ROMÂNIA BREAKING NEWS

Actualizare Video / Eveniment dedicat personalităților românității balcanice la București. Evocarea lui Apostol Mărgărit, liderul național al aromânilor din Imperiul Otoman

„A-și perde cine-va limba este a-și perde naționalitatea. Un popor care nu mai vorbește limba părinților sei, este un popor sălbatec, în partea morală...” Apostol Mărgărit 1839 -1903
Actualizare Video / Eveniment dedicat personalităților românității balcanice la București. Evocarea lui Apostol Mărgărit, liderul național al aromânilor din Imperiul Otoman
Actualizare / înregistrarea Video HD a evenimentului dedicat lui Apostol Mărgărit


Video „Părintească Dimandare” cântată de participanții aromâni la evenimentul dedicat lui Apostol Mărgărit

Preocupați de o bună bucată de vreme de universul românesc din afara granițelor statului român, organizația neguvernamentală Institutul Frații Golescu pentru românii din străinătate, a surprins periodic publicul bucureștean de la Clubul Țăranului Român cu manifestările dedicate culturii, istoriei și personalităților românității balcanice.  Multe din capitolele mediatizate pe această temă au fost grupate într-o serie de manifestări cu genericul „Adevăruri despre Noi”, prescurtat nu întâmplător ADN, ca opildă a istoriei dar și a moștenirii care o purtăm prin sângele nostru românesc atât cei de la Nord, cât și de la Sud de Dunăre.  

Seria manifestărilor „ADN” a continuat cu un nou eveniment, ajuns la numărul V (cinci), dedicat evocării personalității lui Apopstol Mărgărit, liderul național al aromânilor din Imperiul Otoman.

Evenimentul  „ADEVARURI DESPRE NOI   ADN V  / APOSTOL   MARGĂRIT”,  a avut loc marți, 28 februarie 2017, la ora 18:00 la Clubul Țăranului Român din Sos. Kiseleff nr. 3 și a fost transmis Live pe romaniabreakingnews.ro.

Invitații de marcă ai acestui capitol aparte dedicat românității balcanice, au fost nume de primă importanță în cercetare, documentare istorică și jurnalistică: Prof. Univ. Dr. Adina Berciu-Draghicescu – istoric, Dr. Emil Țîrcomnicu – etnolog, Dr. Robert Stanciugel – istoric și jurnalistul Marian Voicu.

Apostol Mărgărit, fiul celnicului Condusteriu,  s-a născut în august 1836, în satul aromân Avdella, parte din Imperiul Otoman la acea vreme, azi Grecia. În timpul vieții s-a remarcat ca un mare pedagog aromân, dar și lider național al aromânilor din Imperiul Otoman. A fost membru corespondent al Academiei Române,  dascăl și inspector școlar pentru Macedonia. A militat pentru strângerea relațiilor diplomatice dintre România și Imperiul Otoman. Au existat două încercări de asasinat asupra lui, nereușite. A murit la 6 octombrie 1903, în Monastîr, Macedonia. Moștenirea culturală lasătă generațiilor sunt însăși opera și cuvintele lui care exprimă din păcate și azi aceeași dramă:

„Întâiul nostru interes, al Armânilor, este mântuirea Imperiului Otoman. Noi nu sperăm să ne unim mâne cu frații noștri din România: suntem despărțiți de dânșii prin principate și regate… O crisă orientală ne-ar da în mânile Sârbilor, Grecilor sau Bulgarilor, popoare creștine și civilisate, cari, ținându-ne deja prin comunitatea de religiune, ar voi să ne ție și prin comunitatea de limbă, ne-ar închide școalele, ne-ar risipi comunitățile”

 „A-și perde cine-va limba este a-și perde naționalitatea. Un popor care nu mai vorbește limba părinților sei, este un popor sălbatec, în partea morală…” Apostol Mărgărit  1839 -1903

 

 

Dorian Theodor CLENCIU / București / RBN Press – 21.02.2017

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: