În urma a 15 percheziții desfășurate în această dimineață, în municipiul Chișinău, precum și raioanele Ialoveni, Bălți și Soroca, oamenii legii au descoperit loturi impunătoare de arme și muniții, printre care pistoale cu amortizator, aruncătoare de grenade, grenade, cutii de trotil, măști, uniforme militare, dar și sume mari de bani. De asemenea, au fost depistate și telefoane mobile noi și carduri SIM.
Astfel, cinci persoane au fost reținute și escortate la sediul Inspectoratului General de Poliție. Alte persoane de asemenea sunt cercetate în cadrul cauzei penale, inițiată în primăvara anului 2014, în baza art. 284 (alin.1) care prevede crearea și organizarea activității unei grupări criminale.
”În cadrul investigațiilor, s-a demonstrat implicarea unor profesori din cadrul instituțiilor de învățământ superior, care se ocupau cu racolarea studenților nevoiași, care ulterior erau infiltrați în organizația extremistă ”Antifa” și care erau pregătiți pentru a desfășura proteste agresive. Aceștia aveau sarcina de a racola circa 200 de persoane. Un profesor a fost deja identificat”, a declarat șeful adjunct al Inspectoratului General de Poliție, colonel de poliție, Gheorghe Cavcaliuc.
Rolul profesorilor era de a racola tineri pentru acțiuni pașinice și legale, ca ulterior să fie manipulați cu ajutorul substanțelor psihotrope sau a băuturilor alcoolice.
”Tinerilor li se formula o idee acceptabilă și comfortabilă. Datorită vârstei lor, ei erau interesați să participe la anumite acțiuni sociale, care ulterior ar putrea să se transforme în proteste în masă cu aplicarea violenței”, a menționat procurorul Viorel Morari.
Totodată, în această schemă s-a dovedit și implicarea unui militar, care avea acces la informații, dar și arme și muniții.
”Este vorba de un anumit grup de persoane, care într-un mod pledează pentru drepturile omului, însă în realitate au ca scop măsuri de diversiune, prin violență. În urma perchezițiilor au fost depistate arme, muniții, planuri de acces în clădirea Comisiei Electorale Centrale, precum și televiziunii naționale, ceea ce demonstrează că membrii grupării se pregăteau pentru un eventual atac asupra acestora”, a declarat procurorul Viorel Morari.
În rândul celor vizați, se află și persoane care au fost anterior judecate pentru diferite infracțiuni. Un alt factor important, constatat în cadrul urmăririi penale, îl constituie faptul că în cadrul organizației criminale sub acoperirea mișcării „ANTIFA”, erau implicați atât cetățeni ai Republicii Moldova, cât și cetățeni ai statelor străine, în special membri identificați ai structurilor extremiste și grupărilor criminale armate din străinătate, cu experiență semnificativă în acțiuni radical-militare, conflicte violente armate în condiții de stradă, activități diversioniste și sabotaj. O parte semnificativă din adepții organizației au fost angajați plenar în acțiuni radical-extremiste în Ucraina, țările Orientului Mijlociu și Africa de Nord.
În legătură cu informațiile referitoare la racolarea unui militar al Armatei Naționale în gruparea Antifa, Ministerul Apărării anunță că cercetează cazul, în comun cu organele abilitate. Astfel, pentru a nu prejudicia ancheta, Ministerul Apărării a precizat că nu face niciun fel de comentariu pe marginea acestui subiect.
În prezent, sunt întreprinse măsuri speciale de investigații complexe în vederea atragerii la răspundere penală a persoanelor vinovate și a complicilor acestora. Potrivit legii, crearea sau conducerea unei organizații criminale se pedepsește cu închisoare de la 8 la 15 ani.
Menționăm că în presă s-a scris în repetate rânduri că activitatea mișcării „Antifa” ar fi coordonată de Grigore Petrenco. Acesta este candidat la funcția de deputat pe lista lui Renato Usatîi.
Sursa: realitatea.md