat şi frecvenţa naţională statală numărul II de televiziune analogică, ceea ce înseamnă accesul pentru întreaga populaţie, indiferent cât sunt de moderne şi perfomante televizoarele pe care le deţin, la programe de calitate în limba română, dar mai ales echilibrate şi echidistante, la emisiuni din România, Radiocom a suspendat emisia tv analog a postului TVR MOLDOVA, și Televiziunea Română, România riscă să piardă din nou licența de emisie.
Aceasta în timp ce Moldova 1, postul pubic şi Primul în Republica Moldova, care retransmite emisiuni de la Pervîi Kanal din Rusia rămân cu emisie pe frecvenţe naţionale.
Astfel, din cei trei jucători pe piaţa mass-media, care reprezintă Republica Moldova, România şi Rusia, doar România este scoasă în afara jocului şi asta într-o perioadă politică în care toate eforturile şi resursele financiare trebuie mărite pentru a susţine parcursul european al Republicii Moldova.
Prin suspendarea emisiei TVR MOLDOVA, adică eliminarea din clubul celor trei mari jucători şi scoaterea la concurs a frecvenţei de către Consiliul Audiovizualului, pierde România, pierde Republica Moldova, pierd oamenii.
Din câte cunoaștem, suma de 50.000 de euro pe lună nu înseamnă nimic pentru orice proprietar de post tv din Federaţia Rusă, care abia aşteaptă să revendice această frecvență.AsociaíaAsociaúia
Suntem convinși că înţelegem, cu siguranță, cât este de importantă şi urgentă soluţionarea problemei care a dus la acumularea de datorii din partea TVR şi la suspendarea emisiei TVR MOLDOVA.
TVR MOLDOVA este pilonul de bază al spaţiului informaţional comun şi nu trebuie să piardă nimic din tot ceea ce a câştigat în cei 7 ani de activitate.
Suntem martori cu toţii cât de profesionist s-a dezvoltat acest post de televiziune, ce programe de calitate şi echidistante realizează şi știm că este singurul post tv care aduce România în Republica Moldova şi pe noi, acasă, în Ţara mamă.
Considerăm că emisia TVR MOLDOVA pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova nu trebuie să fie decisă de o conducere sau alta a Televiziunii Române, ci de forurile decizionale ale statului român, Preşedinţia României, Parlamentul României, Guvernul României, care înţeleg cel mai bine noţiunea de post strategic al statului, aşa cum este TVR MOLDOVA.

Alexei Paluta
Președintele Asociatiei Tighina

Referitor la situația TVR Moldova, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind  – Filiala MediaSind TVR, a luat poziție în mai multe rânduri față de sistarea recepţiei în semnal analog al postului TVR Moldova.

În data de 5 ianuarie 2021, Media Sind TVR a solicitat Direcției Naționale Anticorupție (DNA), anchetarea șefei TVR depentru sabotarea funcționării TVR Moldova. Potrivit Comunicatului MediaSind TVR:  transmiterea programelor, în format analog, ale filialei SRTV din Republica Moldova, TVR Moldova, pe teritoriul țării, a fost suspendată pentru că președintele Societății Române de Televiziune, Doina Gradea, a refuzat, din martie 2020 și până în prezent, să achite obligațiile financiare pentru aceste servicii. Deși la toate somațiile primite din partea Întreprinderii de Stat Radiocomunicații din Republica Moldova, șefa TVR a promis că SRTV își va onora toate obligațiile contractuale, acest lucru nu s-a întâmplat. Mai mult,  aceasta nici nu a bugetat suma respectivă, motiv pentru care, în prezent, datoria SRTV, cu tot cu penalități, se ridică la suma de aproximativ 500 000 de euro.

Potrivit Comunicatului menționat mai sus, MediaSind TVR a precizat că potrivit informațiilor primite de  de la colegii din TVR Moldova, în prezent, licența digitală obținută în martie 2020, acoperă aproximativ 65% din teritoriu și doar în zonele urbane. Pentru recepționarea programelor în format digital, fiecare gospodărie ar trebui să aibă un receptor digital și un televizor de generație modernă. Licența analog însă, acoperea 92-95% din teritoriu, făcând posibilă recepționarea TVR Moldova și în mediul rural.

Mai multe controale ale Curții de Conturi au dezvăluit faptele de corupție din SRTV. Mai mult, ultimul raport al inspectorilor Ministerului de Finanțe constată prejudicii imense în sarcina șefei TVR, în derularea unui contract în valoare de  18.849.600 euro privind transmiterea prin satelit a programelor TVR., dar și infracțiuni cum ar fi: fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual,  uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată. (amănunte aici: Ministerul Finanțelor descoperă fapte de corupție în derularea unui contract în valoare de 18 849 600 euro, pentru transmiterea prin satelit a programelor Televiziunii Române! )

06 ianuarie 2021: Dezinformările șefei Televiziunii Române privind motivele sistării recepției în semnal analogic a postului TVR Moldova, sunt demontate de conducerea Radiocom din Chișinău! MediaSind solicită Parlamentului organizarea unei sesiuni extraordinare pentru demiterea Doinei Gradea din funcția de președinte-director general al TVR! 

12 ianuarie 2021: MediaSind solicită intervenția Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru a stopa sabotarea constantă a TVR Moldova! Deși au trecut aproape două săptămâni de la sistarea recepției în semnal analog al postului TVR Moldova, conducerea Televiziunii Române refuză să achite datoriile instituției către RADIOCOM

 

Știrea inițială: 5 IAN. 2021 / TVR Moldova nu se mai recepționează peste Prut! Cine face jocurile Moscovei la București?

Președintele Comisiei pentru Cultură și Media din Senatul României, senatorul Viorel Badea, trage un semnal de alarmă cu privire la faptul că TVR Moldova nu mai poate fi recepționat de către cetățenii de peste Prut întrucât Societatea Română de Televiziune (SRTv) nu și-a achitat obligațiile contractuale față de „Întreprinderea de Stat Radiocomunicații” din Republica Moldova scrie deschide.md, citat de romaniabreakingnews.ro

„Începând de astăzi, 4 ianuarie 2021, semnalul analog al TVR Moldova a fost suspendat pentru că actuala conducere a SRTv a omis să-și plătească obligațiile contractuale. Pe bună dreptate, opinia publică din România este preocupată în aceste zile de programul de Revelion al TVR-ului, care a fost o bătaie de joc la adresa eforturilor Guvernului României de a informa corect populația asupra pandemiei și a vaccinării. Însă, atrag atenția asupra faptului că pe teritoriul Republicii Moldova, postul TVR Moldova, finanțat de la bugetul de Stat, nu mai poate fi recepționat pentru că nu s-au achitat obligațiile către Î.S. Radiocomunicații. Este o situație extrem de gravă, care nu face altceva decât să încurajeze jocurile Moscovei de limitare a prezenței mediatice a României în Republica Moldova. Dacă tot vorbim de sumele de bani cheltuite cu programul de Revelion, poate actuala conducere a SRTv se gândea să nu-i lase pe frații noștri de peste Prut fără programele informative, sociale și culturale ale TVR Moldova, repet –  post TV finanțat de la Bugetul de Stat”, a declarat senatorul Viorel Badea.

Președintele Comisiei pentru Cultură și Media cere public conducerii SRTv să depună toate eforturile pentru ca această situația ingrată să fie remediată.

„Cu siguranță trebuie ca actuala conducere a SRTv să ofere în comisiile de specialitate ale Parlamentului pentru acestă situație. TVR Moldova nu este doar un simplu post de televiziune ci reprezintă până la urmă mijlocul prin care Statul Român înțelege să-i informeze și să-i țină aproape pe cetățenii din Republica Moldova, mulți dintre ei deținând și cetățenie română”, a mai adăugat senatorul Viorel Badea.

Pentru mai multe detalii privind subiectul dat, Deschide.MD a solicitat informații de la directorul general al „Întreprinderea de Stat Radiocomunicații” din Republica Moldova, Mihail Iacob.

Acesta ne-a confirmat că Societatea Română de Televiziune are datorii față de „Radiocom” și că nu a solicitat prelungirea contractului de emisie în semnal analogic a TVR Moldova.

„Ei nu aveau licență acuma. Noi semnăm contractul pe un an de zile. Ei nu au solicitat încheierea unui nou contract. Așteptăm de la ei solicitarea. Noi am deconectat semnalul astăzi. Vedem dacă ei s-au bugetat, fiindcă era problema cu aprobarea bugetului la dânșii, ca la orișicare companie de stat, ei trec prin Consiliul de Administrare. Nu au solicitat nicio prelungire de contract. (…) Da, mai au și niște datorii, asta noi confirmăm. Dar e foarte greu când închei contracte între state. Era mai simplu pentru noi să încheiem contract cu TVR-ul de aici, dar ei nu au acceptat”, a explicat Mihail Iacob pentru Deschide.MD.

Directorul „Radiocom” ne-a mai spus că SRTv a fost informată printr-o scrisoare despre restanțele la achitarea datoriilor și a fost întrebată despre prelungirea contractului, însă nu a fost trimis niciun răspuns.

„Rețeaua nu putem să o punem la dispoziție altui post de televiziune, deoarece rețeaua o pune la dispoziție doar Consiliul Audiovizualului. Noi deținem doar licență tehnică de operare a rețelelor. Ei au prioritate în principiu, pentru că este un acord internațional”, ne-a mai spus Iacob.

Potrivit directorului „Radiocom”, dacă SRTv nu va solicita prelungirea contractului de difuzare a TVR Moldova în semnal analogic, rețeaua ar putea fi scoasă la concurs.

Posturile Primul în Moldova și Moldova 1, care la fel emit în semnal analogic, au solicitat prelungirea contractului înainte de venirea noului an.

Redacția ROMANIA BREAKING NEWS amintește că Igor Dodon a promulgat înainte de terminarea mandatului prezideníal, mai multe legi, votate de deputații PSRM-Șor prin care se conferă un suport masiv re-rusificarii R.Moldova prin oferirea unui statut special limbii ruse și anularii Legii „anti-propagandă. Mai multe cititți în articolul de mai jos:

Un nou „suflu” pentru re-rusificarea spațiului informațional românesc din Republica Moldova. Președintele Dodon conferă prin lege statut special limbii ruse. Ce s-a întâmplat cu legea „anti-propagandă”?

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: