ROMÂNIA BREAKING NEWS

Armata rusă din Transnistria la CEDO

-În 22 de ani de independență, Chișinăul a cerut de mai multe ori Rusiei să-și retragă munițiile și armata din stânga Nistrului (după cum s-a obligat la Istanbul, în 1999) și tot de atâția ani Rusia refuză s-o facă, iar în ultima vreme își fortifică militar forțele de «pacificare» la Nistru.

Un proces la CEDO împotriva Rusiei ar putea-o obliga să-și retragă trupele și munițiile din R. Moldova?

Ion Costaș, ex-ministru al Apărării

Ar putea. Dar cine s-o facă? În toți anii de independență nicio guvernare nu a avut acest curaj. Toți au motivat ba cu dependența de gazul rusesc, ba cu piața de desfacere, ba cu piața muncii… Nimeni nu a încercat să scoată R. Moldova de sub monopolul rusesc prin soluții alternative la gaz, curent electric etc. Numai România câte oferte a făcut… Abia de un an-doi s-a mai schimbat situația pe piața de desfacere și cea a muncii. Dar la tema curajului, lucrurile au rămas pe vechi. Facem declarații și atât. Demersuri oficiale, la modul serios, în instituțiile internaționale — «zero». Mimăm lucrurile. Și vrem ca Rusia să ne ia în serios? În 20 de ani, R. Moldova de mult nu mai trebuia să fie dependentă de Rusia, iar pentru asta Chișinăul trebuia să aibă o claritate geopolitică. Așa cum au avut-o balticii. Și atunci problemele s-ar fi rezolvat altfel. Inclusiv cu armata rusească la Nistru.

Vitalie Nagacevschi, Juriștii pentru Drepturile Omului

R. Moldova a avut mai multe dosare la CEDO împotriva Rusiei. S-ar putea să mai existe unul, dar nimeni nu poate garanta că Rusia se va conforma unei eventuale decizii. Problema armatei e puțin mai specială decât celelalte cazuri… E vorba de anumite interese reciproce, pe care le are Rusia în R. Moldova și viceversa. Rusia are interese de ordin geostrategic, iar R. Modova are nevoie de piața de mărfuri din Rusia, de piața muncii, de resursele ei energetice, gaz, petrol etc… Atât timp cât R. Moldova rămâne dependentă de resursele rusești, iar Rusia folosește aceste resurse în interesele sale politice, cred că trebuie căutată altă soluție decît CEDO. Opinia mea e că și Rusia, și R. Moldova, și, de ce nu, SUA trebuie să facă niște concesii, ca să se ajungă la o decizie care să împace toate părțile… O adresare la CEDO acum ar putea deteriora grav relațiile cu Rusia și nu cred că e cazul.

Vitalia Pavlicenco, președinte PNL

Ar putea-o obliga. Chiar dacă Rusia va refuza să se conformeze deciziei, ar fi un plus de imagine pentru Chișinăul politic, care se limitează tot mai mult la declarații de serviciu în problema armatei ruse, staționată ilegal în Transnistria. Îmi amintesc că, în 1999, fiind membru al Adunării Parlamentare (AP) NATO, cu două zile înainte de summitul de la Istanbul, am obținut rezoluția AP cu privire la retragerea imediată și necondiționată a trupelor ruse din R. Moldova și Georgia. Deci, e posibil. Altceva e că guvernările care au urmat la Chișinău s-au prostituat, vrând să fie «bune cu Rusia», iar Rusia ni s-a suit în cap… Nu cred că în actuala conjunctură politică se va găsi cineva care să apeleze la CEDO. Avem la guvernare prea multă lume șantajabilă. Singura soluție care ar rezolva problema ar fi unirea cu România. Rusia va fi obligată să se retragă dintr-un teritoriu aflat sub control NATO.

Oazu Nantoi, analist politic

Rusia are o mulțime de dosare pierdute la CEDO și încă altele de pierdut. Și nu e vorba doar de Moldova. Rusia e plină de dosare la CEDO numai de pe urma războiului din Cecenia. Eu nu cred că pe ruși îi deranjează aceste dosare. Rusia are un sistem nervos foarte bine pus la punct. Da, de supărat îi supără și noi am văzut, mai recent, care au fost reacțiile Moscovei în dosarul școlilor din Transnistria, dar asta nu înseamnă că ea și le ia prea tare în cap. Că ar putea pierde la CEDO dosarul cu armata – da, ar putea, dar asta nu înseamnă, numaidecât, că Rusia se va conforma deciziilor Curții. Avem drept exemplu Istanbulul, 1999. Ca să rezolvăm problema, trebuie să avem mai mult curaj și claritate în ceea ce vrem. Populația — și nu doar populația, dar nici clasa noastră politică — nu e gata azi să spună clar: UE sau Uniunea Euroasiatică, Rusia sau NATO? Cu fundul în două luntri nu poți trece marea.

8 iunie 2013.ZdG

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: