Actualizare / înregistrarea Video HD a evenimentului dedicat lui Apostol Mărgărit
Video „Părintească Dimandare” cântată de participanții aromâni la evenimentul dedicat lui Apostol Mărgărit
Preocupați de o bună bucată de vreme de universul românesc din afara granițelor statului român, organizația neguvernamentală Institutul Frații Golescu pentru românii din străinătate, a surprins periodic publicul bucureștean de la Clubul Țăranului Român cu manifestările dedicate culturii, istoriei și personalităților românității balcanice. Multe din capitolele mediatizate pe această temă au fost grupate într-o serie de manifestări cu genericul „Adevăruri despre Noi”, prescurtat nu întâmplător ADN, ca opildă a istoriei dar și a moștenirii care o purtăm prin sângele nostru românesc atât cei de la Nord, cât și de la Sud de Dunăre.
Seria manifestărilor „ADN” a continuat cu un nou eveniment, ajuns la numărul V (cinci), dedicat evocării personalității lui Apopstol Mărgărit, liderul național al aromânilor din Imperiul Otoman.
Evenimentul „ADEVARURI DESPRE NOI ADN V / APOSTOL MARGĂRIT”, a avut loc marți, 28 februarie 2017, la ora 18:00 la Clubul Țăranului Român din Sos. Kiseleff nr. 3 și a fost transmis Live pe romaniabreakingnews.ro.
Invitații de marcă ai acestui capitol aparte dedicat românității balcanice, au fost nume de primă importanță în cercetare, documentare istorică și jurnalistică: Prof. Univ. Dr. Adina Berciu-Draghicescu – istoric, Dr. Emil Țîrcomnicu – etnolog, Dr. Robert Stanciugel – istoric și jurnalistul Marian Voicu.
Apostol Mărgărit, fiul celnicului Condusteriu, s-a născut în august 1836, în satul aromân Avdella, parte din Imperiul Otoman la acea vreme, azi Grecia. În timpul vieții s-a remarcat ca un mare pedagog aromân, dar și lider național al aromânilor din Imperiul Otoman. A fost membru corespondent al Academiei Române, dascăl și inspector școlar pentru Macedonia. A militat pentru strângerea relațiilor diplomatice dintre România și Imperiul Otoman. Au existat două încercări de asasinat asupra lui, nereușite. A murit la 6 octombrie 1903, în Monastîr, Macedonia. Moștenirea culturală lasătă generațiilor sunt însăși opera și cuvintele lui care exprimă din păcate și azi aceeași dramă:
„A-și perde cine-va limba este a-și perde naționalitatea. Un popor care nu mai vorbește limba părinților sei, este un popor sălbatec, în partea morală…” Apostol Mărgărit 1839 -1903
Dorian Theodor CLENCIU / București / RBN Press – 21.02.2017