ROMÂNIA BREAKING NEWS

Cooperarea Strategică R. Moldova – Turcia, reafirmată prin întâlnirea Erdogan – Dodon

Cooperarea Strategică R. Moldova – Turcia, reafirmată prin întâlnirea Erdogan – Dodon

În perioada 29-30 decembrie 2019, Președintele Republicii Moldova a afectuat o vizită oficială în Republica Turcia, la invitația Președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, informează romaniabreakingnews.ro citând un comunicat al Serviciul prezidențial de presă al RM. Vizita are loc în contextul organizării în Turcia a Ședinței Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt între Moldova și Turcia. Potrivit sursei citate, din delegația oficială a președintelui Dodon au făcit parte: Ion Chicu, prim-ministru, Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului, Irina Vlah, guvernatorul UTA Găgăuzia, miniștri și alți demnitari de stat. (sursa foto: tccb.gov.tr)

Potrivit comunicatului de presă al institutiei prezidențiale turce ( tccb.gov.tr), într-o conferință de presă comună cu președintele Dodon, președintele Erdoğan a declarat:

„Parteneriatul nostru strategic este o reflecție a prieteniei dintre țările noastre și a nivelului pe care l-am atins cooperarea noastră. Vedem semnele parteneriatului nostru strategic în domeniul cooperării în domeniul apărării. Aș dori să folosesc această ocazie pentru a mulțumi Moldovei pentru sprijinul acordat luptei noastre împotriva FETO, în special în ceea ce privește extrădarea persoanelor afiliate FETO. ‘

„SPRIJINEM INTEGRITATEA TERITORIALĂ ȘI STABILITATEA MOLDOVEI” – președintele Erdoğan

Afirmând că Turcia sprijină integritatea teritorială, stabilitatea, prosperitatea și dezvoltarea Moldovei, președintele Erdoğan, dorind succes guvernului moldovean format în noiembrie, și-a exprimat convingerea că procesul de reformă din Moldova va câștiga impuls sub auspiciile președintelui Dodon și cu eforturile guvernului .

Reamintind înființarea Consiliului de cooperare strategică la nivel înalt Turcia-Moldova în timpul vizitei sale în Moldova anul trecut, președintele Erdoğan a declarat că a avut loc astăzi prima ședință a Consiliului și că Agenția Turcă de Cooperare și Coordonare (TİKA), care a realizat Peste 400 de proiecte și alte instituții turce sunt mereu alături de poporul moldovean.

„Ațteptăm că școlii din Republica MOLDOVA  afiliate mișcării Gülen să treacă sub controlul FUNDĂȚIEI Turce MAARIF”

Referindu-se la acordurile semnate astăzi între cele două țări, președintele Erdoğan a continuat: „Parteneriatul nostru strategic este o reflecție a prieteniei dintre țările noastre și a nivelului pe care l-am ajuns la cooperarea noastră. Vedem semnele parteneriatului nostru strategic în domeniul cooperării în domeniul apărării. ”

Subliniind în continuare că Republica Moldova susține lupta Turciei împotriva FETO – acronim dat de Givernul Turciei, Mișcării Gülen , în special în ceea ce privește extrădarea persoanelor afiliate FETO, președintele Erdoğan a declarat că Turcia se așteaptă ca școlile afiliate la FETO din Republica Moldova să fie predate fundației turce Maarif și că pot fi făcuți pași majori în acest sesn prin conlucrări comune ale Ministerului Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova și Fundației Maarif din Turcia.

Pre;edintele Igor Dodon a reiterat faptul că „Republica Turcia este partenerul strategic al Republicii Moldova. De asemenea, șeful statului a menționat că vizita oficială în această țară ne oferă posibilitatea să extindem, aprofundăm și consolidăm relațiile de colaborare bilaterală în toate domeniile de interes comun, spre beneficiul ambelor popoare.

În urma conferinței de presă, președintele Erdoğan a găzduit o cină oficială în onoarea președintelui Igor Dodon la Complexul Prezidențial.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: