ROMÂNIA BREAKING NEWS

Românii și maghiarii solicită președintelui Ucrainei să blocheze prin veto noua lege a învățământului

Românii și maghiarii solicită președintelui Ucrainei să blocheze prin veto noua lege a învățământului

Comunitatea românească din Ucraina i-a solicitat Președintelui Petro Poroșenko să blocheze prin veto legea învățământului adoptată de Rada Supremă la 5 septembrie a.c. Într-un Apel semnat de liderii asociaților pentru cultura românească din regiunea Cernăuți se spune că legea învățământului va determina asimilarea lingvistică a minorităților naționale. În Apel se spune că Legea Educației în linii generale, dar și art. 7 despre limba procesului de învățământ „conține norme, care contravin articolelor 10, 22, 23 și 53 ale Constituției Ucrainei și vor determina asimilarea lingvistică a minorităților naționale”. informează bucpress.eu citat de romaniabreakingnews.ro

Reprezentanții comunității românești din regiunea Cernăuți s-au arătat a fi nemulțumiți de faptul că nu le-au fost luate în calcul propunerile anterioare, solicitând președintelui în calitate de garant al Constituției să blocheze legea prin veto. „Vă rugăm, mult stimate Petro Poroșenko să aplicați dreptul Președintelui Ucrainei de a bloca prin veto Legea Educației din Ucraina” – se spune în Apelul semnat de reprezentanții Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina”, Societății Scriitorilor Români din Cernăuți și altor asociații pentru cultura românească.

În același timp, liderii organizațiilor maghiare din regiunea Transcarpatia au declarat într-o scrisoare deschisă că protestează împotriva legii învățământului din Ucraina, solicitând Președintelui să nu o semneze.

Comunitatea maghiară consideră că legea vine în contradicție cu obligațiile internaționale ale Ucrainei și cu Legea Fundamentală a statului ucrainean, privând minoritățile naționale de dreptul de a studia în limba maternă. „Această lege, ignorând prevederile Constituției și obligațiile internaționale ale țării, de fapt, privează minoritățile naționale de dreptul de a studia în limba maternă, ceea ce stă la baza existenței lor” – se spune în scrisoarea deschisă semnată de reprezentanții Societății pentru cultura maghiară din Transcarpatia, Uniunii maghiarilor din Ucraina și ai altor asociații.

Redacția România Breaking News amintește că Rada Supremă de la Kiev a adoptat, luni, o nouă lege a educaţiei prin intermediul căreia introduce sistemul cu 12 clase, şi desfiinţează şcolile cu predare în limba maternă, printre care şi şcolile de limbă română.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: