ROMÂNIA BREAKING NEWS

România susține financiar renovarea și reparația mai multor instituții din R. Moldova

Republica Moldova și România au semnat ieri 14 noiembrie, un șir de memorandumuri de cooperare în domeniul dezvoltării, datorită cărora Republica Moldova va primi, în total, în jur de 7 milioane de euro. Înțelegerile au fost semnate la Chișinău de către secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, și mai mulți funcționari publici din Republica Moldova, transmite IPN.

Primul memorandum prevede o contribuție de 1 milion de euro la renovarea și utilarea Institutului Mamei și Copilului. Al doilea memorandum prevede 3 milioane de euro pentru renovarea a 36 de grădinițe, proiect care vine în continuarea asistenței de 20 de milioane de euro din partea statului român, cu care au fost reparate 859 de grădinițe. Al treilea document prevede 1 milion de euro pentru renovarea Sălii cu Orgă, iar al patrulea se referă la sprijinul pentru 25 de mii de familii social-vulnerabile din Moldova, care vor primi cărbune pentru iarnă, în valoare totală de 2 milioane de euro. Potrivit acordului, cărbunele va fi procurat de la companii românești.

Bogdan Aurescu a subliniat intensificarea fără precedent a cooperării dintre Moldova și România. „Numai prim-miniștrii noștri s-au întâlnit în acest an de 6 ori. Miniștrii de externe s-au întâlnit de mai multe ori. Am avut în acest an întrunirea comisiei interguvernamentale pentru integrare europeană, a comisiei interparlamentare pentru integrare europeană, au exista vizite ale președinților camerelor Parlamentului”, a declarat oficialul român. El s-a mai referit la proiecte precum gazoductul Iași-Ungheni, proiectul-pilot SMURD, donarea a 100 de microbuze școlare, a 50 de autoturisme Dacia Duster, dotarea poliției de frontieră cu ambarcațiuni și autoturisme, revenirea TVR în Moldova și lansarea unei grile de programe noi pentru Moldova, și altele.

Viceministrul moldovean de externe, Valeriu Chiveri, a menționat în context că România a devenit primul partener comercial al Republicii Moldova, schimburile comerciale dintre cele două țări depășind 1 miliard de dolari în primele opt luni ale anului.

Sursa: Deschide.md

Alegeri R. Moldova

728x90albastru

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.