ROMÂNIA BREAKING NEWS

Mai este Rusia amenințarea numărul 1 pentru Republica Moldova? Altfel spus, mai vin rușii și dacă da, de ce?

Mai este Rusia amenințarea numărul 1 pentru Republica Moldova? Altfel spus, mai vin rușii și dacă da, de ce?

Vitalie Ciobanu este scriitor, redactor-șef al revistei Contrafort, jurnalist, comentator la Radio Europa Liberă (biroul de la Chișinău), președinte PEN Centru Moldova. Este unul dintre cei care semnează capitolele volumului Vin rușii! 5 perspective asupra unei vecinătăți primejdioase, apărut la Editura Humanitas. Recent a dat un interviu portalului ziare.com în care analizează la cald situația din Republica Moldova. Interviul integral poate fi citit aici.

Potrivit lui Vitalie Ciobanu, Rusia a fost și rămâne o amenințare perpetuă pentru Moldova. Armata a 14-a (sau cum i se mai spune acum) nu a plecat din Transnistria, rețelele de influență rusești sunt intacte. Puțin tocmai a promis să sprijine Partidul Socialiștilor și va încerca prin ei să-și sporească influența. De aceea întrebarea fundamentală este dacă noul guvern de la Chișinău va reuși să producă schimbări în așa fel încât Rusia să nu ne poată deturna cursul pro european. Alianța cu socialiștii pro-ruși, aflarea lui Dodon în fruntea statului creează probleme și cu Ucraina. Guvernările de după 2009, pretins pro europene, n-au făcut mai nimic sau foarte puțin pentru a scoate Republica Moldova de sub pulpana Rusiei, au ținut-o în „zona gri”, promovând un model de guvernare autoritar, nedemocratic. De aceea, orice reformă autentică, orice lege corect aplicată, actul de guvernare în sine, realizat în spirit european, va ține Rusia la distanță de Moldova. În caz contrar, vom constata, din nou, ca într-o ciclicitate nefastă, că ne-am băgat capul de bună voie în lațul rusesc.

Basarabia a fost și a rămas un teritoriu de frontieră, un limes problematic între două lumi, „o linie a frontului”, chiar și după debarcarea regimului Plahotniuc. Datele sale geografice și etnice nu s-au schimbat. Dar măcar acum orizontul s-a limpezit. Se vor trasa noi linii de demarcație, altele sper să dispară, important este să avem un consens național în ce privește statul de drept și democrația. În același timp, e sigur că intrăm într-o nouă etapă a afirmării valorilor naționale, a identității românești a Moldovei dintre Prut și Nistru. Sper să o facem mai eficient de-acum încolo, împreună cu România.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: