ROMÂNIA BREAKING NEWS

Vlad Filat arestat! A început curățenia la Chișinău? ….sau de ochii lumii, doar o arestare? Pe când și restul?

Vlad Filat arestat! A început curățenia la Chișinău? ….sau de ochii lumii, doar o arestare? Pe când și restul?

Anunț CNA: Vlad Filat este reținut pentru 72 de ore

Ofițerii CNA (Centru Național Anticorupție) au descins în această seară la sediul PLDM și acasă la fostul prim-ministru Filat, pentru a face percheziții. Informația a fost confirmată de către ofițerul de presă al CNA, Angela Starinschi. 

„Unde am fi putut fi și la ce am ajuns. La sediul PLDM sunt percheziții. Se caută liste cu membri, proiecte pentru evenimentele organizate sau oare schițe de discursuri?”, a scris deputatul PLDM Mihaela Spătaru.

Fostul premier moldovean Vlad Filat a fost reținut ân cursul zilei joi și a ajuns la Centrul Național Anticorupție, la scurt timp după ce Legislativul a decis ridicarea imunității sale parlamentare, în urma acuzației de implicare în fraudele de la Banca de Economii, relatează site-ul Moldova.orgcitata de romaniabreakingnews.ro

Procurorii Centrului Național Anticorupție din Republica Moldova au descins, joi seară, la sediul central al Partidului Liberal-Democrat (PLDM) și la domiciliul fostului premier Vlad Filat, reținut într-o anchetă privind fraude, informează Unimedia.

Procurorii Centrului Național Anticorupție s-au prezentat joi seară la sediul PLDM din Chișinău, unde efectuează percheziții.

În paralel, au loc percheziții și în casa deputatului liberal-democrat.

Deputatul Vlad Filat a fost ridicat de la sediul Parlamentului și escortat la sediul CNA, de ofițerii instituției, cu un automobil Skoda.

Liderul prorus al Partidului Nostru (PN), Renato Usatîi, și susținătorii săi îl așteptau în jurul Parlamentului, însă acesta a reușit să plece neobservat. Potrivit lui Usatîi, Filat este reținut pentru 72 ore.

ute de membri și simpatizanți ai Partidului Socialiștilor (PSRM) și ai Partidului Nostru (PN) pichetează clădirea Parlamentului de la Chișinău, blocând intrările pentru a-l împiedica pe fostul premier Vlad Filat să plece, după ce i-a fost ridicată imunitatea parlamentară, relatează site-ul IPN.md.

Liderul PN, Renato Usatîi, a declarat că protestatarii vor acționa în funcție de deciziile și de demisiile de joi. Totodată, Usatîi a dat indicații ca automobilele care pleacă de la Parlament să fie verificate, astfel încât liderul Partidului Liberal Democrat (PLDM), Vlad Filat, să nu fie lăsat să plece.

Manifestanții de la PSRM și PPPN au mărșăluit joi dimineață pe străzile capitalei, cerând demisia guvernării și restituirea miliardului furat de la băncile moldovene. Deși au ales același traseu, manifestanții s-au deplasat în coloane diferite, la o diferență de jumătate de oră. Ambele coloane au pornit din fața Academiei de Studii Economice, pe strada Bănulescu-Bodoni, blocând circulația parțial sau total, și s-au îndreptat pe bulevardul Ștefan cel Mare, în fața Parlamentului, unde avea loc prima ședință din această sesiune.

În preajma manifestanților se află zeci de polițiști care asigură ordinea publică. Totodată, sediul Legislativului a fost înconjurat de polițiști înarmați cu scuturi și bastoane.

În scuarul Legislativului au fost amplasate ecrane pe care era transmisă în direct ședința Parlamentului. Totodată, manifestanții au uract pe scena amplasată în scuarul Parlamentului și au ținut discursuri în fața mulțimii.

Parlamentul moldovean a votat joi pentru ridicarea imunității parlamentare a fostului premier Vlad Filat, acuzat de implicare în fraudele de la Banca de Economii (BEM), relatează site-ul Unimedia.info.

Pentru ridicarea imunității deputatului Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat (PLDM), au votat 79 din totalul de 101 parlamentari.

„Am fost pregătit pentru un asemenea scenariu. De mai mult timp se vorbea prin oraș cum se pregătește și cum se va veni într-o manieră triumfalistă, pe de o parte cu Usatîi în fața Parlamentului și pe de altă parte cu acest discurs al procurorului general privind scoaterea imunității mele de deputat. Acest show a fost prea scump și mult timp pregătit. Este adevărat pe parcursul activității mele am făcut foarte multe greșeli. Îmi asum responsabilitatea pentru ele”, a declarat Vlad Filat, relatează Jurnal de Chișinău în ediția online.

