ROMÂNIA BREAKING NEWS

„Limba ucraineană în grafie latină și engleza a doua limbă utilizată” – declarația Secretarului Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare din Ucraina, Oleksiy Danilov

„Limba ucraineană în grafie latină și engleza a doua limbă utilizată” – declarația Secretarului Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare din Ucraina, Oleksiy Danilov

Secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare (CSNA) din Ucraina, Oleksiy Danilov, a declarat la data de 11 septembrie a.c. în cadrul unui interviu acordat pentru Radio  Libertarea (filiala ucraineană a postului Radio Europa Liberă),  că limba ucraineană ar trebui convertită din chirilică în latină, potrivit bucpress.eu citat de romaniabrekingnews.rov (foto –ukrinform.ua)

„Cred că acesta va fi unul dintre lucrurile fundamentale, că trebuie să scăpăm de alfabetul chirilic și să trecem la alfabetul latin”, a declarat secretarul CSNA printre alte afirmații privind securizarea Ucrainei față de Federația Rusă.

De asemenea, acesta a menționat necesitatea utilizării în paralel a două limbi în Ucraina, iar cea de-a doua,  să fie limba engleză.

„Engleza trebuie să fie o necesitate. Dacă vorbim despre lumea civilizată, atunci engleza este limba comunicării civilizate. Și trebuie să înțelegem că toată lumea ar trebui să știe engleza. Pentru cei care sunt deja în vârstă este mai dificil, aceasta este oarecum o problemă, dar începând de la grădiniță ar trebui să fie (impusă) în școli”, este convins Danilov.

Cu câteva luni înainte,  Danilov a mai promovat această idee în cadrul Forumului „Ucraina 30. Cultură. Mass-media. Turism”, unde a susținut că Ucraina trebuie să se protejeze de „războiul lingvistic declanșat de Federația Rusă”, introducând mai activ limba engleză în programele de pregătire ale tinerilor.

Referitor la Radio Europa Liberă (Radio Svoboda/Libertatea), autoritățile ruse consideră că postul finanţat de Washington, care acoperă inclusiv activităţile opoziţiei ruse, are statutul de “agent străin”. Din acest motiv, în prima parte a anului, filiala din Moscova a fost amendată cu aproximativ 775.000 de euro și somată privind posibila blocare a funcționării în  Rusia.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: