ROMÂNIA BREAKING NEWS

Video: Comemorarea martirilor români de la Lunca Prutului / 10 februarie 2019

Video: Comemorarea martirilor români de la Lunca Prutului / 10 februarie 2019

În noaptea de 6 spre 7 februarie 1941, circa 600 de ţărani, bărbaţi tineri şi adulţi, între care şi două femei şi doi copii, din mai multe sate din raioanele Herţa şi Noua Suliţă (Coteni, Buda, Boian, Ostriţa Herţei, Horecea Mănăstirii, Horecea Urbană, Plaiul Cosminului, Ceahor, Corovia, Mahala – toate parte acum din comună Mahala) au încercat să treacă Prutul îngheţat, prin nămeţi şi pe un viscol năprasnic, pentru a ajunge în România.

Au fost seceraţi de gloanțele ostașului sovietic – „eliberator”.

Video Comemorarea martirilor români de la Lunca Prutului 10.02.2019 / Herța – Regiunea Cernăuți (Ucraina)

A fost apoi Fântâna Albă…

…pe 1 aprilie 1941, circa 3.000 de români din mai multe sate de pe valea Şiretului (Pătrăuţii-de-Sus, Pătrăuţii-de-Jos, Cupca, Corceşti, Suceveni) au plecat pe 1 aprilie 1941 spre noua graniţă sovieto-română. În poiana Varniţa, la circa 3 km de graniţa română, grănicerii sovietici au tras în plin cu mitraliere.

Cei scăpați de gloanțe au fost arestați, condamnați la moarte sau la muncă silnică. Toate rudele celor considerați trădători de țară au fost deportate.

Au trecut 78 de ani de la acele evenimente cărora istoria încă nu le-a acordat locul potrivit. În pofida uitării, localnici vrednici de toată laudă pe cheltuiala lor în frunte cu primarul pomenesc creștinește pe cei răpuși pentru vina de a fi vrut să rămână români în România.

Prezenți la Parastasul din 10 februarie de la Lunca au fost rudele decedaților, localnici, precum şi numeroase delegații din România. Slujba religioasă ținută de preoți din România și Ucraina a fost secondată de corul bisericesc din Mahala şi de Corul de copii. Membrii ai Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina din București și Onești prezenți la acest parastas aidoma tuturor delegațiilor au depus câte o coroană de flori la Crucea ridicată în memoria victimelor de Elena Nandriș primar al Mahalalei căreia îi aducem mulțumiri pentru felul cum a coordonat şi organizat acest parastas. Mulțumim şi vrednicilor locuitori ai Mahalalei pentru mobilizarea de care au dat dovadă asigurând tot ce trebuie, de la colaci la vin fiert.

Foto: Comemorare 2016

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: