ROMÂNIA BREAKING NEWS

Scriitorul și disidentul Paul Goma, propus de Republica Moldova la Premiul Nobel pentru literatură

Paul Goma locuiește la Paris FOTO Filip Goma

Consiliul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova a decis, vineri, să-l înainteze pe scriitorul și disidentul politic Paul Goma la Premiul Nobel pentru literatură din 2013.

Uniunea a luat această decizie după ce Academia Suedeză i-a cerut, pentru prima dată, să propună o candidatură la această prestigioasă distincție.

„După mai multe discuții, am ajuns la concluzia că scriitorul basarabean, român, francez Paul Goma este cea mai reușită soluție la momentul actual. El s-a născut în Basarabia, a scris despre istoria de ieri și azi a Basarabiei, are și un roman documentar numit «Basarabia». În același timp, așa cum a spus Ionesco, este un «Soljenițîn al României», a făcut disidență adevărată. Este și un scriitor valoros, cunoscut în lume și tradus în diferite limbi“, a declarat pentru „Adevărul“ președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu.

Solicitarea Uniunii, însoțită de o prezentare a operei lui Goma, urmează să fie expediată până la finele lunii. „Academia Suedeză ne-a rugat să ținem în rândurile breslei informația, dar văd că s-a scurs cumva“, a menționat Suceveanu.

La scurt timp după anunț, au apărut și primele reacții. Dramaturgul Dumitru Crudu a salutat decizia Uniunii, explicând și de ce crede că Paul Goma merită să fie propus la Premiul Nobel: „Cei care îl acuză pe Paul Goma de vrute și nevrute, uită că Paul Goma pur și simplu a excelat în descrierea felului cum viața își continua mersul ei firesc în cele mai vitrege condiții istorice. În mai toate romanele sale, Arta refugii, Din Calidor, Astra, Bonifacia și așa mai departe, scriitorul ne mai arată și cum oamenii încercau să-și păstreze umanitatea, în pofida atrocităților care se întâmplau în jur. Adică încercau să trăiască firesc. Să se îndrăgostească, să se joace, să facă poante, și asta în timp ce tăvălugul terorii se rostogolea peste ei. Ăsta e un lucru prin care Goma își cucerește cititorii. Scenele de inițiere în arta iubirii, când dincolo de geam se dezlănțuise războiul, sunt pur și simplu antologice“.

Născut la 2 octombrie 1935 în satul Mana, județul Orhei, Basarabia, Paul Goma este un cunoscut scriitor și militant anticomunist roman, stabilit la Paris.

sursa:http://adevarul.ro/moldova/actualitate/scriitorul-disidentul-paul-goma-inaintat-lapremiul-nobel-literatura-republica-moldova-1_510641acaa73e8e04b4f10ab/index.html

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: