ROMÂNIA BREAKING NEWS

R. Moldova. Promo-LEX propune penalizarea partidelor care își ascund adevărații finanțatori

R. Moldova. Promo-LEX propune penalizarea partidelor care își ascund adevărații finanțatori

Asociația Promo-LEX recomandă autorităților să penalizeze prin amenzi partidele politice care își ascund adevărații finanțatori. În cadrul unui aterier de discuții, Asociația a prezentat 15 recomandări ce țin de transparența, controlul și sancțiunile pentru încălcarea regulilor de finanțare a partidelor politice și a campaniilor electorale. Acestea au fost elaborate în baza Legii privind finanțarea partidelor politice prin care a fost modificat Codul Electoral, Codul Penal, Codul Contravențional și Legea partidelor politice.

În cadrul atelierului de discuții, Alexandru Postică, director de Programe Promo-LEX, a menționat că autoritățile trebuie să atragă atenția, în special, asupra fluxurilor financiare care, deseori sunt camuflate. „Legea 36 este un pas înainte, dar sunt anumite aspecte care trebuie îmbunătățite. Aș vedea necesitatea ca partidele politice să poarte responsabilitate contravențională prin amenzi pentru încălcarea legislației. Asociatia Promo-LEX va analiza pe parcurs regulamentele următoare în ceea ce privește rapoartele financiare ale partidelor și va veni cu sesizări”, a spus Postică.

În anul 2011, în urma rundei a III-a de evaluare „Transparența în finanțarea partidelor politice”, Grupul de State contra Corupției (GRECO) a formulat un șir de recomandări stipulate în Raportul de evaluare a Republicii Moldova. Potrivit Asociației Promo-LEX, aceste recomandări au fost luate în considerație de guvernarea de la Chișinău, dar nu pe deplin.

În acest context, Adam Sawicki, reprezentantul Fundației Stefan Bathory din Polonia, a declarat că experiența țării sale va fi un exemplu pentru țara noastră. „Foarte multe țări încă nu doresc să treacă evaluarea GRECO. Formularul utilizat în Polonia pentru rapoartele financiare este realizat de Ministerul Finanțelor și este similar celui din Republica Moldova. Totodată, țin să menționez că evidența contabilă este stipulată într-o lege separată care este în conformitate cu standardele financiare internaționale. Cred că lipsa de timp este o problema pentru implementarea acestor regulamente”, a spus Sawicki.

Pornind de la recomandările Eforturilor Promo-LEX de monitorizare a alegerilor și a recomandărilor GRECO, scopul expres-analizei este de a oferi o opinie informativă, succintă, cu privire la modificarea cadrului legal de finanțare a partidelor politice și a campaniilor electorale.

În urma elaborării Expres-analizei, Asociația Promo-LEX, recomandă autorităților să atragă atenție, în special, asupra a trei mari probleme:

  1. Raportul dintre mecanismele de donare și cotizare către partidele politice nu este delimitat suficient, fapt care ar putea favoriza camuflarea donațiilor. Promo-LEX recomandă autorităților să includă prevederi concrete cu privire la instituția cotizației.
  2. Nu au fost stabilite sancțiunile pecuniare pentru partidele politice pentru încălcarea regulilor de finanțare. Promo-LEX pledează pentru aplicarea strictă a sancțiunilor contravenționale pecuniare pentru partide care încalcă legislația electorală.
  3. Modul de cercetare a contravențiilor și infracțiunilor în domeniul finanțării ilicite a partidelor nu este suficient reglementat. Prin această Expres-analiză Asociația Promo-LEX propune unele recomandări privind modul de investigare a contravențiilor.

Expres-analiza a fost realizată în cadrul proiectului „Monitorizarea civică a finanțelor concurenților electorali în alegerile parlamentare și locale din perioada 2014-2015” cu susținerea financiară a Fundației Stefan Batory din resursele acordate de Fondul Solidaritate (Polonia).

Sursa:realitatea.md prin romaniabreakingnews.ro

Editor Lena Captari

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: