ROMÂNIA BREAKING NEWS

Reflexii poloneze asupra importanței exercițiilor militare ruse, Zapad 2017

Desfăşurarea manevrelor a mai arătat că, în ciuda activității NATO de a consolida flancul estic, trupele rusești care operează în afara teritoriului bielorus ar putea ,,sparge” sistemul de apărare al Alianței, în cazul unui conflict convențional. (...) De asemenea, trebuie subliniat faptul că scenariile destinate ţărilor membre ale NATO (în special, Polonia și statele baltice), au fost utilizate începând cu anul 2009, atunci când simularea unui atac nuclear asupra Varșoviei, a fost o parte dintr-un scenariu.
Reflexii poloneze asupra importanței exercițiilor militare ruse, Zapad 2017

Lukasenco – Putin Zapad17

Exercițiile militare rusești Zapad 2017 au fost doar unul din elementele unui plan extins pentru verificarea disponibilităţii combative a forțele sale armate. În același timp, exercițiile au fost folosite pentru a testa experiența acumulată de către armata rusă în operațiunile de luptă din Ucraina și Siria, precum și de a practica conflictul convențional pe scară largă. Manevrele au demonstrat că, în conformitate cu documentele strategice ale Rusiei și Belarusului (inclusiv Tratatul privind Uniunea Rusia – Belarus), armata din Belarus ar trebui, în caz de război, să devină o parte, de facto, a armatei ruse.

Zapad („Vest“), este numele de cod al exercițiilor (manevrelor militare) comune din Rusia-Belarus, care sunt organizate o dată la fiecare patru ani, începând cu anul 2009, în principal, pe teritoriul Belarusului. Acesta este unul dintre  cele două, cele mai importante exerciții militare regulate pentru ambele țări (după Union Shield), care a avut loc, de obicei, în taberele de antrenament din Rusia. Scopul militar declarat al exerciţiilor Zapad este de a consolida grupul forțele regionale din Belarus și Rusia (ce include Armata 1-a de Gardă – de tancuri -,  staționată în Districtul Militar de Vest și Forțele Armate ale Belarusului).

Potrivit Ministerului Apărării din Belarus, 7200 de soldați bieloruşi și 5500 de soldaţi  ruși (3000, oricum, aflaţi pe teritoriul Belarus) au participat la exerciţiile Zapad 2017. În timpul manevrelor au fost utilizate: 250 tancuri; 200 piese de artilerie; 40 de elicoptere și alte aeronave; 10 nave din Flota Mării Baltice și din Flota de Nord. In plus, au mai fost testate şi sisteme de apărare (anti)aeriană.

În timpul manevrelor, au fost folosite toate tipurile de trupe, inclusiv unități aeriene, forțele speciale, blindate, infanterie mecanizată si marină. În același timp, Zapad 2017 a fost cel mai important test, din acest an, pentru Forțele aerospațiale ruseşti. Mai mult decât atât, forțele de război electronic, din ambele țări, au cooperat la această scară pentru prima dată. În cele din urmă, forțele de apărare teritorială, serviciile de frontieră, unitățile subordonate ale ministerelor  pentru situații de urgență și Garda Națională a Rusiei, au participat la manevrele din septembrie, precedate în luna august de exerciții cu unitaţi logistice.

Prin urmare, a fost o operațiune complexă, în care, la fel ca şi în Siria, Rusia a folosit sisteme automate de comandă şi control, inclusiv sistemele de informații și de recunoaștere a datelor de relocare, de comandă a stațiilor în timp real. A fost, de asemenea, o demonstrație a capacităților ofensive ale Rusiei, după prin utilizarea bombardierelor strategice Tu-22M, a sistemelor Iskander-M și modernele Su-35, de luptă.

Zapad 2017 a fost comparabilă cu manevrele din 2013, ambele fiind numite „operațiuni de combatere a terorismului”. Cu toate acestea, Zapad 2017 a diferit faţă de exercițiile anterioare, operațiune din acest an a simulat pe o scară largă un conflict intens – convenţional -, cu statele NATO, în mod clar indicate ca potențiali adversari (cum a fost confirmat pe hărțile de exerciții prezentate de către Ministerul bielorus al Apărării).

Helicopters and an armoured vehicle are seen during the Zapad-2017 war games, held by Russian and Belarussian servicemen, at an undisclosed location in Belarus, September 14, 2017. Vayar military information agency/Belarussian Defence Ministry/Handout via REUTERS

Pregătirile pentru exerciții au fost însoțite de numeroase preocupări politice și militare. Membrii NATO și Ucraina, de altfel, diferite în presupunerile lor cu privire la cât de multe trupe Rusia au participat la Zapad 2017. Media din țările Alianței NATO au raportat că 100000 de soldați ar putea fi implicaţi în manevre, în timp ce partea ucraineană a sugerat ca mai mult de 230000. Conform experienței din anii anteriori, se presupune că numărul de trupe implicate ar putea fi mult mai mare decât cea declarată; de exemplu, peste 150000 de militari au fost dislocaţi instantaneu pentru exercițiile de pe teritoriu rus, în timpul manevrelor Zapad 2013.

Exercițiile au fost însoțite şi de alte temeri, precum că, după finalizarea acestora, Rusia nu-si va retrage trupele din Belarus, sau că acestea vor fi folosite pentru atacul împotriva țărilor vecine (în special, spre Ucraina). Aceste manevre ar trebui să fie luate în considerare în contextul mai larg al tuturor activităților forțelor armate rusești. Conform unui anunț făcut de ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, au fost planificate şi vor avea loc circa 2800 exerciții militare, cu diferite caracteristici, în anul 2017.

Cu puţin timp, înainte de manevrele Zapad din acest an, Armata a 58-a, din Districtul Militar de Sud a fost ridicată la stadiul de pregătire de luptă completă. În același timp, exercițiile Flotei Mării Baltice a implicat circa 700 de militari, şi au avut loc în Regiunea Kaliningrad.

Zapad 2017 a fost, de asemenea, precedată de exerciții militare ale Frăției de Luptă (Combat Brotherhood) care au implicat forțele de apărare aeriană ale statelor CSI, având loc, în perioada 7-8 septembrie, în Rusia și în perioada 11-15 septembrie, în Kazahstan și Tadjikistan, fiind  implicate şi trupe din Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia și Tadjikistan, precum și 50 de aeronave militare.

Manevrele Zapad din septembrie, deși, de mare amploare, nu au fost singurele exerciții comune ale forțelor armate din Belarus și Rusia, care au avut loc în acest an. În aprilie, forțele special de operații din Belarus au făcut exerciţii cu trupe aeropurtate rusești, iar unități de război electronic, ale ambelor state, au participând şi la exercițiile din mai 2017.

Concluzii.

Manevrele Zapad 2017 au arătat că Rusia practică acțiuni militare, în care are, déjà, experiență. În acest kriegspiel, două ţări simulate, Vesbaria și Lubenia, au efectuat un atac asupra Belarusului creând enclava Vejsnoria, în partea de nord-vest a țării, repetând scenariul utilizat de forțele armate rusești în timpul anexării Crimeii și a operațiunilor din Donbas.

Prin urmare, Zapad 2017 a fost o oportunitate pentru Rusia de a-şi verifica experiența acumulată în diferite operațiuni militare. Manevrele au arătat că, în cazul unui conflict, forțele armate din Belarus vor coopera strâns cu armata rusă, în timp ce, prin nivelurile exerciţiilor și a tipurilor de echipamente utilizate au demonstrat, de fapt, care este  potențialul militar al Rusiei. În același timp, diversitatea demonstraţiilor militare a fost destinată testării reacțiilor țărilor vecine, în special a ţărilor membre ale NATO.

Exercițiile au fost, de asemenea, o demonstrație militară adresată Alianței, afișarea capacităților rusești de mobilizare rapidă, dislocarea și concentrarea trupelor la frontiera de vest a Uniunii Rusia-Belarus, precum și formarea unui grup de luptă acolo.

Desfăşurarea manevrelor a mai arătat că, în ciuda activității NATO de a consolida flancul estic, trupele rusești care operează în afara teritoriului bielorus ar putea ,,sparge” sistemul de apărare al Alianței, în cazul unui conflict convențional. Acesta este un semnal important pentru țările Alianței, ca să continue punerea în aplicare a măsurilor de apărare a flancului est-european, prin rezoluțiile adoptate la summit-urile de la Newport și Varșovia. În același timp, Alianța nu ar trebui să-și asume neutralitatea Belarusului în planificarea sa operațională.

De asemenea, trebuie subliniat faptul că scenariile destinate ţărilor membre ale NATO (în special, Polonia și statele baltice), au fost utilizate începând cu anul 2009, atunci când simularea unui atac nuclear asupra Varșoviei, a fost o parte dintr-un scenariu. Acest lucru înseamnă că Rusia practică o atitudine agresivă împotriva statelor membre NATO, indiferent de climatul politic predominant. Mai mult decât atât, exercițiile care presupun o agresiune din partea unor membri ai Alianței NATO, arată că Rusia îi tratează ca pe adversari strategici.

Amploarea campaniei de informare, pornită de Rusia, referitoare la Zapad 2017, arată că Moscova continuă un război propagandistic, în curs de desfășurare, împotriva NATO și Ucraina. Reacția Alianței și a autorităților ucrainiene, a provocat temeri cu privire la exerciții, ceea ce ar putea fi interpretat de către Rusia ca o manifestare de slăbiciune. Astfel, Rusia va continua politica actuală de consolidare a flancului de Vest pentru a crește avantajul său militar în regiune.

Activitățile de informare au fost, de asemenea, orientate spre Belarus. Rusia şi-a discreditat vecinul său, arătând ca este un stat dependent care nu-şi poate apăra propriul teritoriu.

În același timp, exercițiile au arătat că menținerea Belarusului în sfera sa de influență este extrem de necesară pentru Rusia, din cauza intereselor militare directe – protecția Moscovei și menținerea regiunii Kaliningrad. Acest lucru demonstrează că Rusia va continua să suporte o parte din costurile asociate cu exercițiile forțelor armate ale Belarusului și livrările suplimentare de armament.

 

Sursa: Bulletin PISMThe Polish Institute for International Affaires, No. 86 (1026), 21 September 2017 © PISM – autor: Anna Maria Dyner.

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: