Fostul Prim ministru al Republicii Moldova, Mircea Druc, aflat în drum spre Cernăuți pentru a fi prezent în mijlocul românilor la deschiderea Centrului Cultural Român din Cernăuți a fost întors din drum de către autoritățile ucrainene care i-au adus la cunoștiință prin ofițerul poliției de frontieră că are interdicție de intrare pe teritoriul Ucrainei.
Momentul s-a petrecut în seara de sâmbătă 8 mai a.c. la punctul de trecere a frontierei Siret
Mircea Druc se afla într-un autocar care ducea o delegație de români, transport organizat de Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina, pentru a fi prezenți la momentul istoric de inaugurare a Centrului Cultural Român din Cernăuți, moment important atât pentru comunitatera de români din regiunea Cernăuți cât și pentru cultura și istoria românească din Ucraina în general.
Din discuția surprinsă între ofițer și Mircea Druc, dar și din discuțiile ulterioare cu cei apropiați acestuia din grupul de români, am putut concluziona faptul că interdicția nu s-a dat în momentul ajungerii la graniță, pentru că tehnic aceasta nu este o decizie a ofițerilor de poliție de frontieră, care la acest capitol sunt simpli executanți ci de alți factori decizionali din cadrul serviciilor de securitate ai Ucrainei (SBU), ceea ce pe cale de consecință înseamnă că în momentul ajungerii la graniță domnul Mircea Druc avea deja interdicția deja dată. Întrebarea care se pune și la care încă nu am răspuns este când a fost dată. Cei din anturajului fostului prim ministru au declarat că acesta nu mai vizitase Ucraina din anul 2008 și că există posibilitatea ca interdicția să fi fost emisă încă de pe vremea vechiului regim Ianukovici. Dar acestea sunt simple supoziții. Interdicțiile date de statul Ucraina pentru români sunt însoțite în general de totala lipsă de răspunsuri oficiale la întrebările firești care se nasc: de când?, până când? Și de ce?
Așa dar să căncluzionăm și să sintetizăm
România sprijină statalitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. În contextul răboiului cu forțele pro-ruse din Est, România face acest lucru nu numai declarativ ci și faptic, prin implicarea în apărarea informatică, România fiind Națiune cadru pentru apărarea cibernetică a Ucrainei.
Domnul Mircea Druc pe langă calitatea de fost demnitar al Republicii Moldova are și cetățenie română. Deci cetățean al unui stat prieten și aliat al Ucrainei.
Mai departe …NO COMMENT !
Poziția MAE Român:
„În cursul zilei de mâine, 11 mai 2015, MAE va solicita clarificări ambasadorului ucrainean la București. De altfel, subiectul interdicțiilor de intrare în Ucraina pentru un număr de cetățeni români a fost ridicat de partea română cu mai multe ocazii, inclusiv în discuțiile la nivelul miniștrilor afacerilor externe, atât în cadrul vizitei la București a ministrului ucrainean de externe (februarie 2015), cât și cu prilejul discuțiilor ulterioare, inclusiv telefonice, respectiv prin demersuri ale ambasadei României la Kiev în relația cu autoritățile ucrainene (ultimul demers fiind efectuat în urmă cu două săptămâni)”, se arată în răspunsul MAE.
Ministerul de Externe a subliniat, totodată, că va continua aceste demersuri.
Pe de altă parte, MAE apreciază că această situație „nu corespunde stadiului actual al relațiilor dintre România și Ucraina”.
Foto: Mircea Druc însoțit de un apropiat al său Viorel Patrichi spre ieșirea din vama ucraineană după ce i s-a comunicat decizia de interdicție. / Sursa: Dorian Theodor-romaniabreakingnews.ro
[…] O parte din prezența românească la acest sublim moment românesc din Cernăuți a fost posibilă și datorită implicării Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina în organizarea unei delegații importante din care au făcut parte membrii Asociației, Marian Clenciu – președintele Consiliului Național ACPBB, Victor Gafiuc prim-vicepreședinte al Asociației, Ion Berghia – președintele filialei Iași ACPBB, prof. Ștefan Petrescu Redi – președinte filiala Ploiești a ACPBB, Octavian Mândruță cant-autor, membru vechi al ACPBB care a încântat cu prestațiile artistice pe românii din comuna Mahala (regiunea Cernăuți) înainte de evenimentul de inaugurare al Centrului Cultural, istoricul Ion Constantin, Col.(r) Cristian Scarlat – președintele Asociației Stindard și fondator al Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, Viore Patrichi jurnalist, Elena Volcinschi – președinta Clubului Internațional al Pensionarilor Fără Vârstă „Lucky Marinescu”, Marian Teodorescu – diplomat, Mihai Prepeliță scriitor și nu în ultimul rând fostul premier al R. Moldova, Mircea Druc care a fost întors de la graniță de autoritățile ucrainene. (vezi :Exclusiv! Mircea Druc, cetățean al Românei, stat prieten și aliat al Ucrainei, interdicție de a…) […]
[…] Moldova, chiar de curând, vezi interdicția aplicătă cetățenilor români – Mircea Druc (Exclusiv! Mircea Druc, cetățean al Românei, stat prieten și aliat al Ucrainei, interdicție de a…) și George Simion (George Simion, liderul platformei Acțiunea 2012, reținut în prealabil de […]