ROMÂNIA BREAKING NEWS

Inteligență românească. Prof. Daniela Rus, românca care poate dezvolta primele mașini autonome din lume, pentru Toyota

Inteligență românească. Prof. Daniela Rus, românca care poate dezvolta primele mașini autonome din lume, pentru Toyota

Japonezii au pus la bătaie 50 de milioane de dolari pentru cercetare. Toyota a încheiat un parteneriat cu MIT și Universitatea Stanford pentru a reuși să țină pasul cu Google, Apple și recent Uber, în ceea ce privește mașinile fără șofer. Japonezii vor pune la bătaie nu mai puțin de 50 de milioane de dolari, cu scopul de a accelera cercetarea în domeniul inteligenței artificiale. Americanii vor construi două laboratoare de cercetare cu banii respectivi, în următorii cinci ani.

Strategia constructorului japonez e însă puțin diferită față de cea a google, de exemplu. “Vom merge pe premisa ca întotdeauna se va afla o persoană în spatele volanului”, spune Gill Pratt, recent transferat pe post de consultant executiv la Toyota. Astfel, japonezii se vor concentra pe o viziune care păstrează șoferul în centrul sistemelor autonome, al căror rol va fi să intervină dacă acesta are nevoie de asistentă.
“Ulterior, sinergia acestor sisteme ar putea duce la o mașină complet autonomă, dar nu acesta este scopul nostru imediat”, a mai adăugat Pratt, despre politică pașilor mici urmată de Toyota. Dacă e mai bună decât cea a Google sau nu, deocamdată nu poate spune nimeni. Cert e că Toyota vrea să ia o foarte mare parte din responsabilități și chiar griji de pe umerii șoferului. Astfel, mașina ar putea folosi Internet of Things într-un mod foarte ingenios. Ar putea, de exemplu, să comunice cu sistemele din casă și să regleze automat climatul înainte de sosirea acasă, sau să comande provizii, pe măsură ce acestea se termină.

Prof_Daniela_Rus

Șefa CSAIL (laboratorul de științe informatice și inteligență artificială al MIT) este o româncă – Prof. Daniela Rus (foto: news.mit.edu)

„Am putea crea mașina care să nu mai cauzeze accidente” – Prof. Daniela Rus

Un alt punct pe care Toyota vrea să se concentreze momentan e ajutorul dat șoferilor în caz de vreme nefavorabilă și drumuri care devin periculoase.

“Provocarea noastră e să facem aceste mașini să meargă cu viteze mari în condiții dificile, precum zăpadă, polei, sau trafic aglomerat, iar asta e ceva ce nicio mașină autonomă nu poate face în viitorul apropiat”, spune prof. Daniela Rus, șefa CSAIL (laboratorul de științe informatice și inteligență artificială al MIT).
Pe lângă tehnologia de recunoaștere dezvoltată de MIT, Toyota va beneficia și de o tehnologie capabilă să interpreteze și analizeze comportamentul uman, pentru a afla mai multe despre procesul decizional al oamenilor și motivele pentru care aceștia sunt dispuși să între aproape imediat în situații periculoase. Dacă planul japonezilor reușește, aceștia ar putea crea o mașină care “să nu fie niciodată responsabilă pentru o coliziune”, a mai spus Rus.

Daniela Rus profesor în cadrul Departamentului EECS – MIT . Ea este directorul „Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) -(Laboratorul de Cibernetică și Inteligență Artificială) Interesele de cercetare Rus ” includ robotica distribuite , de calcul mobile și materie programabil . La CSAIL ea a condus numeroase proiecte de cercetare inovatoare in domeniile de transport , securitate , modelarea mediului și de monitorizare , explorare subacvatica , și agricultură . Ea este beneficiarul unui premiu FSN Cariera și o bursă de Alfred P. Sloan Foundation . Ea este o clasă din 2002 MacArthur Fellow . Ea este un membru al AAAI și IEEE . Rus a câștigat doctoratul în informatică la Universitatea Cornell . Înainte de a veni la MIT , Rus a fost un profesor asistent , conferențiar , profesor și în știința Departamentului Informatică de la Dartmouth College .

Publicat de romaniabreakingnews.ro / sursa:yoda.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: