ROMÂNIA BREAKING NEWS

“2012 AD — Sfarsitul Violentei sau Timpul unui Violent Sfarsit.”

Carte de Nicholas Buda, Cluj-Napoca: Casa Cartii de Stiinta, 2012, 261 pp.

Recenzie de Prof. Dr. Nicolae Dima

Nicholas Buda, tinarul nostru compatriot stabilit de mai multi ani in Statele Unite  ne ofera o noua carte provocatoare.  El incearca sa raspunda pe baza unei ample documnetatii la intrebarea: ce reprezinta data de 21 decembrie 2012 si ce surprize ar putea duce omenirii? In acest sens scriitorul se intreaba “Va fi oare sfaristul violentei, ori doar un sfarsit violent?” De altfel, numerosi  cercetatori isi pun aceiasi intrebare, dar nici unul nu gaseste raspunsul.

Am conceput aceasta scurta recenzie in urma lecturarii cartii si pornesc de la premiza ca cititorii sunt informati deacuma asupra datei de 21 decembrie 2012. Pentru cei neavizati fac doar cateva precizari si recomand in schimb lecturarea cartii. La urma urmei subiectul ar trebui sa intereseze toata lumea pentru ca ne-au mai ramas doar cateva saptamani pana la aceasta data fatidica.  Si dece aceasta data? Pentru ca in urma cu o mie de ani, sacerdotii  Maiasi din America Centrala, care au inventat cele mai precise calendare din istoria veche, au stabilit ca actualul ciclu civilizatoriu va lau sfarsit la 21 decembrie 2012 probabil printr-un cataclism global.

Meritul compatriotului nostru consta in faptul ca a adunat cu o migala demna de toata launda numeroase informatii legate de ceace s-ar putea intampla in acest decembrie.  Nicholas Buda este de altfel un on cu un larg orizont, cu o minte deschisa si in permanenta cautare, si cu talentul punerii pe hartie a ideilor si sentimentelor sale.  Si nu este de mirare. El a absolvit facultatea de Teologia de la Cluj, a fost voluntar in India si a scris o carte despre acea experienta,  si in plus a studiat religiile orientale. Cartea de fata este deci rodul pregatirii sale si al unor eforturi de ani de zile in legatura cu evenimentele care par sa ne pasca.  Si intr-adevar, cartea “2012 AD” este plina de informatii pertinente, de interpretari cumpatate, si de opinii competente…

Subiectul abordat de Nicholas Buda este antrenant, dar dificil si controversat. Este evident ca omenire trece printr-o mare criza spirituala, morala, politica, economica si ecologica. O mica scanteie poate aprinde un foc local, care la randul lui ar putea declansa o catastrofa globala. Nu ar fi de fapt prima criza majora a omenirii. De data aceasta insa, prea multe profetii, prea multe avertizmente, si prea multi indicatori practici par sa ne previna ca ne apropiem de un mare scazamant. Este vorba de unele profetii milenare provenite din diferite civilizatii; de unele constatari stiintifice ale agentiei spatial Americane NASA;  de multe dezastre natural recente;  si de avertizmente financiar-economice actuale. Autorul le mentioneaza cu multa migala pe majoritatea acestora, le interpreteaza, le coreleaza la avetizmentele marilor religii ale lumii, si reuseste sa ne puna pe ganduri.

Am mentionat si eu o parte din aceste avertizmente in recenta mea carte Culture, Religion and Geopolitics, publicata in SUA in 2010, dar in final am adoptat o atitudine optimista.  Cu toate acestea, in calitate de om de stiinta m-am oprit si am contemplat un fenomen astronomic.  La 21 decembrie 2012 se va produce o aliniere a planetei cu centrul galaxiei.  Acest fenomen de precesiune se produce odata la 26.000 de ani si pare sa fie asociat cu mari tulburari astro-fizice.  Este foarte posibil ca in trecut o asemenea aliniere a declansat perioadele glaciale; a dus la mari perturbatii solare; a condus la modificarea pozitiei polilor terestri; a contribuit la intensificarea radiatiilor cosmice; si a provocat fenomene cu efecte dezastruoase pentru pamant.  Problma e ca civilizatia noastra are doar 6-7 mii de ani si teoretic nimeni nu stie ce s-a intamplat acum 26 de mii de ani. Si totusi anumite dovezi contestate de stiinta ii fac pe unii cercetatori sa intre in alerta.

Sa ne asteptam oare la sfarsitul lumii, asa cum il prevede cumva si doctrina crestina? Ori sa ne pregatim de sfarsitul civilizatiei actuale care de altfel se afla in plin declin? Daca unii scriitori se tem de un sfarsit violent al planetei, altii mai optimisti se asteapta la o transformare spirituala fara precedent care ne va afecta pe fiecare in parte.  De fapt, sunt posibile ambele scenari impreuna: un sfasit violent al Terei si un inceput spiritual nou al umanitatii. Este totusi posibila si a treia alternativa; o perioada de tranzitie lenta, de mii de ani, catre o noua forma de existenta predominant spirituala.  De altfel, nimeni nu da un  raspuns definitiv acestor framantari de inceput de veac si de mileniu.  Si nici autorul cartii nu se hazardeaza. El ne avertizeaza doar si ne pune in fata propriei constiinte!

Intr-unul din capitolele cartii, intitulat ”Cand timpul se va opri,” autorul abordeaza in mod rational problema timpului. Citez din pagina 81:” Timpul trece fara oprire… iar noi il urmam cu ceasuri si calendare, uneori nedumeriti, alteori intrigati, de cele mai multe ori fara posibilitatea de a-l fi inteles pe deplin. Timpul trece pe langa noi, il stimtim, stim ca este acolo, dar nu il putem studia la microsocp sau folosi ca materie prima pentru experimente… timpul este reprezentat prin schimbare…“

Ce este insa timpul? Si daca timpul este legat de spatiu si acesta are un inceput si un sfarsit, atunci si timpul are un sfarsit. Se va opri oare timpul in loc la 21 decembrie? Si atunci, ce va urma? Acestea sunt probleme pe care si le pun doar oamenii care au muscat adanc din fructul interzis al cunoasterii. Dece oare ne punem asemenera intrebari?  Marele Sfant Augustin din antichitate a fost intrebat odata ce a facut Dumnezeu inainte de a face cerul si pamantul? Raspunsul sau: “Dumnezeu a pregati iadul pentru cei care pun asemenea intrebari.”  Poate ne punem prea multe intrebari si vrem sa aflam prea mult! Nicholas Buda si-a pus multe asemenea intrebari si chiar a raspuns la unele dintre ele.  La cea mai grea insa, ce se va intampla in acest Decembrie, autorul ii lasa pe cititori sa mediteze si sa afle singuri. Lectura placuta!

Nicholas Dima, Octombrie 2012. PS: Sper totusi sa scriu recenzii si in anii urmatori.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: