ROMÂNIA BREAKING NEWS

Politicul din R. Moldova …întoarcerea timidă către Kremlin

Politicul din R. Moldova  …întoarcerea timidă către Kremlin

Neînțelegerile dintre liderii PLDM și PDM cu privire la resetarea alianței pro-europene AIE 3 alături de PL și de PPEM  menține Republica Moldova în zona gri a instabilității politice interne și externe, în lipsa unui guvern legitim care să continue implementarea reformelor de modernizare a statului convenite cu oficialii UE.

Pe de altă parte, adâncirea crizei politice  din tabăra pro-europeană va determina presiunea forțelor politice pro-putiniste de la Chișinău, către organizarea de alegeri anticipate și implicit spre conturarea unei guvernări de stânga cu opțiune pro-putinistă. Incapacitatea liderilor PLDM și ai PDM de a găsi un consens în rundele de negocieri desfășurate, din momentul căderii cabinetului Streleț la moțiunea de cenzură din 29 octombrie, aduce în plan extern serioase prejudicii de imagine statului moldovean care este asociat cu un nivel foarte ridicat al corupției la nivel politico-instituțional. Absența unui lider autentic care să joace rolul de mediator în conflictul dintre PLDM și PDM lasă spații generoase de manevră forțelor obediente Kremlinului (PSRM, PCRM și Partidul Nostru) în a se recalibra electoral în așteptarea anticipatelor ce s-ar putea plia cu alegerile noului șef al statului moldovean din această primăvară. În momentul de față, rundele de negocieri care se desfășoară între PDM, PLDM, PL și PPEM sunt sortite eșecului pentru că mizele sunt diferite: PDM dorește prim-planul puterii iar PLDM impune condiții draconice pentru a nu pierde postura de locomotivă a AIE, deși se află în pragul destructurării.

„Anume acum când PLDM-ul numai deține din anumite motive mai multe mandate decât alte partide, e mai slab decât anterior, foarte straniu, ei au renunțat la toate principiile anterioare, la pricipiul european care spune că cine are mai multe mandate acela are prima opțiune și poate să aleagă inclusiv funcția de premier. Anume acum, PLDM-ul vine cu niște condiții care anterior nu au fost”, a declarat deputatul PDM, Sergiu Sîrbu, potrivit Publika.md.

La rândul său, liderul PL, Mihai Ghimpu a declarat în presa de la chișinău că PLDM nu vrea negocieri ci alegeri anticipate deși liberal-democrații ar mai putea ceda “unele lucruri”.

„Negocierile nici nu au început. Pentru ca să fie negocieri, fiecare parte trebuie să vină fără condiții. PLDM rămâne pe poziția veche, pe de o parte nu vrea să recunoască acordul AIE-3, pe de alta dacă vii cu condiții înseamnă că nu sunt negocieri. Am impresia, posibil că se gândesc la alegeri anticipate, altfel nu mai știu ce să zic. Atunci când conștientizezi că suntem într-o situație foarte proastă din punct de vedere financiar-politic, nu trebuie să pui condiții, dar mai cedezi, ca să se miște lucrurile înainte. Nu văd această dorință, așa că așteptăm să ne așezăm și să începem să găsim calea cea corectă”, a adăugat președintele PL, Mihai Ghimpu.

În lipsa unui de set de principii, după care să se desfășoare negocierile între liderii forțelor politice pro-europene, vicepreședintele PLDM, Valeriu Streleț condiționează posibila resetare a AIE 3 prin impunerea a două condiții : depolitizarea instituțiilor și numirea unui premier apolitic.

„PLDM urmează să-și convoace încă o dată Consiliul Politic Național și să ia o decizie, fie în vedere continuării discuțiilor, dacă se vor schimba unele abordări din fața colegilor, fie să declarăm că nu vom mai participa la aceste discuții”, a declarat liderul PLDM, Valeriu Streleț.

Opoziția PLDM este determinată de jocurile de culise pe care le face oligarhul Vlad Plahotniuc care dorește să își impună voința în alcătuirea noului cabinet și-n alegerile pentru noul șef al statului moldovean. Potrivit jurnaliștilor moldoveni, Plahotniuc controlează discret “negocierile” pentru formarea unui nou cabinet pro-european și-n acest sens și-a trimis un emisar la discuțiile cu liderii PLDM, PL și PPEM pe Serghei Iaralov care deși este membru PDM nu deține nicio funcție publică.

“Este dovada clară că plecarea lui Plahotniuc din legislativ NU a schimbat nimic în ecuația puterii, sforile fiind trase în continuare, din umbră, de controversatul oligarch”, afirmă surse  politice de la Chișinău.

Din acest spectacol grotesc al negocierilor forțelor pro-europene de la Chișinău câștigătorul pare să fie Vlad Plahotniuc care  ar agrea inclusiv și varianta anticipatelor dacă nu îi sunt lezate propriile interese în statul moldovean de către forțele politice aflate în orbita Kremlinului. Dacă se va ajunge la un compromis cu PLDM și se va contura o majoritate politică care să susțină un premier tehnocrat se va ajunge la alegeri anticipate în primăvară, în contextul în care Plahotniuc va dori să forțeze impunerea unui om de paie la șefia statului moldovean. Puterea oligarhului Plahotniuc este direct proporțională cu slăbicciunea instituțiilor statului moldovean măcinat de corupție al cărui unic arestat este Vlad Filat. Cert este că până la Anul Nou, criza politică a statului moldovean se va adânci sub amenințarea alegerilor anticipate și al pericolului reîntoarcerii către Kremlin.

Publicat de Sebastian Rusu – romaniabreakingnews.ro / *articolul a fost publicat și pe blogul Adevărul

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: