ROMÂNIA BREAKING NEWS

Video! Eveniment dedicat personalității lui Nichita Smochină. Evocare din seria „OAMENII TRANSNISTRIEI” la Clubul Țăranului

Video! Eveniment dedicat personalității lui Nichita Smochină. Evocare din seria „OAMENII TRANSNISTRIEI” la Clubul Țăranului

INSTITUTUL FRAȚII GOLESCU pentru românii din străinătate, ASOCIAȚIA CULTURALĂ PRO BASARABIA ȘI BUCOVINA, ASOCIAȚIA EUROPEANĂ DE STUDII GEOPOLITICE ȘI STRATEGICE „Gheorghe I. Brătianu”, au organizat marți, 31 ianuarie 2017, ora 18:00, la CLUBUL ȚĂRANULUI ROMÂN, o evocare dedicată personalității lui Nichita Smochină, eveniment din seria „OAMENII TRANSNISTRIEI”.

Invitați:Dr. Constantin CORNEANU, ISTORIC, Dr. Dorin LOZOVEANU, GEOGRAF, Moderator: Dr.Mihai NICOLAE

Evenimentul a fost transmis Live (marți, 31 ianuarie 2017, ora 18:00 ) pe romaniabreakingnews.ro partener media.

Nichita Smochină a fost, fără îndoială, cea mai importantă personalitate a românilor din Transnistria. În același timp, destinul său a fost marcat de tensiunea tragică a românilor rămași la est de Nistru. S-a născut pe data de 14 martie 1894 la Corjova, pe atunci gubernia Herson. Lupta în armata imperială, primind chiar înaltă distincție „Crucea Sfântului Gheorghe”. Este înnobilat de țarul Nicolae al II-lea. În mai 1917 participă la „Congresul popoarelor neruse din Caucaz”, susținând independența Georgiei. La Petrograd discută cu Lenin despre autodeterminarea popoarelor. În decembrie 1917 organizează împreună cu Gheorghe Mare, la Tiraspol „Congresul moldovenilor transnistreni”, pronunțându-se pentru unire națională. În 1918 îl găsim în Rada ucrainiana, opunându-se anexării Basarabiei de către Ucraina. De frica represaliilor se refugiază în țară, trecând peste apa înghețată a Nistrului. În ianuarie 1921 inițiază ” Comitetul de ajutorare a românilor de peste Nistru”. Între anii 1930-1934, aflat la Paris pentru studii doctorale desfășoară o amplă campanie informativă în favoarea neamului său, dar și a celorlalte popoare captive în U.R.S.S. E urmărit de agenții sovietici. Participă la activitatea „Comisiei minorităților” din cadrul Ligii Națiunilor. În 1933 pledează pentru admiterea comitetului refugiaților moldoveni din U.R.S.S. în ” Comisia internațională Nansen”. În paralel cu activitatea politică desfășoară o vastă activitate de cercetare istorică și antropologică. În țară, îi solicită regelui Carol al II-lea să nu cedeze Basarabia fără luptă. Ion Antonescu îl propune în „Biroul Păcii”. În 1942 devine membru de onoare al Academiei Române. După intrarea armatei roșii în țară este declarat dușman al sovietelor.

Dorian Theodor / București / RBN Press

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: