ROMÂNIA BREAKING NEWS

O altă mâna a Moscovei în spațiul informațional al R. Moldova. Cine sunt pionii?

Posturile de televiziune EURO TV și Alt TV au fost preluate de ruși prin intermediul milionarul Ilan Shor. Conform unor surse din cadrul redacției, noii comanditari au înființat deja o redacția de limbă rusă la Euro TV și au renunțat la orientarea pro-România și pro-europeană pe care postul a avut-o.

Prima ședință de redacție la Euro TV a avut loc – noul producător general, Dumitru Chitoroagă, a fost prezentat ieri angajaților actuali. El a confirmat pentru deschide.md că a primit oferta din partea noilor investitori și a dat și numele celui care l-a recrutat – Vladimir Novosadiuc.

foto: Dumitru Chitoroagă (sursa: facebook)

Dumitru Chitoroagă este cunoscut în massmedia locală ca un mare susținător al moldovenismului statalist. El s-a ocupat anterior de promovarea paginilor web moldovenii.md și Patrioții Moldovei.

Vladimir Novosadiuc, cel care i-a lansat oferta lui Chitoroagă, este și șeful francizei Ria Novosti în Republica Moldova. Ria este o instituíe de presă afiliată administrației de la Kremlin. Portalul căreia este gestionat de compania de stat Rossia Segodnea.

foto: Vladimir Novosadiuc (sursa:facebook)

Vladimir Novosadiuc a fost numit recent în Consiliului de Administrației de la Banca Socială, despre care se spune că este controlată de Ilan Shor. Președinte al Consiliului de Administrație la banca Socială este fostul ministru de Interne Gheorghe Papuc. Despre ultimele mutări din conducerea Băncii Sociale, portalul de presă din R. Moldova – deschide.md a relatat în materialul intitulat Papuc, șef la banca lui Shor // Adjunct, un bulgar școlit la Moscova.

Shor mai deține Unibank și este și președintele Consiliului de Administrației al Băncii de Economii.

În context, merită de precizat că Unibank și Banca de Economii sunt singurele bănci care operează cu filiale în incinta Aeroportului Internațional Chișinău, recent preluat de o companie controlată Constantin Basiuk, un om de afaceri apropiat Kremlinului.

Conform unor surse deschide.md, EURO TV a fost preluat de la petrolistul Valentin Bodișteanu printr-un contract de investiții. De aceea, în momentul în care l-am rugat să confirme vânzarea postului, Valentin Bodișteanu a negat. “Dvs. Vedeți vreo schimbare în grila de emisie a EuroTV ?”, a încercat Bodișteanu să acopere tranzacția.

foto: Valentin Bodișteanu (sursa: moldpres.md)

Preluarea postului prin contract de investiții, nu prin vânzare directă explică de ce Departamentul Licențiere și Înregistrare al Consiliului Național al Audioviziualului au fost luați prin surprindere și au negat preluarea postului. Un reprezentant al Departamentului ne-a declarat răspiicat că la CCA nu există niciun dosar privind modificarea proprietarului EURO TV.

Contactată de reporterii deschide.md pentru a confirma contractul de investiții, responsabilul pentru relațiile cu presa al milionarului Ilan Shor, fosta prezentatoare Pro TV Natalia Cheptene, a promis că va reveni cu o poziție oficială. Până la ora publicării materialului (au trecut 3 ore de la solicitare) nu am primit niciun răspuns.

EURO TV a fost lansat ca post municipal, în timpul mandatului lui Serafim Urechean. Ulterior, a fost preluat de Iurie Roșca, pe fondul negocierilor care au precedat alianța dintre liderul PPCD și Vladimir Voronin președintele Partidului Comunist, Vladimir Voronin, în 2008.

În context, revine în ecuație Vladimir Novosadiuc, șeful Ria Novosti. Jurnalistul Ștefan Secăreanu a anunțat recent că, în prezent, Iurie Roșca scrie pentru Ria Novosti, pentru un salariu de 1.000 de euro lunar.

Despre  omul de afaceri Ilan Shor ?

Pe 29 aprilie, omul de afaceri Ilan Shor a devenit membru al Consiliului de Admnistratie al Bancii de Economii (BEM).

Ilan Shor a devenit oficial presedinte al Consiliului Bancii de Economii a Moldovei.

Moment tocmai bun sa rasfoim putin din biografia lui Ilan Shor, „moldoveanul” care si-a inceput drumul in lumea afacerilor inca de la 16 ani. (!!!) Milionarul detine, prin intermediul companiei Dufremol, cea mai mare retea de magazine duty-free din Republica Moldova.

În afara de acestea, Ilan Shor mai detine compania Klassika Asigurari, clubul de fotbal Milsami Orhei, firma Moldklassika International, hotelul Klassik, o serie imobile si, mai nou, o banca.

O mare parte din avere a fost mostenita de ILAN la tatal sau, Miron Shor..  Ilan Shor s-a nascut in Israel, la Tel-Aviv, dar la varsta de doi ani, a fost adus la Chisinau.

La 13 ani Shor a avut prima afacere proprie. Trei magazine de telefoane mobile.

Apoi la varsta de 16 ani a avut prima minitipografie.

Ilan Shor a fost inclus în top 50 cei mai influenti oameni de afaceri din R. Moldova în 2009, alaturi de Vitalie Nagacevschi sau Chiril Lucinschi.

Duty-free e afacerea pe care familia lui Ilan Shor o are de 25 de ani, e afacerea pe care a adus-o familia lui în Moldova si care ia facut cunoscuti în lume.

Familia Shor a fost nominalizata la categoria cel mai rapid dezvoltat sector Duty-free din spatiul CSI. În Europa, sunt in top 10 companii.

In 2011 cantareata din Rusia, Jasmin, pe numele adevarat Sara Manahimova, s-a casatorit cu omul de afaceri Ilan Shor.

Jasmin a mai fost casatorita anterior. Omul de afaceri Ilan Shor a ajutat-o sa treaca prin scandalul divortului cu un al milionar, Veaceslav Semenduev. Frumoasa Sara Manahimova, pe care toata lumea o cunoaste ca si Jasmin, a crescut în Derbent, Daghestan, într-o familie de intelectuali. Tatal sau este maestru de balet, mama – dirijor. Sara visa sa devina lingvist, dar a intrat la colegiul de medicina. Anume acolo, viitoare cântareata a iesit pentru prima oara în fata publicului.

Sara Manahimova a lansat 7 albume, 30 de videoclipuri. Jasmine a jucat în câteva filme si a câstigat cele mai prestigioase trofee muzicale. In 2009, Jasmine a primit titlul de Artista emerita a Republicii Daghestan.

Surse:Deschide.md, Vedeteblog.comadevarul.ro ,  balacci.wordpress.com 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.