ROMÂNIA BREAKING NEWS

Mulțumim Ucraina! Statul pe care România îl sprijină, desfiinţează şcolile cu predare în limba română

Mulțumim Ucraina! Statul pe care România îl sprijină, desfiinţează şcolile cu predare în limba română

Rada Supremă de la Kiev a adoptat, luni, o nouă lege a educaţiei prin intermediul căreia introduce sistemul cu 12 clase, şi desfiinţează şcolile cu predare în limba maternă, printre care şi şcolile de limbă română.

Potrivit noii legi adoptate, sistemul de educație din Ucraina se  va desfăşura  doar în limba ucraineană. Legea prevede introducerea treptată a noului sistem al educației, și prin aceasta, înlocuirea materiilor care se predau în limba română cu discipline care vor fi predate în limba ucraineană, scrie evz.md, citând portalul BucPress.

Prima fază a reformei educaţiei va avea loc începând cu 1 septembrie 2018 (reforma claselor primare și a grădinițelor pentru copii). Predarea materiilor în limba română se va păstra doar în clasele primare (1-4). De la 1 septembrie 2022 reforma va fi implementată în cazul claselor medii, iar din 2027 – în clasele superioare (9-12).

În clasele superioare (9-12) ale școlilor din localitățile românești și ale altor minorităților naționale din Ucraina toate disciplinele se vor preda în limba ucraineană, iar în clasele medii (clasele 5-9) învățământul se va desfășura în limba de stat cu elemente în limba română / în limba minorității respective.

Românii din Ucraina au semnat un Apel care va fi trimis șeful statului ucrainean, Petro Poroșenko, prin intermediul căruia I se  solicită respingerea prin veto a acestei legi, considerând-o una care ar putea genera noi conflicte  în țară.

Articol publicat si pe jurnalistii.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: