Deși nu contează la scară planetară, minusculul segment de pătrățel pe care îl ocupă Republica Moldova pe Marea Tablă de Șah a Eurasiei, vorba lui Zbigniew Brzezinski, a devenit arena unor bătălii crâncene. Cine are ochi de văzut va vedea.
Merkel taie frunze la câini?
E interesant de urmărit combinațiile jucătorilor care în ultimele zile se dau de ceasul morții pentru a-și asigura o superioritate pozițională. Tensiunea în joc a crescut simțitor mai cu seamă între sosirea Angelei Merkel la Chisinău și plecarea lui Vlad Filat la Moscova.
Dacă vizita cancelarului german într-o mică țară cunoscută în lume doar pentru amatorii de integrame n-a fost o mutare geopolitică cu efecte calculate, atunci ar trebui să admitem că distinsa doamnă taie frunze la câini. Dar cum noi nu putem accepta această ipoteză năstrușnică, vom îmbrățișa ideea că deplasarea marelui maestru al politicii internaționale de la Berlin la Chișinău n-a fost deloc întâmplătoare.
Că lucrurile stau așa și nu altfel ne-a demonstrat Moscova, care a prefațat vizita Angelei Merkel printr-o agresivă campanie de dezinformare. Semioficiosul Radio Vocea Rusiei, de exemplu, cu o zi înainte de vizita cancelarului, a relatat că aceasta va veni cu un plan de federalizare contrasemnat deja de Dmitri Medvedev. Minciuna s-a dovedit a fi mai gogonată decât deltaplanul lui Putin zburând printre cocorii speriați de moarte.
Rușii mută cu nebunul
Prinși cu mâța-n sac, rușii au mutat cu nebunul. Vicepremierul Dmitri Rogozin a încercat, printr-o mișcare fulgerătoare, să anuleze sau, cel puțin, să minimalizeze impactul vizitei liderului de la Berlin la Chișinău. El a îndemnat Republica Moldova, fără ocolișuri și menajamente, să refuze de fapt UE, să adere la blocul militar controlat de Moscova și să accepte integrarea treptată într-un mare stat eurasiatic. Încă niciodată până acum un demnitar de la Kremlin n-a fost atât de sincer.
Imediat a urmat replica Bruxelles-ului. Dându-și seama că rușii umblă cu zăhărelul, occidentalii s-au văzut și ei nevoiți să pregătească o bomboană. UE a mutat prin José Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene, care i-a arătat, în sfârșit, Chișinăului lumina de la capătul tunelului. El a declarat că Republica Moldova ar putea semna la anul, în sfârșit, acordul de asociere cu UE, ceea ce înseamnă, de fapt, și ridicarea vizelor.
Reacția Estului nu s-a lăsat mult așteptată. Chiar cu o zi înaintea vizitei lui Vlad Filat la Moscova, rușii l-au băgat la înaintare pe expertul german Alexander Rahr. Acest mic Gerhard Schroeder și agent de influență aflat în solda rușilor a întreprins o acțiune de demoralizare a Chișinăului.
Ca să fie absolut clar ce hram poartă, vă amintesc doar că Rahr a susținut cândva entuziasmat memorandumul Kozak. A promovat apoi proiectul rusesc South Stream, mințindu-i pe europeni că asta ar fi dorința americanilor. În 2008, a sprijinit agresiunea Rusiei împotriva Georgiei și pretențiile Moscovei de a-și reface sfera de influență din spațiul postsovietic.
Memorandumul Meseberg va renaște din cenușă?
Sasha Rahr, după cum este dezmierdat cu drag pe culoarele Kremlinului, a afirmat duminică într-un interviu pentru cotidianul „Nezavismaya gazeta” că Germania ar împinge Chișinăul în brațele Moscovei. Nici mai mult, nici mai puțin.
El a mai spus cum că premierul Filat va discuta la Moscova posibilitatea integrării Republicii Moldova în Uniunea Eurasiatică, deoarece asta își dorește, chipurile, Berlinul, chit că Angela Merkel a declarat cu totul altceva. Ca să nu mai vorbesc de faptul că, potrivit unor serioși analiști occidentali, din memorandumul Meseberg, după cum scria deunăzi prestigioasa publicație poloneză, „Gazeta Vyborcza”, deja s-a ales praful.
Va renaște inițiativa ruso-germană privind reglementarea transnistreană din cenușă precum pasărea Phoenix? Să fim serioși! În actualele condiții, n-are cum.
Dar parcă faptele și situația reală contează pentru ortacii lui Putin? Aidoma hipnotizorului din meciul lui Karpov contra lui Korcinoi pentru titlul de campion mondial la șah, aceștia fac un joc perfid de adormire și dezorientare a adversarului pentru a-l determina să comită greșeli fatale.
Oricum, pariez zece contra unu că după revenirea lui Vlad Filat de la Moscova, indiferent de rezultatele vizitei, piesele rivale de pe flancul răsăritean al marii table de șah se vor ciocni atât de puternic încât vor sări scântei, iar chimia dintre ele se va încinge mai mult ca oricând.
Partida Est-Vest se joacă.
Jurnal.md