ROMÂNIA BREAKING NEWS

La Păuliș, un loc sacru al eroismului românesc, se va sărbători Ziua Bucovinei

La Păuliș, un loc sacru al eroismului românesc, se va sărbători Ziua Bucovinei

Asociaţia Culturală Pro Basarabia şi Bucovina – Filiala „Vasile Stroescu“ Arad, împreună cu Consiliului Jude­ţean Arad, Centrul Cultural Judeţean Arad și Biblioteca Judeţene A.D. Xenopol Arad, în partenriat cu Asociația de Studii Geopolitice și Strategice „Gheorghe I. Brătianu” și Consiliul Mondial Român, organizează la Păuliș (lângă Arad), în ziua de 1 Decembrie a.c. o manifestare de celebrare a Centenarului Marii Uniri a Românilor precum şi a Zilei Bucovinei.

Potrivt președintelui Asociaţei Culturale Pro Basarabia şi Bucovina – Filiala „Vasile Stroescu“ Arad, s-a ales ca „această manifestare deosebită să aibă loc în comuna Păuliş, judeţul Arad, întrucât această localitate reprezintă un simbol al luptei românilor pentru libertate”.

Programul mai cuprinde şi un concert de muzică populară, susţinut de îndrăgita solistă Elisaveta Rudei, precum şi o sesiune de comunicări la care vor participa domnii: Marian Clenciu –  pre;edintele Consiliului Național al Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina, Ing. Viorel Bercă – președinte pentru România al Cosniliului Mondial Român, precum şi membri ai Cenaclului ADN Literar din Arad, a cărui preşedinte este scriitoarea Lucia Cuciureanu.

Manifestarea va avea loc în sala de Conferințe a Hotelului Rusco situat la kilometrul 25 de Arad, pe D.N. și va putea fi urmărit în direct pe portalul romaniabreakingnews.ro

VIDEO IN DIRECT:

Despre Bătălia de la Păuliș care a rămas în istorie drept una dintre cele mai crâncene lupte din al Doilea Război Mondial purtate de trupele române după întoarcerea armelor contra nazișilor.

Text extras din „S-au împlinit 70 de ani de la eroica bătălie de la Păuliș. 1.800 de soldați români au ținut piept eroic la 20.000 de soldați unguri care înaintau prin defileul Mureșului. Povestea faptelor de arme de la Păuliș. Fapte de Legendă”

„Nici pe aici nu se trece !”

Păuliș (14-20 septembrie 1944)

La 13 septembrie 1944,  fortele ungaro-germane au declansat o ofensiva de amploare in spatiul de la vest de Carpatii Occidentali. Pentru a opri intrarea dinspre vest in defileul Muresului , care prezenta o importanta deosebita, Armata intaia Romana instalase din timp pe inaltimile de la vest de Radna, Detasamentul Paulis. In gura defileului , in zona Paulis-Cuvin-Ghioroc,  in calea trupelor ungare statea rezistenta formata de Detasamentul Paulis, comandat de colonelul Alexandru Petrescu si format din Regimentul 96 infanterie si Divizionul 61 artilerie grea.

Povestea faptelor de arme de la Păuliș. Fapte de Legendă

O mână de elevi ai Școlii militare de subofițeri de la Radna, cu vârste cuprinse între 18 și 20 de ani, au reușit să țină în loc trupele ungare și germane, mult mai bine echipate și mai experimentate, care îi copleșeau în proporție de opt la unu. Dintre cei 1.500 de ostași care au luptat în septembrie 1944 sub comanda colonelului Alexandru Petrescu, devenit ulterior general, doar puțini mai trăiesc acum.

(…) Un alt veteran, profesorul Nicolae Streian, isi aminteste: “Cred că de la început au căzut vreo 150 de elevi, dar și ofițeri, dintre care îmi amintesc de un căpitan, Fătu.

Eram mereu în tranșee, doar cu mitraliere și arme ușoare, fără suport de artilerie, fără tancuri, fără antiaeriană, nimic, nimic. Așa le-am ținut piept honvezilor unguri.

Era frig și brumă, dormeam pe iarbă, pe foi de cort, ne mâncau păduchii cât eram de nespălați și de murdari. Au murit atunci mulți elevi militari.

“Dacă există iadul pe pământ, atunci frontul de la Păuliș a fost iadul”.

Frontul era greu de apărat, erau acolo numai câmpie și dealuri domoale, fără copaci.Erau plantații cu viță de vie, cu floarea soarelui și mai ales cu porumb, care foșneau și ascundeau vederii inamicul.

Apăreau ca din senin din lanul de porumb, elevii se trezeau cu ungurii lângă ei. Nemții veneau până aproape de tranșee, cu avioane care aveau tricolorul românesc vopsit pe aripi și mitraliau fără milă”.

Patriotismul nu e o valoare învechită. Până la urmă, au sosit întăririle românești și apoi cele sovietice, care au adus victoria.

După atâția ani, Nicolae Streian consideră că, deși foarte tânăr, și-a făcut datoria față de țară. Niciun moment nu a comentat situația materială a armatei, atât de intens dezbătută de unii în aceste zile.

Articolul integral aici.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: