ROMÂNIA BREAKING NEWS

„Lumină lină” – In memoriam poetul Ioan Alexandru

„Lumină lină” – In memoriam poetul Ioan Alexandru

Marți 20 octombrie 2015 s-a desfășurat la Facultatea de Teologie din București dezbaterea „Lumină lină, lini lumini” – Seară de priveghere, în memoria poetului Ioan Alexandru. Au vorbit: Ana Bal (prof.univ. economie mondială), Mihai Sârbulescu (conf.univ. pictură și desen), Costion Nicolescu (eseist), Maria Francisca Băltăceanu (prof.univ. de limbi clasice și teologie), Silviu Despa (jurnalist), Pr.Aurelian Damian, Pr.Gheorghe Holbea (organizator). Au recitat actorii Ana Calciu, Magda Catone, Tomi Cristin.

Întregul eveniment poate fi vizualizat mai jos:

Concertul psaltic din începutul evenimentului poate fi vizualizat în mod separat aici:

Înregistrarea audio a întregului eveniment este disponibilă aici:

Titlul evenimentului, „Lumină lină lini lumini”, este dat de faptul că Ioan Alexandru este autorul poeziei „Lumină lină” ce este pusă pe muzică și de către maestrul Tudor Gheorghe. Mai jos, o interpretare a Grupului Vocal Sf.Ștefan cel Mare din cursul anului 2014:

Pe youtube se regăsește un interviu deosebit, realizat sub forma unul dialog dintre poet și Pr.Constantin Galeriu, înregistrarea fiind realizată în Germania, 1992, producător Silviu Despa, prezent de asemenea la eveniment. În interviu sunt dezbatute probleme dar și soluții ale României proaspăt ieșite din comunism.

O altă înregistrare video deosebită este cea realizată de Televiziunea Română (prin Cristi Țepeș), disponibilă și pe canalul Youtube al Asociației Pro Vita, mișcarea Pro Vita din țara noastră având ca fondator chiar pe Ioan Alexandru, ce pe lângă vocația de poet a fost și om politic creștin.

„Lupta cea bună m-am luptat, călătoria am săvârșit, credința am păzit.
De acum mi s-a gătit cununa dreptății, pe care Domnul îmi va da-o în ziua aceea, El, Dreptul Judecător, și nu numai mie, ci și tuturor celor ce au iubit arătarea Lui.” (II Tim, 4:7-8)

Această înregistrare începe chiar cu discursul spre pace către minerii intrați în Parlament, pasaj evocat și în cadrul conferinței disponibile mai sus (min.45, 2h11min., 2h42min.).

Tot pe youtube regăsim și un discurs al poetului din Piața Universității, aprilie 1990:

Editura Excelsior Art publică și ea un interviu despre criza spirituală:

Pentru că amintim faptul că Ioan Alexandru a fost fondatorul mișcării Pro Vita în România, menționăm montajul „Video pentru viață”, realizat tot de Silviu Despa, un film cu specialiști din mediul medical dar și teologi, precum pr.Constantin Galeriu. Film realizat la studioul Fundației Master Media, în ciclul „Cerul dintre noi” sponsorizat de Lutherans for Life, S.U.A. .

Ioan Alexandru despre unire la Chișinău în 1991 (din arhiva Victor Bucătaru):

 

Mai multe imagini de la dezbatere:

 

Publicat de Ion Antonromaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.