ROMÂNIA BREAKING NEWS

Pr.Nicolae Bordașiu despre spiritualitatea românească și temnițele comuniste

802

Pr.Nicolae Bordașiu de la Biserica Sf.Silvestru din București a susținut o conferință în campusul universitar Agronomie cu titlul “Viața duhovnicească în temnițele comuniste”  în data de 07.03.2015.

Conform portalului olivian.ro , Părintele Bordașiu a fost întemnițat ca deținut politic 9 ani în închisorile de la Timișoara, Oradea, Jilava și Aiud și înainte a stat 7 ani fugar, fiind condamnat la 20 de ani în lipsă. Părintele are astăzi aproape 91 de ani și a cunoscut în viața sa marile personalități ale Ortodoxiei românești din țară și diaspora, printre care amintim pe Pr. Arsenie Boca, Pr. Dumitru Stăniloae, IPS Antonie Plămădeală, Pr. Roman Braga, Pr. Gala Galaction, Pr. Ioan G. Coman, Pr. Daniil Sandu Tudor, Pr. Andrei Scrima, Pr. Felix Dubneac și mulți alți titani ai ortodoxiei românești. Părintele a făcut parte și din mișcarea Rugul Aprins de la Mănăstirea Antim din București.

În începutul conferinței, Pr.Bordașiu a subliniat faptul că “istoria este un testament lăsat de strămoși strănepoților spre tâlcuire vremii de față și povățuire în viitor”.

În continuare, Părintele a relatat pasaje de istorie și spiritualitate românească, din care relatăm: “Românii, între alte popoare, se pot mândri cu faptul că nu au fost cuceriți niciodată de nicio altă putere. Marea lor rezistență a fost în viața sufletească. În ciuda faptului că românii erau împărțiți din punct de vedere al puterii politice în mai multe provincii, fiecare cu specificul ei, fiecare cu o stăpânire aparte. Cu toate acestea, românii  între ei, de oriunde ar fi fost, se simțeau frați, și erau cu adevărat frați născuți din cei ce au fost romanii și dacii. Poate că știți că astăzi unii pun problema dacă suntem cu adevărat urmașii Romei  sau suntem urmașii  Dacilor amestecați cu oarecari coloniști romani, fiindcă cu adevărat Dacia a fost cucerită de romani dar numai o parte. Dacii liberi au fost departe de stăpânirea romană cu care se confrunta mereu. Și din această alcătuire de romani și daci s-a născut poporul român, popor care s-a născut creștin în această regiune. S-a născut creștin sugând din învățătura adusă de greci, de romani care s-au încreștinat pe unde au fost și care peste spiritualitatea dacică au născut credința creștină ortodoxă pe aceste plaiuri. În virtutea acestui fapt că eram creștini și ortodocși, românii de pretutindeni erau frați, legați și de originea de sânge, și de originea creștină și mai ales de limba dulce și frumoasă pe care o vorbeau fără dialecte oriunde ar fi fost oarecari români. Ori, istoria ne-a adus năvăliri de popoare barbare, străine, și chiar dacă au trecut peste noi am rămas mereu români și ortodocși.”

„În 1944, finalul războiului al doilea mondial a adus peste noi stăpânirea rusească. Rușii s-au mai întâlnit cu noi și în alte momente, dar nu ne-au rusificat. Acum însă, nu au venit ca ruși, ci în chip de bolșevici, de comuniști, de atei care, tot pentru a stăpâni pe unde au ajuns, au lovit în ceea ce avea mai de preț poporul român, în credința ortodoxă. Pentru că erau atei, chiar dacă poporul rus era ortodox, și în ciuda stăpânirii de peste 70 de ani a comunismului, s-a păstrat și se vede și astăzi credința în adâncurile poporului, acești comuniști care au venit peste noi au vrut să lovească în ceea ce aveau mai de preț românii, și pentru aceasta au încercat la vremea când eram eu student să lovească în fel și chip. Erau de acum „diplomați” și nu doreau să lovească cu brutalitate ci încercau să cucerească întâi pe studenți și, dacă până în 1944 adunările studențești erau oprite, acum chipurile au acordat libertatea de asociere și așa s-au format asociațiile studențești pe facultăți. Comuniștii încercau să îi atragă pe studenți sub diferite forme, mai ales sub aspectul material, le ofereau tot felul de ajutoare ca să îi facă să se înscrie în Uniunea Tineretului Comunist (UTC) si paralel era Uniunea Tineretului  Socialist. (…)  Noi nu ne-am dat seama cum eram filați, cum eram urmăriți, până când a venit epoca de după 1 mai, când a pornit valul de arestări în toată țara pentru că atunci comuniștii au sesizat că, undeva în subteran, există o stare de nemulțumire, de opoziție față de ofensiva comunistă și atunci, pentru a intimida și pedepsi, au început arestările.”

Pe portalul olivian.ro sunt disponibile imagini de la conferință, precum și înregistrarea video a acesteia.

 

 

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: