ROMÂNIA BREAKING NEWS

Ambasadorul de la Chișinău „Moldova nu este România”, somat de Donald Trump să părăsească postul chiar dacă nu există un înlocuitor numit

Ambasadorul de la Chișinău „Moldova nu este România”, somat de Donald Trump să părăsească postul chiar dacă nu există un înlocuitor numit

Ambasada SUA Chișinău

Surse din staff-ul Ambasadei SUA de la Chișinău, dau ca sigură concedierea ambasadorului James Pettit de către Donald Trump. Situația se confirmă, având ân vedere anunțul făcut de publicația britanică The Independent: imediat după ce a depus jurământul, noul președinte al SUA a concediat toți ambasadorii. Ceea ce este total neobișnuit, este că Trump a cerut ca toți cei numiți de Barack Obama să își părăsească posturile până la miezul nopții, fără excepții, în condițiile în care nu are deocamdată și nominalizările pentru succesorii lor.

Ambasadorul de la Chișinău s-a remarcat în august 2016, când a stârnit un val de indignare printre partizanii unirii Republicii Moldova cu România, declarând că Republica Moldova trebuie sa ramana un stat suveran si independent in interiorul unor granite sigure si ca unirea tarii cu Romania „nu este o alegere practica” indiferent de motiv.

Declaratiile lui Pettit au starnit un val de reactii, in majoritate critice, din partea mai multor figuri politice din Republica Moldova. Liderul Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, s-a declarat stupefiat de declaratiile lui Pettit. ‘Am luat la cunostinta cu stupefactie si regret de declaratiile facute de Excelenta Sa, domnul ambasador al SUA in Republica Moldova, in care vorbea despre relatiile dintre cele doua maluri ale Prutului’. Ghimpu se arata contrariat de afirmatiile lui Pettit si spune ca ‘este profund regretabil ca Excelenta Sa face afirmatii care nu doar ca lezeaza suveranitatea R. Moldova si dreptul cetatenilor de a-si decide singuri destinul, dar ne aduce in memorie strategia diplomatiei imperiale ruse, care, prin domnul ambasador Kuzmin, de trista amintire, intervenea in chestiunile identitare din R. Moldova, spunand ce manuale ar trebui sa folosim, ce limba vorbim si, in general, cum sa ne identificam ca neam’.

„In calitate de fost presedinte interimar al R.Moldova, care a semnat, cu presedintele Romaniei de atunci, Declaratia privind instituirea unui parteneriat strategic intre Romania si Republica Moldova pentru integrarea europeana a Republicii Moldova (semnata la Bucuresti, la 27 aprilie 2010), afirm cu toata taria ca R. Moldova nu are nicio sansa de modernizare, dezvoltare si integrare europeana fara Tara Mama, Romania. Drumul european al Republicii Moldova trece prin Bucuresti!”, scrie Ghimpu pe contul sau de Facebook si adauga: „(…) Moldova ESTE Romania, pentru ca vorbim aceeasi limba, avem aceeasi identitate si Romania a fost formata de Moldova si Muntenia, la care mai apoi au aderat Basarabia, partea de jos a Moldovei si Transilvania, care erau sub ocupatia rusa si austro-ungara”.

Din acest punct de vedere, strict legat de politica și viziunea Ambasadei SUA dela Chișinău, decizia lui Donald Trump este salutară. Râmâne de văzut în ce măsură noul ambsador care va fi numit în Republica Moldova va ști să fie mai apropiat de nevoile și idealurile românilor de pe ambele maluri ale Prutului.

Raisa Țurcan / Chișinău – romaniabreakingnews.ro

 

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: