ROMÂNIA BREAKING NEWS

Sub genericul „Un neam și o țară” o pildă pentru tânăra generație la Vatra Dornei

Sub genericul „Un neam și o țară” o pildă pentru tânăra generație la Vatra Dornei

Sub acest generic s-a desfășurat la Casa de Cultură „Platon Pardău” din Vatra Dornei o emoționantă manifestare dedicată Zilei Bucovinei și împlinirii a 98 de ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918. Organizatorii, Filiala ”Arboroasa” a Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina, Biblioteca Municipală ”G. T. Kirileanu”, Filiala Vatra Dornei a Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina și instituția gazdă, au adus astfel un omagiu marilor patrioți români care, în decursul veacurilor, au reușit să demonstreze că românii din toate provinciile aparțin aceluiași neam și unui singur pământ, iar în momentul istoric 1918 au făcut ca unitatea să devină realitate.

            Contextul european al sfârșitului de secol al XIX – lea și începutul secolului al XX – lea, care a favorizat destrămarea Imperiului Habsburgic și aplicarea principiului autodeterminării popoarelor, a fost evocat de prof. Ciprian Vrânceanu, director adjunct al Liceului Teoretic ”Ion Luca”. ”Identitatea națională a ținut flacăra unirii aprinsă. În contextul dat, România își dorea să fie o putere națională și s-a alăturat Antantei în Marele Război, după doi ani de neutralitate, obținând promisiunea de a redobândi două dintre teritoriile ocupate. Unitatea națională s-a realizat prin vot democratic și acest moment istoric va juca un rol primordial în dezvoltarea ulterioară a României”, a subliniat prof. Vrânceanu. Una dintre personalitățile care a avut un rol în acea perioadă a fost generalul Iacob Zadik, evocat de col. r. Ioan Abutnăriței. Pornind de la necesitatea ”cunoașterii istoriei adevărate, a Bucovinei și a întregii țări”, vorbitorul a subliniat faptul că gen. Zadik și trupele sale nu au ocupat Cernăuțiul în 11 noiembrie 1918, cum se mai vehiculează, atunci nu au avut loc lupte. Armata română a fost chemată să asigure ordinea și să apere pe locuitori de trupele răzlețe ucrainene sau austriece care vandalizau orașul. Prof. Iulia Juravle, de la Liceul Tehnologic ”Vasile Deac”, a făcut precizări despre integrarea Bucovinei în viața economico – socială și culturală a României, după realizarea unirii din 28 noiembrie 1918. În cuvântul său, prof. Juravle a reamintit despre procesul de deznaționalizare practicat de stăpânirea habsburgică, despre pregătirea actului unirii prin voința tuturor naționalităților trăitoare în Bucovina, care au fost reprezentate în Congresul Național și a punctat principalele momente ce au urmat: recunoașterea unirii pe plan european, Tratatul de Pace, realizarea Constituției din 1923 și alte măsuri, mai concrete.

ziua_bucovinei_la_vatra_dornei-2

            „Era necesară decretarea zilei de 28 noiembrie ca zi a Bucovinei pentru că aici există o spiritualitate aparte. Înaintașii ne-au construit, acum o sută de ani o casă în care acum se aruncă cu pietre. Românii trebuie să apere România, patria de pământ și de cuvinte. Să vorbim deci în limba română, curat, elegant, distins, așa cum au vorbit autorii Mioriței și Mihai Eminescu. Să fim mândri de ceea ce avem, de ceea ce ne aparține”, a subliniat prof. Victoria Maria Ostaficiuc. Prof. Stela Giosan s-a referit la semnificația Marii Uniri, când ”s-a realizat România firească”. ”Unirea din 1918 n-a fost un ˂bacșiș˃ dat de Antantă României, așa cum s-au exprimat unii, care au recunoscut cu greu efortul românilor de a deveni un singur neam și o singură țară. Au fost jertfe mari pentru împlinirea acestui ideal, au fost timpuri grele și nu avem dreptul să le uităm”, a conchis prof. Giosan.

            O carte excepțională dedicată acelor timpuri (un album, pentru că este ilustrat cu circa 1500 de imagini sugestive) ”Tunuri la porțile Bucovinei. 1914-1918”, realizată de Paul Brașcanu, a fost prezentată de bibliotecar coordonator Nicoleta Todașcă. Din prezentarea însoțită de ilustrarea concretă s-au desprins principalele aspecte ce caracterizează întreaga existență a Bucovinei acelor ani: viața socială, economică, politică, participarea la Marele Război, ș. a.

ziua_bucovinei_la_vatra_dornei-4

            Momentele artistice adecvate temei manifestării au fost susținute de recitatori: Alina Covaci și Mădălina Rusu de la Liceul Tehnologic ”Vasile Deac” care au interpretat textele ”Divina Bucovină” și ”Bucovina”, de un grup de copii talentați, purtând frumoase costume naționale, care au interpretat poezia ”Clopotul reîntregirii” de Adrian Păunescu. Ei au reprezentat Școala Gimnazială Nr. 4, fiind instruiți de prof. Alina Leonte Dupu. Doi cunoscuți și foarte talentați soliști vocali, frații Miruna și David Țăran de la Școala Gimnazială Nr. 2, au interpretat cântecul de cătănie devenit un adevărat imn al Bucovinei ”Cântă cucul bată-l vina”. Un poem propriu dedicat unirii a recitat prof. Gruia Ungurian, iar prof. Tațiana Vlad Guga a interpretat poezia proprie ”Cântec pentru Bucovina” și a făcut precizări despre prezența trupelor generalului Zadik în Vatra Dornei, unde au intrat pe actuala stradă a Unirii. Prof. Guga a reiterat necesitatea ca mai ales generațiile tinere să cunoască istoria adevărată și să prețuiască valorile noastre naționale.

ziua_bucovinei_la_vatra_dornei-3

            La sediul Bibliotecii Municipale s-au organizat două expoziții de carte intitulate simbolic „Unirea tuturor românilor – flacăra nestinsă a istoriei”.

Pentru romaniabreakingnews.ro – Paraschiva Abutnăriței / Președintele Filialei „Arboroasa” a Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: