ROMÂNIA BREAKING NEWS

Răstigniți, arși de vii sau îngropați de sovietici

http://www.romanialibera.ro/usr/thumbs/thumb_425_x_266/2012/11/15//267668-rastigniti.jpg

Mii de cetățeni români au fost uciși de sovietici în timpul ocupației provincilor istorice românești. Cei care se opuneau desprinderii Transnistriei de Moldova au avut de suferit torturi oribile, care au mers de la smulgerea limbii până la răstigniri pe cruce.

 Există ipoteze vehiculate de istorici care arată că originea expresiei “Popa taie limba” vine din Evul Mediu timpuriu. Mai exact, din timpul primului țarat bulgar, când stăpânitorii din sudul Dunării au încercat să impună creștinismul în rit bizantin și în limba slavonă în locul liturghiilor oficiate de preoții românilor în limba poporului prin mijloace violente. Mai exact, bulgarii tăiau limba preoților care slujeau în altă limbă decât în cea slavonă, potrivit unei opinii răspândite în mediile istorice.

Această formă de represiune avea un substrat exclusiv lingvistic, pentru că Biserica nu trecuse prin Marea Schismă. Ororile medievale au fost repuse în practică în zilele noastre, mai exact în perioada care a urmat destrămării URSS. Iar cei care au comis atrocitățile demne de Evul Mediu au fost separatiștii care au dorit desprinderea Transnistriei de Republica Moldova, după cum reiese dintr-un studiu realizat de istoricul basarabean Eduard Boboc. “România liberă” continuă astfel serialul despre crimele și celelalte atrocități comise în Basarabia împotriva cetățenilor români.

Provocările separatiștilor

Atrocitățile separatiștilor au fost comise înainte de declanșarea războiului de pe Nistru și au avut rolul de a provoca autoritățile de la Chișinău. Practic, în zona separatistă au fost formate mai multe unități paramilitare. Unele erau formate din cazaci sau din oameni eliberați din pușcăriile rusești. Aceste unități au fost înarmate și instruite de către ofițerii Armatei a 14-a a Federației Ruse. Practic, unitățile paramilitare separatiste erau mult mai bine dotate cu armament de proveniență sovietică decât unitățile de poliție ale Republicii Moldova. Mai mult, polițiștii au primit ordin de la Chișinău să nu folosească arme de foc, pentru a nu tensiona și mai mult situația din zonă. În acest context, unitățile paramilitare separatiste au declanșat o adevărată campanie de exterminare a românilor din zonă. Istoricul Eduard Boboc a cules o serie de mărturii cutremurătoare de la martorii evenimentelor.

Ars de viu

„Potrivit relatărilor lui Andrei Belousov, polițistul Tudor Brădescu a fost snopit în bătăi și apoi ars de viu doar pentru faptul că era angajat al Ministerului de Interne. Polițistul I. Smocvin, din cauza bătăilor și maltratării deseori pierzându-și cunoștința, n-a avut parte de ajutor medical. Aflându-se „la un pas de moarte”, a fost eliberat de înșiși „gardiștii, îngroziți de propriile crime”. Un polițist, Sașa, și un vameș, Chirilov n-au fost în stare să îndure toate fărădelegile și și-au ieșit din minți”, sunt câteva amănunte succinte.

De atrocități nu au fost feriți nici localnicii pașnici. „Pe întreg parcursul conflictului, separatiștii intrau nestingherit în casele oamenilor pașnici, devastându-le și jefuind populația. Luau tot ce găseau, de la fructe și legume, până la lucruri de preț, nemaivorbind de băutură; împușcau câinii, rupeau gardurile cu blindatele, arestau și împușcau oamenii în stradă, în văzul lumii, din simplu motiv că nu le plăcea ceva la ei. Își băteau joc de localnici, impunându-i să se târâie pe brânci, în timp ce râdeau în hohote de asemenea «distracții». Astfel, au dispărut sute și sute de oameni. La Corjova, și-au bătut joc de o fată de 14 ani. Pe cei arestați rudele îi găseau «legați cu sârmă, morți pe la marginile de drumuri, prin tufari, prin semănături ori aruncați în Nistru, cu pietre legate de mâini și de picioare». În subsolurile speciale ale separatiștilor, oamenii care le păreau suspecți erau torturați, li se tăiau mâinile, urechile, stăteau ore în șir legați cu frânghia de picioare, spânzurați cu capul în jos, până li se scurgea sângele în cap”.

Uciși și jefuiți în timp ce se întorceau de la muncă

Au fost torturați și uciși și oameni care, pur și simplu, treceau prin zonă. „Astfel, în noaptea de 19 martie 1992, gardiștii au reținut, la gara feroviară, un grup de constructori-zidari care se întorceau de la muncă. După ce, împreună cu lucrurile personale și actele, acestora li s-au «confiscat» 39.000 ruble (echivalentul a 18.000 dolari S.U.A.), ei au fost «chinuiți și bătuți până la sânge», ulterior cadavrele lor fiind găsite în Nistru”, mai relatează istoricul Eduard Boboc. Există și alte mărturii culese de istoricul basarabean.

Răstignit de separatiști

Una dintre ele arată cum legat de picioare și spânzurat de creanga unui copac, prizonierul Tudor Ciorap „atârna cu capul în jos. Sângele cald picura și țărâna maternă i-l înghițea setoasă.

L-au bătut, i-au dat foc, au aruncat cu cuțitele în trupul lui, dar el nu mai simțea acum nici o durere. Încerca să memorizeze tabloul din jur și nu mai înțelegea: el atârnă cu picioarele în sus sau lumea e întoarsă cu capul în jos. Cizme, arme, voci de bărbați turmentați, mutre de muieri nedormite. Ochii i s-au închis, iar țărâna continua să-i soarbă picăturile roșii ca și cum din tot sângele, vărsat prin această curte, al lui era cel mai cald, cel mai dulce…” Ovidiu Șeremet a fost strangulat chiar la locul de muncă, la uzina „Electroaparataj”. Polițistul Valentin Purice, „arestat” doar pentru că era polițist și „fascist român”, a fost torturat, schingiuit și „răstignit pe cruce, ca Iisus Hristos”, ținut în beciurile de tortură și omorât mișelește: împușcat în tâmplă, pe față arzându-i-se steaua sovietică.

Peste două zile, corpul lui neînsuflețit, „cu două împușcături în cap, cu mâinile și picioarele găurite de cute metalice”, a fost găsit în apele Nistrului. Pe un oarecare Boris, din Malovata Veche, tată a mai mulți copii, „l-au scos noaptea din casă, l-au bătut, i-au scos un ochi, i-au rupt mustața și l-au îngropat de viu”. Oamenii care s-au repezit acolo să-l dezgroape spun că pământul aruncat peste el mișca încă. Cadavrul Valentinei Cazacu, pe care gardișii au aruncat-o în stradă tocmai de la etajul cinci, și n-a fost recuperat de mama îndurerată a acesteia, care intenționa să plece după res­turile trupești ale fiicei de la Căușeni la Tiraspol prin Odessa. Mărturisind că a pierdut foarte mulți prieteni pe câmpul de luptă, locotenentul-major Anatol Caraman și-a amintit de un echipaj întreg ars de viu într-o mașină blindată și de cinci combatanți găsiți cu limbile rupte”, mai relatează istoricul basarabean.

Armata Sovietică

Sursă: România Liberă via NewsInfo1000

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

One Comment

  • INA STANA REBIGAN spune:

    MAMA MEA IMI SPUNEA CA ATUNCI CAND SE APROPIAU GRUPURI DE SOLADTI RUSI FETELE SI COPII ERAU ASCUNSI INTR-UN LOC IN AFARA SATULUI UNDE AVEAU SAPATA O ASCUNZATOARE ,,RUSII FACEAU JAFURI MARI FURAU TOT CE AVEAU NEVOIE DE LA ALIMENTE CAT SI CAI VACI SI BEUTURA SE IMBATAU SI APOI TRAGEAU CU ARMELE SI DISTRUGEAU TOT OMORAU CE INTALNEAU IN CALEA LOR ..ARMATELE NEMTESTI NU SE COMPORTAU ASA DE VIOLENTI …ORICUM ROMANII AU SUFERIT MULTE FARADELEGI SI IN AFRA GRANITELOR SI IN INTERIORUL TARII SI INCA MAI SUFERA ..PESTE TOT UNDE AU FOST FURATE PAMANTURILE ROMANIEI ROMANII AU FOST SUPUSI LA TORTUIR SI DISCRIMINARI , INTERZICEREA LIMBII ROMANE ,INTERZICEREA DE A BOTEZA COPII CU NUME ROMANESTI ASIMILIAREA LOR FORTATA CA SA SE PIARDA URMA CA ACOLO CANDVA AU LOCUIT ROMANI SI CA TERITORIUL A APARTINUT ROMANIE …ROMANII AU SUFERIT SI SUFERA MAI MULT DECAT EVREII CARE TOT SE PLANG SI TOT CERSESC DESPAGUBIRI …PE NOI CINE NE DESPAGUBESTE ? MILIOANE DE ROMANI PEDEPSITI SA TRAIASAC IN MEDII OSTILE ALE ACELOR POPULATII CARE NE-AU FURAT BUCATI MARI DIN TARA MAMA…MILIOANE DE ROMANI , OMORATI ,SCHIMCHIUITI , DEPORTATI IN SIBERIA ,BATJOCURITI , GONITI DIN CASELE LOR CA SA FIE OCUPATE DE RUSI , BULGARI , UNGURI , SLAVII DIN EX IUGOSLAVIA ,,,ETC ..NOI NU AM OMORAT , SCHINGIUIT , DEPORTA PE CEI ACRE AU RAMAS APOI DUPA CUCERIREA DIVERSELOR BUCATI ALE ROMANIEI ,, MA REFER LA INVAZIA IMPERIULUI AUSTRO-UNGAR SI AL NEMGILOR , ALE IMPERIULUI FANARIOR SI OTOMAN ,,DUPA CAPATAREA INDEPENDENTEI TARII DE ACESTI MONSTRIII AU RAMAS SA LOCUIASCA AICI IN ROMANIA CA SI 6 MILIOANE DE VENETICI ,,,DE CE AM FOST BUNI CU EI? DE CE NU I-AI IMPUSCAT SI SCHINGIUIT SI NOI PE EI , ARSI SAU INGRIOPATI DE VII ? DE PROSTTI …..CA DUPA ACEEA EI AU FOST CARE NE-AU TRATAT RAU IN PROPRIA NOASTRA TARA ,,,PERSUCUTAND FAMILIILE DE ROMANI ,OTRAVINDU-LE ANIMNALELE SI APELE DIN FANTANI B, DAND FOC LA CASELE LOR SI LA GRAJDURILE SI LA FANETRUI CA SA-I FACA SA PLEE DIN ZONA OCUPATA DE EI ,,,ROMANII CARE AU MAI REZISTAT ACOLO AU FOST FORTATI SA INVETE EI LIMBA GERMANA SAU UNGARA CA ALTFEL ERA RAU DE EI ,,,DECI NOI ROMANII IN PROPRIA NOASTRA TARA AM SUPORTAT SI INCA SUPORTAM FARADELEGILE ACESTOR INVADATORI …CE FEL DE NATIE SUNTEM DE TOLERAM ACESTE FARADELEGI ???? IMI ESTE RUSINE DE BARBATII PE CARE-I ARE ACEASTA TARA …RUSINE , LASI SI TRADATORI DE NEAM SI TARA

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: