ROMÂNIA BREAKING NEWS

CSAT:Romania solicita generic consolidarea flancului estic al Alianței. România în sistemele permanente de alerta

O ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), condusă de președintele României, domnul Traian Băsescu, a avut loc miercuri, 2 iulie a.c., în Sala CSAT a Palatului Cotroceni. La ședință au participat prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta, viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Interne, domnul Gabriel Oprea, ministrul Apărării Naționale, domnul Mircea Dușa, ministrul Afacerilor Externe, domnul Titus Corlățean, ministrul Justiției, domnul Robert-Marius Cazanciuc, ministrul Economiei, domnul Constantin Niță, ministrul Finanțelor Publice, doamna Ioana-Maria Petrescu, directorul Serviciului Român de Informații, domnul George-Cristian Maior, directorul Serviciului de Informații Externe, domnul Teodor-Viorel Meleșcanu, șeful Statului Major General, domnul general-locotenent Ștefan Dănilă, consilierul prezidențial pentru Securitate Națională, domnul Iulian Fota, secretarul CSAT, domnul general Ion Oprișor, și purtătorul de cuvânt al președintelui României, domnul Bogdan Oprea.

O primă temă pe ordinea de zi a reprezentat-o aprobarea liniilor generale de mandat ale României la Summitul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din 4 – 5 septembrie 2014, cu mențiunea ca acestea să fie actualizate în funcție de evoluțiile situației internaționale.

Membrii Consiliului au analizat opțiunile naționale de participare a României la viitoarea misiune NATO în Afganistan, după 2014, luând în considerare opțiunile adoptate la nivel NATO și au stabilit că, în funcție de decizia NATO, România va participa la misiunea de instruire, consiliere și asistență în Afganistan cu un număr de până la 200 de militari din cadrul Ministerului Apărării Naționale și cu până la 50 de polițiști și jandarmi din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

O altă temă pe agenda ședinței CSAT a vizat analizarea și aprobarea forțelor armate ale României care pot fi puse la dispoziție pentru participarea la misiuni și operații în afara teritoriului statului român în anul 2015. Astfel, forțele puse la dispoziție de Ministerul Apărării Naționale cuprind 1.801 militari, comparativ cu anul 2014, când valoarea forțelor a fost dimensionată la 3.039 de militari. Din cei 1.801 militari propuși pentru a îndeplini misiuni în afara teritoriului național în anul 2015 pot fi desfășurați în teatrele de operații, precum și în cadrul misiunilor individuale de observare și monitorizare, 502 militari, iar alți 1.299 de militari se vor afla în țară, cu posibilitatea de a fi dislocați la ordin. Ministerul Afacerilor Interne va pune la dispoziție pentru misiunile Uniunii Europene, Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), NATO și Organizației Națiunilor Unite (ONU) în anul 2015 un număr de 1.486 de jandarmi și polițiști. Comparativ cu anul 2014, numărul acestora este mai mic cu 103 jandarmi și polițiști.

În continuarea ședinței, membrii Consiliului au fost informați cu privire la activitățile desfășurate și rezultatele obținute în procesul de prevenire și combatere a evaziunii fiscale în perioada ianuarie – aprilie 2014. Astfel, potrivit raportului prezentat, au fost aplicate contravenții în valoare de peste 86 de milioane de lei, au fost încasate amenzi în valoare totală de aproape 51 de milioane de lei, au fost instituite obligații fiscale suplimentare în valoare de peste 2,6 miliarde de lei, s-a dispus începerea urmăririi penale în peste 6.300 de cauze penale în materia evaziunii fiscale, au fost confiscate bunuri cu valoare estimată de peste 212 milioane de lei și au fost instituite măsuri asiguratorii asupra unor bunuri în valoare de peste 1,3 miliarde de lei.

În timpul ședinței CSAT, membrii Consiliului au avizat, totodată, și Strategia Națională de Securitate și Siguranță Nucleară.

CSAT a aprobat intrarea și staționarea pe teritoriul României a unor forțe și mijloace din Armata Canadiană în scopul pregătirii și desfășurării unor misiuni ale NATO, la solicitarea părții române, în contextul evoluției situației din regiune.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării a analizat și posibilele evoluții îngrijorătoare pentru România, apreciind că riscurile și amenințările care derivă din acestea pe termen scurt nu afectează securitatea și apărarea națională.

Pe timpul ședinței CSAT s-au mai abordat și alte subiecte de interes pentru securitatea națională.

Sursa: Departamentul de Comunicare Publică/ 02 Iulie 2014

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.