Institutul Frații Golescu pentru românii din străinătate, împreună cu Asociația Culturală Harlequin Diversitate, Muzeul Național al Țăranulu Român și în parteneriat cu Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina, organizează o serie de ediții de dezbateri, dedicate „adevărului istoric și mistificării evenimentelor istorice” legate de aromâni, se arată într-un comunicat transmis presei.
Potrivit comunicatului, sub titlul „AROMANII, DE LA ISTORIA ADEVARATA LA MISTIFICARE”, organizatorii și partenerii implicați în realizarea acestor ediții, doresc să întărească și să apere „adevărul istoric” în fața „mistificarii evenimentele istorice din viața colectivă”, ce au ca sursă „interese și necesități ale unor personaje care încearcă să seducă opinia publică cu o istorie alternativă” în vederea formării unei „„conștiințe naționale corecte””.
Dezbaterile vor avea loc mai întâi la Constanța, în data de 25 septembrie a.c., ora 14:00, la Restaurantul Harlequin by the Lake din B-dul. Mamaia nr.341D și la București în data de 28 septembrie a.c., la Muzeul Național al Țăranului Român – Sala Acvariu, cu începere de la ora 17:00.
Dezbaterile de la Constanța și București sunt deschide publicului larg și vor fi moderate de domnul Robert STÂNCIUGEL, doctor în istorie, specialist pe spațiul Balcanic.
Întrucât subiectul acestor dezbateri cade sub incidența Articolului 1, alineatul (1) din Legea nr. 299 adoptată de Parlamentul României, în luna mai anul 2013, se va bucura de o atenție specială a secțiunii de Monitorizare a acțiunilor anti-românești și a apărării Constituției României.
Potrivit Articolului 1, alineatul (1) din Legea nr. 299 adoptată de Parlamentul României, „spațiu istoric al filonului lingvistic și cultural românesc”, este recunoscut ca fiind cel în care s-au născut și trăiesc, cei care se numesc ca armâni, armânji, aromâni, basarabeni, bucovineni, cuțovlahi, daco-români, fărșeroți, herțeni, istro-români, latini dunăreni, macedoromâni, macedo-români, maramureșeni, megleniți, megleno-români, moldoveni, moldovlahi, rrămâni, rumâni, valahi, vlahi, vlasi, volohi, macedo-armânji, care sunt români recunoscuți ca aparținând de marea familie a Poporului Român”.
Potrivit Constituției României, la ARTICOLUL 4 cu privire la Unitatea poporului şi egalitatea între cetăţeni, este prevăzut la aliniatul (1) că Statul are ca fundament unitatea poporului român şi solidaritatea cetăţenilor săi. La ARTICOLUL 7 cu privire la Românii aflați în afara granițelor Statului Român, este prevăzut că Statul sprijină întărirea legăturilor cu românii din afara frontierelor ţării şi acţionează pentru păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase, cu respectarea legislaţiei statului ai cărui cetăţeni sunt.