ROMÂNIA BREAKING NEWS

Satelit de spionaj rusesc căzut (doborât?) pe teritoriul SUA

Un satelit de spionaj rus, tip «Космос-2495», a re-intrat în atmsoferă și a explodat deasupra teritoriului Statelor Unite. Obiectul a fost vizxibil pe cer ca o „minge de foc” și a fost observat de câteva zeci de persoane, anunță spaceflight101.

Incidentul s-a produs la 2 septembrie, la orele 22.30, ora locală. Sfera de foc a fost observată în statele New Mexico, Colorado, Wyoming, South Dakota și Montana.

Satelitul Kosmos 2495, din clasa Kobalt M, o relicvă a epocii sovietice, a fost pus pe orbită la 6 mai 2014 de o rachetă Souyz lansată de pe cosmodromul din Plesetsk. El opera la o altitudine realtiv joasă – 200 de kilometri și era dotat cu aparatură capabilă să realizeze imagini de înaltă rezoluție a țintelor de la sol.

Cea mai probabilă cauză a incidentului este o defecțiune a softului de bord sau a unei retro-rachete, care a dus la intrarea în atmosferă sub un unghi incorect.

Sursa citată precizează că, date fiind dimensiunile satelitului, este posibil ca o parte a pieselor componente să fi ajuns intacte la sol – printre acestea s-ar putea afla chiar și capsula care conține filmul cu inaginile țintă. (spaceflight101.comdeschide.md)

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.