ROMÂNIA BREAKING NEWS

Video / La Chișinău, STAREA de URGENȚĂ motiv de clasare a dosarului privind finanțarea PSRM din Rusia via Bahamas

Video / La Chișinău, STAREA de URGENȚĂ motiv de clasare a dosarului privind finanțarea PSRM din Rusia via Bahamas

Deputații Iurie Reniță, Octavian Țîcu și Lilian Carp au prezentat în data de 17 martie  a.c, în cadrul unei conferințe de presă, dovezi potrivit cărora cel puțin 30 de persoane afiliate Partidului Sosiclaiștilor (PSRM) au primit bani din Rusia, informează romaniabreakingnews.ro citând un transcript al video conferinței transmis de privesc.eu și publicat de ziarulnational.md

Potrivit sursei citate, operațiunea rusească de finanțare a actualului partid de la guvernare al președintelui Igor Dodon (foto), s-a realizat prin intermediul unui off-shore din Bahamas. Cei trei spun că au informații că socialiștii, care ar controla acum organele de drept, intenționează ca, în perioada în care va fi instituită starea de urgență în legătură cu răspândirea noului coronavirus, să claseze acest dosar.

Se mai menționează că: Iurie Reniță a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă susținute în Parlament, contractul prin care actualul lider al fracțiunii PSRM din Parlament, Corneliu Furculiță, s-a împrumitat de la „Exclusiv Media”, însă acești bani nu s-au regăsit în declarația sa de avere. De asemenea, deputatul PPDA a prezentat și dispoziția de plată prin care Furculiță a încasat banii respectivi. „Avem dovezi clare, avem dispozițiile de plată în original”, a spus acesta.Documente similare au fost prezentate și în privința deputaților socialiți Vasile Bolea și Petru Burduja. „În această schemă figurează 30 de persoane”, a spus deputatul Octavian Țîcu.

La rândul său, deputatul Lilian Carp menționează că există riscul ca acest dosar să fie clasat, în contextul instituirii stării de urgență.

„Dorim ca pe această cale să sesizăm organele de drept să nu claseze acest dosar. În cazul în care va fi instituită starea de urgență, vor fi unele interdicții de a prezenta diferite informații. Anume din acest motiv am decis ca astăzi să venim cu aceste detalii. Campania prezidențială din 2016 a fost finanțată cu banii veniți din Federația Rusă, prin Bahamas. Asta arată documentele respective. Sunt foarte multe persoane în această listă, inclusiv Galina Dodon (soția șefului statului – n.r.)”, a menționat Lilian Carp.

Iurie Reniță speră ca acest dosar să nu fie clasat, exact cum s-a întâmplat cu urmărirea penală ce viza înregistrările video în care Dodon recunoștea, în cadrul unei discuții cu Plahotniuc și Iaralov, că primește până la un milion de dolari lunar din Federația Rusă.

Procuratura Anticorupție continuă acțiunile de urmărire penală în dosarul pornit pe pretinse fapte de spălare de bani în care ar fi vizate persoane afiliate PSRM, inițiat în anul 2016, până în prezent fiind audiate 25 din cele 29 de persoane care au primit bani prin „schema Bahamas”.

„Actualmente, se află la etapa de finalizare procesul de pregătire a comisiei rogatorii și a materialelor necesare pentru efectuarea anumitor activități procesual-penale în Elveția, țara de unde au fost transferați banii în litigiu, în acest sens fiind obținute anumite autorizații judecătorești pentru ridicări de documente ce constituie secret bancar”, cităm dintr-un comunicat recent al Procuraturii Generale.

Sursa citate amintește că, anterior, RISE Moldova a arătat într-o investigație cum fruntași ai PSRM, mulți dintre care sunt actuali deputați socialiști, au participat într-o schemă cu 30 de milioane de lei, transferate de o companie offshore conectată la Federația Rusă. Printre aceștia se numără Corneliu Furculiță, Vladimir Odnostalko, Vasile Bolea, Maxim Lebedinschi, Petru Corduneanu, Dinari Cojocaru etc.

 

 

 

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: