ROMÂNIA BREAKING NEWS

ATAC ASUPRA ISTORIEI NAȚIONALE: Accesul românilor la cele mai importante artefacte ale istoriei lor va fi interzis

Autor Valentin Roman / Vatra Daciei

Asediul asupra istoriei și culturii noastre se întețește. Astfel, după ce, de ani buni, tot ceea ce înseamnă istorie veche a României (ex: culturile neolitice Cucuteni, Hamangia sau Gumelnița sau epoca geto-dacică) este eliminat din manualele de specialitate, în paralel cu promovarea prin toate mijloacele de informare doar a non-valorilor și distrugerea siturilor arheologice, acum a venit rândul artefactelor să fie ascunse. (află mai multe AICI)

Concret, în viitorul apropiat, toate obiectele de maximă importanță arheologică, cele care demonstrează clar și fără drept de apel statornicia noastră milenară pe aceste meleaguri, ar putea fi mutate de la Muzeul Național de Istorie a României într-un loc secret, în care publicul larg nu va avea acces.

Dupa ce 12 ani au stat ascunse in lazi, intr-o cladire pe cale sa se naruie, cele mai importante dovezi ale istoriei Romaniei ar putea fi mutate, la primavara, intr-un depozit de maxima securitate al Ministerului Apararii.

Stirile PROTV v-au aratat de curand, imagini revoltatoare din interiorul Muzeului National, inchis pentru ca lucrarile de consolidare au esuat, iar autoritatile sunt incompetente. Cei care ar putea aloca fonduri, pentru salvarea cladirii, sunt incapabili sa gaseasca solutii.

Ganditorul de la Hamangia
Ganditorul de la Hamangia

”Ganditorul de la Hamangia”, una dintre cele mai valoroase obiecte de patrimoniu, este tinut departe de ochii publicului si asa o sa ramana pentru multa vreme. La fel se va intampla si cu restul colectiei din cultura Cucuteni-Cris. In primavara, toate acestea vor fi mutate dintre peretii coscoviti intr-un depozit secret al Ministerului Apararii.

“Ar fi o preluare care presupune nu numai un spatiu suficient de mare si de uscat, ar fi un spatiu care sa fie sub o baza publica pentru ca, va dati seama, sunt valori enorme ale patrimoniului national acolo. E un spatiu care poate sa apartina Minsterului Apararii”, a spus secretarul de stat in Ministerul Culturii Radu Boroianu.

Ar fi nevoie de 7.000 de metri patrati. In plus, incaperile ar trebui sa aiba 5 metri in inaltime, dar si sisteme de climatizare. “Marea problema e aceea ca aceasta cladire nu mai ofera conditiile necesare minime pentru a pastra un patrimoniu atat de mare. Sa fie amenajate in depozite si laboratoare pentru ca este o prioritate de grad zero”, a spus directorul Muzeului de Istorie.

Muzeul de Istorie este, in mare parte, inchis din 2002 pentru lucrari de restaurare care ar fi trebuit sa se incheie in 2006. Totul s-a blocat din cauza unui conflict izbucnit intre reprezentantii statului si firma Romconstruct.

“Practic, nimic din ceea ce trebuia sa se termine nu s-a terminat. Inclusiv spatiile care sunt considerate a fi gata, nu sunt functionale pentru muzeu”, a explicat directorul.

In 2006, cladirea putea fi reabilitata, alaturi de alte 22 de monumente istorice, printr-un acord cadru de 78 de milioane de euro semnat cu Banca de Dezvoltare.

Guvernantii de atunci sustin ca muzeul a pierdut, insa, banii alocati deorece se afla in litigiu. In cel mai fericit caz, daca maine s-ar relua santierul Muzeul National de Istorie ar putea fi redeschis abia in 2020. (sursa:http://stirileprotv.ro)

Riscurile sunt imense

Dacă acest lucru se va concretiza, atunci ne supunem unor pericole de mare anvergură. Înainte de toate, generațiile ce vor veni după noi nu vor avea niciun fel de informație privind descedența lor și dreptul pe acest pământ, lucru care va face din copiii și nepoții noștri urmași văduviți de mii de ani de istorie a strămoșilor lor. De acest lucru vor beneficia din plin acele forțe externe care doresc destabilizarea României, sărăcirea locuitorilor ei pînă la limita subzistenței, astfel încât să-și poată însuși extrem de ușor resursele și bogățiile unui popor care nu va mai avea niciun argument istoric pentru a combate acest tip de asediu.

Ca atare, se impune o atitudine tranșantă din partea noastră împotriva acestui gen de acțiune fățișă împotriva a tot ceea ce însemnăm noi ca popor și țară din punct de vedere istoric. Lipsa de reacție va crea premisele ca tot ce am primit moștenire de la înaintașii noștri să fie însușit extrem de curând de cei care nu au nicio conexiune etnică sau istorcă cu acest spațiu geografic.

Noi am făcut un prim pas. Asociația Vatra Daciei demarează în această primăvară două proiecte arheologice de anvergură: Zargedava (epoca geto-dacică) și Hândrești (cultura Cucuteni), dar este nevoie și de implicara voastră pentru a reuși să ne împorivim acestui adevărat atac asupra istorei noastre. Dacă ei vor să ne ascundă artefactele, atunci să fim noi cei care cercetăm pământul pentru a găsi altele, demonstrând, astfel, că, uniți, putem rezista.

A venit vremea ca, dincolo de discuțiile sterile pe internet sau polemicile nesfârșite pe marginea unor teorii sau altele, să strângem rândurile prin implicare directă în cercetarea, protejarea și promovarea istoriei naționale pentru că a devenit mai mult decât evident că Statul nu o va face și asta pentru că el este supus demult altor interese.

Îndemnăm, de asemenea, toate asociațiile, ONG-urile, profesorii de istorie de bună-credință din România, reprezentanții mass-media, dar și orice persoană fizică ce își iubește țara să ceară explicații Ministerului Culturii și reprezentanților Muzului Național de Istorie a României cu privire la incredibilul abuz care se pregătește.

un articol de Valentin Roman

ESTE NEVOIE ȘI DE IMPLICAREA VOASTRĂ. AFLĂ DETALII DESPRE CUM POȚI CONTRIBUI LA PROTEJAREA ISTORIEI NAȚIONALE DÂND CLICK AICI

Sursa: vatra-daciei.ro

INVITAȚIE la Conferința „Pe urmele Geto-Dacilor”

Intrarea Liberă !

Afis Eveniment Vatra Daciei

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.