ROMÂNIA BREAKING NEWS

Mulțumim Ucraina! Statul pe care România îl sprijină, desfiinţează şcolile cu predare în limba română

Mulțumim Ucraina! Statul pe care România îl sprijină, desfiinţează şcolile cu predare în limba română

Rada Supremă de la Kiev a adoptat, luni, o nouă lege a educaţiei prin intermediul căreia introduce sistemul cu 12 clase, şi desfiinţează şcolile cu predare în limba maternă, printre care şi şcolile de limbă română.

Potrivit noii legi adoptate, sistemul de educație din Ucraina se  va desfăşura  doar în limba ucraineană. Legea prevede introducerea treptată a noului sistem al educației, și prin aceasta, înlocuirea materiilor care se predau în limba română cu discipline care vor fi predate în limba ucraineană, scrie evz.md, citând portalul BucPress.

Prima fază a reformei educaţiei va avea loc începând cu 1 septembrie 2018 (reforma claselor primare și a grădinițelor pentru copii). Predarea materiilor în limba română se va păstra doar în clasele primare (1-4). De la 1 septembrie 2022 reforma va fi implementată în cazul claselor medii, iar din 2027 – în clasele superioare (9-12).

În clasele superioare (9-12) ale școlilor din localitățile românești și ale altor minorităților naționale din Ucraina toate disciplinele se vor preda în limba ucraineană, iar în clasele medii (clasele 5-9) învățământul se va desfășura în limba de stat cu elemente în limba română / în limba minorității respective.

Românii din Ucraina au semnat un Apel care va fi trimis șeful statului ucrainean, Petro Poroșenko, prin intermediul căruia I se  solicită respingerea prin veto a acestei legi, considerând-o una care ar putea genera noi conflicte  în țară.

Articol publicat si pe jurnalistii.ro

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: