ROMÂNIA BREAKING NEWS

F16 turcești vs MiG-29 rusești! Rusia și Turcia la un pas de escaladarea unei confruntări aeriene! NATO denunță încălcările spațiului aerian al Turciei de către Rusia

F16 turcești vs MiG-29 rusești! Rusia și Turcia la un pas de escaladarea unei confruntări aeriene! NATO denunță încălcările spațiului aerian al Turciei de către Rusia

Avioane turcești de vânătoare de tip F-16 au interceptat sâmbătă un avion rusesc de luptă în spațiul aerian turc, la frontiera siriană (sud-est), obligându-l să se întoarcă din drum, a anunțat luni Ministerul turc de Externe, relatează AFP în pagina electronică. O zi mai târziu, două avioane turcești de tip F-16 au fost „hărțuite” de un avion de tip MiG-29 neidentificat, la frontiera cu Siria.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a denunțat luni „încălcări inacceptabile ale spațiului aerian turc de către avioane de luptă rusești”, în urma unor incidente implicând aeronave rusești și turcești la frontiera dintre Siria și Turcia, relatează AFP în pagina electronică.

Două avioane turcești de tip F-16 au fost „hărțuite” de un avion de tip MiG-29 neidentificat, la frontiera cu Siria, la o zi după ce un avion rusesc a încălcat spațiul aerian turc, a anunțat luni armata turcă, relatează AFP în pagina electronică.

„Două avioane de tip F-16 au fost hărțuite de un avion (de tip) MiG-29 – a cărui naționalitate nu a putut să fie identificată – timp de cinci minute și 40 de secunde”, a anunțat luni armata turcă într-un comunicat.

Incidentul a avut loc duminică, precizează aceeași sursă.

Avioane turcești de vânătoare de tip F-16 au interceptat sâmbătă un avion rusesc de luptă în spațiul aerian turc, la frontiera siriană (sud-est), obligându-l să se întoarcă din drum, a anunțat luni, anterior, Ministerul turc de Externe.

 F16_Fortele_Aeriene_Turc


F16_Fortele_Aeriene_Turce

Ambasadorul Rusiei la Ankara a fost convocat, iar autoritățile turce i-au transmis un „protest puternic”, se arată într-un comunicat.

Ankara a cerut totodată Moscovei să „evite o repetare a acestui incident” și a subliniat că, altfel, „Federația rusă va fi considerată responsabilă de orice eveniment nedorit” care ar putea avea loc.

Ministrul turc de Externe Feridun Sinirlioglu l-a sunat pe omologul său Serghei Lavrov și i-a transmis acest punct de vedere, precizează ministerul.

Șeful diplomației turce urma să discute despre acest incident cu secretarul general al NATO.

Regimul islamo-conservator turc se opune participării Rusiei la războiul din Siria.

Campania aeriană a Rusiei în Siria este „inacceptabilă”, a declarat duminică președintele turc Recep Tayyip Erdogan, subliniind că Moscova comite „o gravă eroare”.

syria-map-webb

NATO denunță încălcările spațiului aerian al Turciei de către Rusia

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a denunțat luni „încălcări inacceptabile ale spațiului aerian turc de către avioane de luptă rusești”, în urma unor incidente implicând aeronave rusești și turcești la frontiera dintre Siria și Turcia, relatează AFP în pagina electronică.

„Îndemn Rusia să respecte deplin spațiul aerian al NATO și să evite o escaladare a tensiunilor cu Alianța Nord-Atlantică”, a subliniat Stoltenberg, citat într-un comunicat, în contextul în care relațiile dintre Moscova și blocul militar occidental sunt deja foarte proaste, din cauza crizei din Ucraina.

„Acțiunile Rusiei” în Siria – unde Moscova afirmă că efectuează atacuri aeriene vizând jihadiști, iar potrivit țărilor occidentale vizând grupuri rebele care luptă împotriva regimului lui Bashar al-Assad – „nu contribuie la securitatea și stabilitatea regiunii”, a avertizat el.

Secretarul general al NATO i-a convocat de urgență pe Cei 28 de Aliați, la o reuniune a Consiliului Atlanticului de Nord, luni după-amiaza.

Stoltenberg l-a primit luni la prânz pe ministrul turc de Externe Feridun Sinirlioglu la sediul Alianței, la Bruxelles, pentru a discuta despre situația din Siria, după interceptarea, sâmbătă, a unui avion de vânătoare rusesc în spațiul aerian al Turciei, obligat să se întoarcă din drum de către avioane de luptă turcești.

Ei au discutat „despre recente acțiuni militare ale Federației ruse în interiorul și în jurul Siriei, inclusiv despre încălcări inacceptabile ale spațiului aerian turcesc de către avioane de luptă rusești”, a precizat Stoltenberg.

Două avioane de tip F-16 din cadrul aviației turce au fost „hărțuite” duminică, în cursul unei misiuni de patrulare, de către un avion de tip MiG-29 neidentificat, la nivelul frontierei siriene, a anunțat ulterior armata turcă pe site, fără să precizeze dacă avionul era sirian sau rus.

„Îndemn Rusia să ia măsurile necesare pentru a-și alinia eforturile la cele ale comunității internaționale, în lupta împotriva SI”, a adăugat el, în contextul în care organizația jihadistă Statul Islamic (SI) deține controlul asupra a aproape jumătate din teritoriul sirian.

Aviația rusă a lansat săptămâna trecută o campanie de atacuri aeriene în Siria. Rusia afirmă că aceste atacuri sunt îndreptate numai împotriva SI, însă Ankara și aliații săi occidentali acuză Moscova că-și concentrează atacurile asupra forțelor opoziției moderate. Atacurile vizează, de asemenea Frontul al-Nusra, aripa siriană a organizației Al-Qaida.

Actualizare: 6/10/2015/12:48

Rusia anunță că verifică acuzații cu privire la o a doua încălcare a spațiului aerian al Turciei. Ambasadorul rus la Ankara, convocat din nou

Guvernul rus analizează o acuzație potrivit căreia unul dintre avioanele sale care operează în Siria a încălcat spațiul aerian turc într-un nou incident, a anunțat marți Ambasada rusă la Ankara, citată de agenția rusă Tass, relatează Reuters în paina electronică. Între timp, Turcia l-a convocat pe ambasadorul rus la Ankara pentru a doua oară, în urma unei noi încălcări a spațiului aerian turc de către un avion rusesc de război, în zona frontierei cu Siria.

„Ambasadorul rus a fost convocat pentru a doua oară, ieri (luni) după-amiaza. I s-au prezentat proteste puternice față de altă încălcare a spațiului aerian turc, duminică”, a declarat pentru AFP, sub protecția anonimatului, un oficial de la Ministerul turc de externe.

Încălcarea de duminică pare să fie a doua în tot atâtea zile, după ce Ankara a anunțat că avioane turcești de vânătoare au interceptat un avion rusesc de război în apropiere de frontiera cu Siria, sâmbătă.

Publicat de Andrei Radescu / romaniabreakingnews.ro / Sursa: Mediafax

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

One Comment

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: