ROMÂNIA BREAKING NEWS

Ce vor protestatarii din Piața Victoriei de la clasa politică? Proclamaţia România 2017+

Ce vor protestatarii din Piața Victoriei de la clasa politică? Proclamaţia România 2017+

Actualizare:

„Proclamatia Romania 2017+” – ce cer protestatarii din Timisoara

Organizatorii protestelor de la Timisoara au depus la Prefectura Timis documente prin care cer demisiile premierului Sorin Grindeanu, a presedintelui Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, si a presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, dar si lista cu revendicarile lor, care a fost denumita „Proclamatia Romania 2017+”, relateaza News.ro.
Lista cu revendicarile protestatarilor din Timisoara, denumita, „Proclamatia Romania 2017+”, a fost citita de mai multe ori in timpul mitingurilor, iar vineri a fost depusa de catre organizatorii manifestatiilor la Prefectura Timis.
Documentul cuprinde opt puncte:

 1. De acum inainte niciun guvern, indiferent de coloratura politica, sa nu mai repete vreodata vreo Ordonanta 13;
  2. Organizarea unui referendum anticoruptie;
  3. Controlul de constitutionalitate al legilor si ordonatelor de urgenta sa se realizeze si la initiativa directa si neintermediata a cetatenilor;
  4. Acordarea unor prerogative suplimentare Curtii Constitutionale pentru suspendarea aplicarii actelor normative susceptibile de incalcare a Constitutiei;
  5. Depolitizarea functiilor publice si ocuparea lor doar prin concurs;
  6. Stabilirea incompatibilitatii intre functiile executive si legislative;
  7. Eliminarea avizului parlamentar pentru cercetarea penala a demnitarilor;
  8. Fara penali in demnitatile publice.

  Impreuna cu lista cu revendicari, organizatorii protestelor au mai depus si trei cereri de demisii. Este vorba de demisia premierului Sorin Grindeanu, a presedintelui Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, si a presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu.
  „Proclamatia este un mesaj general adresat tuturor celor care sunt implicati in conducerea tarii, iar daca ne referim la demisii, acestea sunt individual adresate si justificate, pentru fiecare persoana in parte”, a declarat Tiberiu Pfiszter, unul dintre liderii protestatarilor.
  Manifestantii spera ca, odata depuse documentele la Prefectura Timis, sa primeasca raspunsuri oficiale la fiecare dintre solicitari.

„Speranta noastra este ca la cererile de demisii sa vina ca raspuns demisiile celor trei. La inceputul lunii ceream abrogarea Ordonantei 13 si, desi nu am primit un raspuns oficial, OUG a fost abrogata. La aceasta proclamatie, speram ca raspunsul sa fie o initiativa legislativa majora, dezbatuta in societatea civila, avand ca finalitate un referendum, care sa modifice toate actele normative in asa fel incat sa ne asiguram ca niciodata nu vom mai ajunge intr-o astfel de situatie”, a mai spus Tiberiu Pfiszter.

*

MANIFEST: Ce vor protestatarii din Piața Victoriei de la clasa politică

Un manifest cu revendicările protestatarilor a fost publicat pe pagina de Facebook „Corupţia ucide”. Este vorba despre o postare denumită „Proclamaţia România 2017+” care conţine opt puncte clare prin care protestatrii îşi exprimă doleanţele.

 1. Niciun guvern, indiferent de coloratura politică, să nu mai repete vreodată „Ordonanța 13″.
 2. Transparență în administrație prin e-guvernare.
 3. Avocatul poporului să fie ales direct de cetățeni.
 4. Cetățenii să poată sesiza direct Curtea Constituțională.
 5. Depolitizarea funcțiilor publice și ocuparea lor doar prin concurs.
 6. Membrii Guvernului să nu fie și parlamentari.
 7. Eliminarea avizului parlamentar pentru cercetarea penală a guvernanților.
 8. Fără penali în demnitățile și funcțiile publice.

Punerea în practică a acestor puncte: referendum.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: