Joi, 24 iulie a fost o zi furtunoasă în Rada Supremă. După dizolvarea, cu numai o zi înainte într-o atmosferă incandescentă, de mare tărăboi, a fracțiunii comuniștilor, și-a încetat existența și coaliția parlamentară. De fapt, dizolvarea coaliției n-a făcut mare senzație, deoarece deputații din fracțiunea „Udar” al lui V. Klyciko și-au anunțat de mai multă vreme intenția, iar colegii lor din fracțiunea „Svoboda” i-au susținut, declarând că vor proceda la fel din momentul în care „Udar” va ieși din coaliția „Opțiunea europeană”.
Exemplul acestora a fost urmat de câțiva deputați majoritari și de 10 parlamentari din fracțiunea „Batkivșcyna”. Astfel, ceea ce se cocea de mai multe săptămâni s-a săvârșit la 24 iulie, dizolvarea coaliției dându-i Președintelui P. Poroșenko lumină verde pentru anunțarea noilor alegeri parlamentare, lucru absolut indezirabil pentru regionali și comuniști, care au protestat vehement. Dar nici deputații din partea „Batkivșcynei” nu sunt încântați de această răsturnare de situație, sperând până acum că o vor mai întinde cu anunțarea alegerilor anticipate și insistând în acest scop asupra declarării stării de război în estul Ucrainei.
Emoțiile încinse în parlament au culminat cu patetica declarație a premierul Arseni Iațeniuk privind demisionarea sa, implicit și a guvernului. Folosindu-se de situație, A.
Iațeniuk a rostit un discurs privind starea deplorabilă a economiei, învinuindu-i pe deputați de populism, imputându-le că se gândesc numai la voturile electoratului, în loc să adopte legi întru salvarea țării. De-acum, alegerile sunt inevitabile, deoarece e nereal să se formeze o nouă coaliție în apropiatele zece zile.
Președintele Petro Poroșenko a salutat dizolvarea coaliției, menționând că prin această decizie deputații au demonstrat că nu se țin de fotolii. Totodată, le-a atras atenția asupra oportunităților momentului de față: încetarea funcționării coaliției nu trebuie să paralizeze activitatea Rade Supreme, care urmează să adopte legi privind schimbările la buget și documente ce țin de colaborarea cu instituțiile financiare internaționale.
Vladimir Groisman a fost numit premier interimar al Ucrainei, după ce Arseni Iațeniuk și-a dat demisia din funcție în urma destrămării coaliției de guvernare de la Kiev.
Un anunț în acest sens a fost făcut de către ministrul de interne, Arsen Avakov, pe pagina sa de Facebook.
„Premier interimar a fost numit, în cadrul ședinței de guvern, Vladimir Groisman”, a notat Avakov pe rețeaua de socializare.
Groisman, vicepremier în Guvernul Iațeniuk, a ocupat și funcția de ministru al dezvoltării regionale și construcțiilor.
Iațeniuk și-a motivat demisia prin faptul că odată cu desființarea coaliției, Guvernul pe care-l conduce nu se mai bucură de susținere parlamentară, iar el nu ia în calcul vreo alianță cu „comuniștii sau regionalii” (actuala opoziție, formată din Partidul Comunist și cel al Regiunilor).
„Îmi anunț demisia, având în vedere dislocarea coaliției parlamentare, care blochează inițiative guvernamentale”, a declarat Iațeniuk, denunțând o „crimă politică și morală”.
În cazul în care o nouă coaliție parlamentară nu va fi formată în decurs de 30 de zile, președintele Ucrainei va putea dizolva parlamentul și cere organizarea de alegeri legislative anticipate.
Surse:independent.md , zorilebucovinei.com