„Sistemul din Republica Moldova este unul putred din simplu motiv că este controlat de o singură persoană. Această persoană nu este altcineva decât Plahotniuc care încearcă prin farse, forțându-l pe acest Shor să semneze o dispoziție, să se eschiveze de la responsabilitate. Până în ultimul moment am crezut că se poate. Oamenii vor ca cei vinovați să plătească. Dar oamenii au nevoie de o țară. O țară în care instituțiile funcționează legal și nu în interesul unei singure persoane. Sunt grave probleme în sistemul bancar, în sectorul energetic. Și aici sunt nevoit să accept că instituțiile statului sunt acaparate”, a adăugat el.

„Spuneam în debutul ședinței de azi, ca replică lui Voronin, care este și el folosit de Plahotniuc când este nevoie, că eu nu am nevoie de imunitate parlamentară. Se va face procedura respectivă. Mesajul meu către colegii din comisie a fost să se voteze pentru ridicarea imunității ca să nu se creadă că doresc să mă eschivez. Sper că procesul va fi echitabil și că voi putea să-mi demonstrez nevinovăția. Sper ca jertfa care este adusă pe altar va provoca destrămarea acestui sistem odios care duce la putrefacție țara în care trăim”, a adăugat liderul PLDM.

„Mă adresez către cei care-l servesc pe Plahotniuc: CNA, PG, presa: pentru mine lucrul acesta contează mult, dar mai puțin pentru fiecare dintre voi – atât timp cât Plahotniuc va mai fi prezent în viața publică, țara asta nu are viitor. Spun lucrul acesta nu din răzbunare, dar în cunoștință de cauză”, a spus Filat.

Liderul PLDM nu exclude că Plahotniuc are o înțelegere cu liderul prorus al Partidului Nostru, Renato Usatîi, și cu liderul comunist Vladimir Voronin privind provocarea alegerilor anticipate, prin care să urmărească deturnarea parcursului european al Republicii Moldova.

„Nu exclud că, împreună cu rușii, el o să organizeze alegeri și după alegeri poate să schimbe și parcursul țării, pentru că el în Europa nu are cum să supraviețuiască”, a conchis Filat, care la finalul discursului și-a cerut iertare de la întreg poporul Republicii Moldova.

Liderul Partidului Liberal Democrat (PLDM), Vlad Filat, este implicat direct în fraudele de la Banca de Economii, a declarat joi procurorul general Corneliu Gurin, de la tribuna centrală a Parlamentului.

Procurorul general a cerut Legislativului ridicarea imunității parlamentare a lui Filat, pentru ca acesta să poată fi anchetat.

„Vin cu o solicitare care nu a mai fost în istoria Republicii Moldova, privind punerea în învinuire a deputatului PLDM, Vladimir Filat. Avem probe concludente despre implicarea lui Filat în comiterea fraudelor de la Banca de Economii, prejudiciul fiind estimat la sute de milioane de euro. Este o crimă deosebit de gravă, fiind implicat și în distrugerea probelor”, a spus Corneliu Gurin.

Totodată, liderul PLDM este învinuit că în perioada în care a îndeplinit funcția de premier, a primit 60 de milioane de dolari de la directorul Dufremol, Ilan Shor. Potrivit sesizării, exercitând funcția de premier, Filat ar fi primit de la Ilan Shor bunuri pentru a înceta controalele la Dufremol, pentru a-l numit consul onorific în Federația Rusă, dar și pentru a acorda dreptul de comercializare a produselor petroliere.

De asemenea, Vlad Filat ar fi pretins bunuri și mijloace bănești în valoare de peste 190 de milioane de dolari de la Shor, pentru a determina funcționarii publici din Guvern, dar și din alte structuri de stat, să ia decizii și să adopte acte normative necesare asigurării emisiei suplimentare de acțiuni de la BEM, fără participarea statului, fapt ce a generat diminuarea pachetului de acțiuni a statului până la 33,3%, plus o acțiune și preluarea controlului asupra BEM de către Ilan Shor.

„Ținând cont de gravitatea faptelor cercetate, există bănuiala rezonabilă că Vladimir Filat, făcând uz de imunitatea parlamentară deținută, va întreprinde acțiuni de împiedicare a procesului de administrare a probelor prin influențarea martorilor, distrugerea sau tăinuirea probelor, a materialelor relevante cazului sau sustragerea cu rea-voință de a se prezenta organului de urmărire penală”, se menționează în sesizare.

Cererea privind ridicarea imunității urmează să fie examinată de Comisia parlamentară pentru Numiri și Imunități.

Ce nume mai sunt vizate în afacerea „furtul miliardului de dolari” ?

„Cum poți da o opinie pozitivă când situația de la bănci este atât de gravă?”, se întreabă deputatul Iurie Chirinciuc. „Am făcut o cerere formală pentru analiza Grant Thornton la Banca Națională. În comisie, am fost șocat să văd că toate instituțiile statului erau informate despre situația de la bănci însă nu au intervenit. Aceste circumstanțe mă fac să cred că demnitari de rang înalt au fost implicați în furtul miliardului.”

Fostul presedinte al Moldovei Petru Lucinschi, omul de afaceri Ilan Shor, sefa Federatiei de tenis din Moldova, fostul sef al Vamilor si o fosta consiliera municipala comunista sunt doar cativa dintre cei mentionati in raportul detectivilor de la Kroll, cea mai mare companie de investigatii financiare din lume. Iar frauda este pe masura numelor implicate: un miliard de dolari.

Banii ar fi disparut din trei dintre cele mai importante banci din Moldova chiar inaintea alegerilor din noiembrie, anul trecut, prin intermediul unor credite. Unde au ajuns nu se stie inca, dar se vorbeste despre banci din Rusia sau companii offshore greu de controlat.

Raportul Kroll a fost facut public luni seara de catre presedintele Parlamentului moldovean, Andrian Candu, dupa ce cu o zi inainte mii de persoane s-au strans in centrul Chisinaului pentru a protesta impotriva autroritatilor care nu fac lumina in acest caz. „Am decis sa public raportul Kroll si imi asum responsabilitatea pentru aceasta actiune” a scris Candu pe blogul sau.

Compania britanica Kroll a fost selectata la sfarsitul lunii ianuarie, in urma unui concurs, pentru a verifica tranzactiile dubioase de la Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank. Beneficiarul raportului este Banca Nationala a Moldovei. Potrivit ProTV Chisinau, pana acum documentul a fost tinut secret, publicarea sa nefiind permisa decat cu acordul Kroll.

In raport apar nume extrem de importante din Moldova, printre care cel al lui Petru Lucinschi, fost presedinte intre 1997 si 2001, dar mai ales Ilan Shor (foto jos), un om de afaceri nascut in Israel care a fost director al consiliului de administratie de la una dintre bancile implicate. Ilan Shor a fost audiat in februarie si in martie de procurori, care au pus sechestru pe bunurile sale. In raportul Kroll, companiile lui Shor sunt suspectate a fi fost principalele beneficiare ale banilor disparuti din bancile moldovenesti, care ar fi fost trecuti prin conturi deschise in Letonia.

Potrivit raportului, „din probele examinate pana acum rezulta ca, intre 17 august 2012 si 30 noiembrie 2014, Unibank, Banca Sociala si Banca de Economii au trecut printr-o schimbare de actionariat semnficativa […]. Ca urmare, fiecare dintre banci a fost implicata intr-o serie de tranzactii care in ansamblul lor nu au nicio justificare economica solida si au dus in final la deterioarea balantei lor contabile pana cand au ajuns sa nu mai fie viabile. La scurt timp de la schimbarea actionarilor, bancile par sa se fii coordonat pentru a-si maximiza volumul de lichiditati disponibile astfel incat sa poata spori creditarea unor entitati din Moldova. Aceste entitati par a nu fi legate, dar primele analize arata ca ele formeaza de fapt un grup”.

Detectivii financiari de la Kroll spun ca „indiciile sugereaza ca Ilan Shor si asociatii sau au jucat un rol cheie in coordonarea acestei activitati, sugerand ca el a fost unul dintre beneficiari, daca nu singurul.” Printre cei implicati se numara insa nu doar moldoveni, ci si cetateni letoni, britanici si ciprioti. De pilda, cei de la Kroll ii mentioneaza pe Marios Papantoniu, detinatorul unei firma de contabilitate, anchetat pentru spalare de bani, si pe Andrew Moray Stuart, un presupus aristocrat britanic implicat si in scandalul financiar Magnitki din Rusia.

Publicat de romaniabreakingnews.ro / Surse: moldova.org, stirileprotv.romediafax.ro, ipm.md, agora.md

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: