ROMÂNIA BREAKING NEWS

INCALCAREA DREPTURILOR FUNDAMENTALE ALE ROMANILOR DIN TIMOC DE CATRE OPRESIVELE AUTORITATI SARBE

Alexandru Bălan s-a adresat vineri Oficiului de Protecție a Cetățenilor și a reclamat faptul că este împiedicat de autoritățile sârbești să înregistreze numele copilului său cu grafie latină.

Purtătorul de cuvânt al Mișcării Democrate a Românilor din Serbia (MDRS), Alexandru Belgrădeanu Bălan, un român din Diaspora Românească din Serbia întâmpină mari probleme cu înregistrarea numelui copilului său, născut cu puține zile în urmă.

Alexandru Belgrădeanu Bălan, locuitor al comunei belgrădene Cukarița, a cerut autorităților de acolo ca numele copilului său să fie înregistrat în limba română, folosindu-se alfabetul latin. FLAVIUS BĂLAN, cu scriere în grafie latină, este numele ales de tată pentru fiul său însă autoritățile sârbești au spus că nu se poate înregistra sub această formă. Oficialii sârbi de la biroul de înregistrări au spus că numele poate fi înregistrat doar folosindu-se alfabetul chirilic numele devenind FLAVIJUS. Conform legii din Serbia, minoritățile au dreptul să înregistreze numele copiilor în limba maternă. Alexandru Belgrădeanu, cunoscut ca un militant activ pentru drepturile românilor din Serbia a mărturisit pe pagina unei rețele de socializare că se va bate în instanță pentru dreptul său de a înregistra numele copilului său folosind scrierea latină:”Conform legii sârbești am voie sa-mi cer să mi se scrie numele in limba mea materna lăsată de la Dumnezeu, dar oficialii șovini de la Belgrad refuză. Am sa-mi cer dreptate în instanță!”

Din fericire, dupa 2 luni de chin si umblat pe la diverse institutii belgradene sa adus hotararea la Comuna mea belgradeana Cukarița ca am voie sa-mi scriu numele copilului meu nou nascut cu alphabetul romanesc latin conform legii. Numele copilului va fi… Flavius Bălan, si nu Flavijus cu litere cirilice sarbesti cum ar fi vrut ei . Multi romani din Banatul sarbesc sunt pacaliti in asa fel, si li se scrie numele copilului in cirilița sarbasca si apoi toata viata primesc documente oficiale precum buletine in limba sarba si nu romana.

in imagine: ALEXANDRU BELGRADEANU BALAN

publicat de Redactia R.B.N.Press

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: