Asociaţia Culturală Pro Basarabia şi Bucovina – Filiala „Vasile Stroescu“ Arad, împreună cu Consiliului Judeţean Arad, Centrul Cultural Judeţean Arad și Biblioteca Judeţene A.D. Xenopol Arad, în partenriat cu Asociația de Studii Geopolitice și Strategice „Gheorghe I. Brătianu” și Consiliul Mondial Român, organizează la Păuliș (lângă Arad), în ziua de 1 Decembrie a.c. o manifestare de celebrare a Centenarului Marii Uniri a Românilor precum şi a Zilei Bucovinei.
Potrivt președintelui Asociaţei Culturale Pro Basarabia şi Bucovina – Filiala „Vasile Stroescu“ Arad, s-a ales ca „această manifestare deosebită să aibă loc în comuna Păuliş, judeţul Arad, întrucât această localitate reprezintă un simbol al luptei românilor pentru libertate”.
Programul mai cuprinde şi un concert de muzică populară, susţinut de îndrăgita solistă Elisaveta Rudei, precum şi o sesiune de comunicări la care vor participa domnii: Marian Clenciu – pre;edintele Consiliului Național al Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina, Ing. Viorel Bercă – președinte pentru România al Cosniliului Mondial Român, precum şi membri ai Cenaclului ADN Literar din Arad, a cărui preşedinte este scriitoarea Lucia Cuciureanu.
Manifestarea va avea loc în sala de Conferințe a Hotelului Rusco situat la kilometrul 25 de Arad, pe D.N. și va putea fi urmărit în direct pe portalul romaniabreakingnews.ro
VIDEO IN DIRECT:
Despre Bătălia de la Păuliș care a rămas în istorie drept una dintre cele mai crâncene lupte din al Doilea Război Mondial purtate de trupele române după întoarcerea armelor contra nazișilor.
„Nici pe aici nu se trece !”
Păuliș (14-20 septembrie 1944)
La 13 septembrie 1944, fortele ungaro-germane au declansat o ofensiva de amploare in spatiul de la vest de Carpatii Occidentali. Pentru a opri intrarea dinspre vest in defileul Muresului , care prezenta o importanta deosebita, Armata intaia Romana instalase din timp pe inaltimile de la vest de Radna, Detasamentul Paulis. In gura defileului , in zona Paulis-Cuvin-Ghioroc, in calea trupelor ungare statea rezistenta formata de Detasamentul Paulis, comandat de colonelul Alexandru Petrescu si format din Regimentul 96 infanterie si Divizionul 61 artilerie grea.
Povestea faptelor de arme de la Păuliș. Fapte de Legendă
O mână de elevi ai Școlii militare de subofițeri de la Radna, cu vârste cuprinse între 18 și 20 de ani, au reușit să țină în loc trupele ungare și germane, mult mai bine echipate și mai experimentate, care îi copleșeau în proporție de opt la unu. Dintre cei 1.500 de ostași care au luptat în septembrie 1944 sub comanda colonelului Alexandru Petrescu, devenit ulterior general, doar puțini mai trăiesc acum.
(…) Un alt veteran, profesorul Nicolae Streian, isi aminteste: “Cred că de la început au căzut vreo 150 de elevi, dar și ofițeri, dintre care îmi amintesc de un căpitan, Fătu.
Eram mereu în tranșee, doar cu mitraliere și arme ușoare, fără suport de artilerie, fără tancuri, fără antiaeriană, nimic, nimic. Așa le-am ținut piept honvezilor unguri.
Era frig și brumă, dormeam pe iarbă, pe foi de cort, ne mâncau păduchii cât eram de nespălați și de murdari. Au murit atunci mulți elevi militari.
“Dacă există iadul pe pământ, atunci frontul de la Păuliș a fost iadul”.
Frontul era greu de apărat, erau acolo numai câmpie și dealuri domoale, fără copaci.Erau plantații cu viță de vie, cu floarea soarelui și mai ales cu porumb, care foșneau și ascundeau vederii inamicul.
Apăreau ca din senin din lanul de porumb, elevii se trezeau cu ungurii lângă ei. Nemții veneau până aproape de tranșee, cu avioane care aveau tricolorul românesc vopsit pe aripi și mitraliau fără milă”.
Patriotismul nu e o valoare învechită. Până la urmă, au sosit întăririle românești și apoi cele sovietice, care au adus victoria.
După atâția ani, Nicolae Streian consideră că, deși foarte tânăr, și-a făcut datoria față de țară. Niciun moment nu a comentat situația materială a armatei, atât de intens dezbătută de unii în aceste zile.
Articolul integral aici.