ROMÂNIA BREAKING NEWS

Pentru Ministerul Educației din Ucraina, „limba moldovenească” este limbă UE și nu o numește română

Pentru Ministerul Educației din Ucraina, „limba moldovenească” este limbă UE și nu o numește română

Ministerul Educației de la Kiev informează Consiliul Național al Românilor din Ucraina că „instituțiile de învățământ secundar general, în care funcționează clase cu predare în limba moldovenească pot să folosească modelul raportului dintre limba de stat și limba moldovenească la diferite niveluri de învățământ școlar, stabilit pentru persoanele aparținând minorităților naționale din Ucraina ale căror limbi sunt limbile oficiale ale Uniunii Europene”, ceea ce este o recunoaștere directă că „limba moldovenească” este limbă UE, dar aceasta nu este numită aceeași cu limba română, transmite BucPress Cernăuți citat de romaniabreakingnews.ro

Agenția BucPress reamintește că în iulie și septembrie a.c. Consiliul Național al Românilor din Ucraina (CNRU), care reunește peste 20 de societăți național-culturale și organe de presă ale comunității românești din Ucraina (regiunile Cernăuți, Transcarpatică, Odesa și Kiev), s-a adresat Ministerului Educației și Științei din Ucraina (atenționând și ministerele de profil din Republica Moldova și România), solicitând rezolvarea oficială și definitivă a problemei legate de predarea în „limba moldovenească” în școlile din regiunea Odesa. CNRU a cerut în primul rând să se recunoască oficial și public că așa-numita limbă „moldovenească” este, de facto, limbă română.

Inexistenta limbă „moldovenească”, inventată de Iosif Stalin, în mod tendențios și din interese geopolitice a fost implementată la sfârșitul secolului al XX-lea în procesul de învățământ din regiunea Odesa pentru cetățenii românofoni ai Ucrainei (unii dintre aceștia identificându-se drept moldoveni).

Limba „moldovenească” a fost introdusă în mod artificial în procesul de învățământ școlar din regiunea Odesa în anul 1998, fără consultarea părinților elevilor, a pedagogilor și a specialiștilor, a scris comitetul coordonator CNRU în demersurile sale.

Agenția BucPress publică în continuare răspunsul oficial al Ministerului Educației de la Kiev:

Ministerul Educației și Științei din Ucraina

Direcția educație școlară

Bd.Peremogy, 10, or. Kyiv, 01135, tel. (044)481-47-58, fax: (044)481-32-87, e-mail: dps@mon.gov.ua

 Către: Uniunea Civică ”CONSILIUL NAȚIONAL AL ROMÂNILOR DIN UCRAINA”

Direcția a luat la cunoștință scrisoarea dumneavoastră privind problema predării în limba moldovenească în instituțiile de învățământ secundar general din regiunea Odesa.

Vă informăm că în elaborarea propriei programe de învățământ, în conformitate cu cerințele standardelor de stat în domeniul educației și luând în considerare particularitățile mediului lingvistic, nivelul de cunoaștere a limbii de stat a elevilor și cadrelor didactice, cererile părinților, ale elevilor, existența cadrelor didactice corespunzătoare, particularitățile regiunii, instituțiile de învățământ secundar general, în care funcționează clase cu predare în limba moldovenească pot să folosească modelul raportului dintre limba de stat și limba moldovenească la diferite niveluri de învățământ școlarstabilit pentru persoanele aparținând minorităților naționale din Ucraina ale căror limbi sunt limbile oficiale ale Uniunii Europene (partea 5, paragrafele 1, 2, 3, 5 din partea 6 a articolului 5 din Legea Ucrainei privind Învățământul secundar general complet”).

Acest model educațional va fi aplicat pe deplin persoanelor care aparțin minorității naționale moldovenești care au început învățământul secundar general în limba maternă la 1 septembrie 2018, în conformitate cu paragraful 19 al punctului 3 din secțiunea XII „Dispoziții finale și tranzitorii” de la 1 septembrie 2023.

Cu stimă, director general A. O. Osmolovsky

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: