ROMÂNIA BREAKING NEWS

Sărbătoarea colindelor în București

Sărbătoarea colindelor în București

Colinde_Craciun_Asociatia_Traditita_Romaneasca (4)

Asociația Tradiția Românească vă urează prin intermediul România Breaking News

Sărbători Fericite !

Luna decembrie a adus o adevărată sărbătoare a colindelor în București, în apropierea Crăciunului având loc o serie de concerte deosebite.

Duminică 13 decembrie, la Muzeul Țăranului Român, Corul Datina Românească al Asociației Tradiția Românească au colindat în cadrul Târgului de Crăciun:

Redăm și o înregistrare de acum 4 ani:

Luni 14 decembrie, la Biblioteca Națională, a avut loc concertul După datini, colindăm organizat de Asociația Studenților Teologi Ortodocși (ASTO).

Concertul a fost susținut de:
• Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române – Dirijor Pr. Lect. Dr. Stelian IONAȘCU;
• Grupul Psaltic „Tronos” al Patriarhiei Române – Protopsalt Arhid. Mihail BUCĂ;
• Corul „Cantus Domini” al Asociației Studenților Teologi Ortodocși (ASTO) – Dirijor Arhid. Dr. Răzvan Ștefan.
Citând din basilica.ro , la finalul concertului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a felicitat și a mulțumit participanților și organizatorilor pentru această seară binecuvântată în care a fost organizată o asociere foarte frumoasă între bucurie și filantropie, între cântarea tradițională și cea modernă adaptată a colindelor și acest gest de ajutorare. Am unit în seara aceasta bucuria cu dărnicia. Vă felicităm pe toți cei care ați contribuit la organizare, dar și pe cei care ați contribuit din punct de vedere muzical. Mulțumim pentru găzduirea în această Bibliotecă Națională a concertului de colinde și pentru faptul că există o frumoasă cooperare între Biblioteca Națională și Patriarhie.
Redăm o înregistrare a Coralei Nicolae Lungu:

În continuare a concertat Corul Cantus Domini:

 De altfel, Corul Cantus Domini a susținut un superb concert de Crăciun și la ediția de anul trecut a evenimentului, împreună cu Grupul Psaltic Tronos, pentru care prezentăm câteva melodii susținute tot la 14 decembrie 2015 în cadrul evenimentului:

Citând în continuare basilica.ro, Cu binecuvântarea și în prezența Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, a avut loc miercuri, 16 decembrie 2015, de la orele 19:00, la Ateneul Român din București, concertul tradițional de colinde intitulat RĂSĂRITUL CEL DE SUS.

Anul acesta concertul a fost susținut de Grupul Vocal Ai lui Ștefan, noi, oșteni din Bucovina, de Grupul psaltic Tronos, precum și de Corul Filarmonicii George Enescu.

În continuare, Patriarhul României a adresat celor prezenți un mesaj de binecuvântare intitulat Lumina și pacea de la Betleem, din care redăm un fragment. Cuvântul integral poate fi citit aici.

„Expresiile cele mai vii ale tradiției poporului român, prin care acesta prezintă poetic taina iubirii lui Dumnezeu pentru oameni arătată în Iisus Hristos, sunt colindele. La români, colindele se remarcă prin profunzimea teologică și simplitatea formei, ca manifestare vie a culturii teologice și duhovnicești populare. Bogăția teologică și spirituală a colindelor de Crăciun vine din învățătura Bisericii Ortodoxe, inspirată de textul Evangheliei și de scrierile Sfinților Părinți, care au meditat profund la taina iubirii lui Dumnezeu pentru oameni, arătată nouă prin Întruparea și Nașterea Fiului Său, Cel ce S-a făcut Om din iubire față de oameni (Cf. Ioan 3, 16) și pentru mântuirea lor (Cf. Crezul ortodox). Mulțimea colindelor populare românești, bogăția lor de sensuri și dragostea românilor pentru colinde se explică și prin familiaritatea oamenilor simpli cu greutățile și lipsurile pe care le întâmpină o familie săracă din popor, situație pe care au cunoscut-o Fecioara Maria și dreptul Iosif, când S-a născut Pruncul Iisus într-un staul de oi de lângă Betleem”, a spus Preafericirea Sa.

La finalul concertului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a conferit Ordinul Sfântul Ioan Gură de Aur Domnului Andrei Dimitriu, director general al Ateneului Român, precum și Domnului Iosif Ion Prunner, dirijorul Corului Filarmonicii George Enescu.

De asemenea, cu prilejul sărbătorii Sfântului Proroc Daniel (17 decembrie 2015) Patriarhul României a primit un coș cu flori, cu ocazia zilei onomastice.

Concertul de colinde a fost transmis în direct de către posturile de Radio și Televiziune TRINITAS ale Patriarhiei Române.

Evenimentul a fost organizat de Centrul de presă BASILICA al Patriarhiei Române.

Redăm o cântare a Grupul Vocal Ai lui Ștefan, noi, oșteni din Bucovina:

În continuare, Grupul Psaltic Tronos:

https://www.youtube.com/watch?v=84x9BzM3gnY

 

Concertul „Răsăritul Cel De Sus” nu este la prima ediție, în 2013 având loc la Palatul Patriarhiei, unde a concertat prestigiosul cor Madrigal, iar în 2014 la Opera Română, unde au concertat corurile Symbol, Cantus Domini și Nicolae Lungu, într-un spectacol foarte apreciat, din care redăm câteva melodii:

 

În zilele de 19 și 20 decembrie, la Biserica Boteanu din Capitală, au avut loc concertele Corului Cantus Domini respectiv Tronos.

Redăm câteva melodii din concertul Cantus Domini:

Update: Conform anunțului făcut de basilica.ro, Corul bărbătesc Cantus Domini a lansat în data de 22 decembrie 2015 un CD de cântări și colinde de Crăciun, numit BUCURIA CRĂCIUNULUI. Albumul, apărut cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a fost editat de Radio TRINITAS.   „CD-ul cuprinde 16 piese, cu o durată de 51 minute și 27 secunde, cântări și colinde de Crăciun din repertoriul tradițional românesc și cel universal, prelucrări ale celebrilor compozitori precum Gheorghe Danga, Tiberiu Brediceanu, pr. Nicu Moldoveanu etc. și alte aranjamente pentru cor bărbătesc. Din repertoriul universal am înregistrat «Panis Angelicus» de Cesar Franck, «The first Noel», «Jingle Bells» și altele. CD-ul este rezultatul unei munci asidue depuse pe parcursul mai multor nopți în care am înregistrat pe scena Sălii-studio «George Enescu» a Universității Naționale de Muzică din București, având ca maestru de sunet pe Doamna Florentina Herghelegiu, căreia îi suntem recunoscători și pe această cale. Mulțumim Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru binecuvântarea pe care ne-a acordat-o în vederea înregistrării acestui proiect cât și Radioului TRINITAS pentru faptul că patronează editarea acestui CD”, ne-a declarat Arhid. Prof. Dr. Răzvan-Constantin Ștefan, dirijorul Corului Cantus Domini.

 

La 9 decembrie, la Catedrala din Suceava, a avut loc concertul Grupului Psaltic Sf.Ioan cel Nou, ocazie cu care s-a cântat un deosebit colind, Noi umblăm și colindăm:

 

Publicat de Ion Anton  romaniabreakingnews.ro

 

 

 

 

 

 

 

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: